|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  15 16 [17] 18 19   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
18.5.2012 9:05:10   
Kasija
še eno vprašanje. najbrž bi ronja vedela odgovor. sem videla, na tujem blogu, kako so doma opazovali gosenico, ko je postala metulj. kako bi to lahko mi izvedli doma? predvsem kje lahko dobiš gosenico metulja? pri nas je veliko metuljev zunja, pa še posadili smo neke rastline, ki jih imajo radi in res prihajajo tja. ampak, da bi lahko opazovali to čudo spremembe, to bi bilo pa krasno! če katera zna pomgat, bi bila zelo vesela.

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 401
18.5.2012 9:34:59   
chezAnA
Samo inf., mogoče kateri pride prav. Danes je mednarodni dan muzejev, zato imajo muzeji prost vstop in marsikatero spremljevalno dejavnost. Več na
http://slovenia.icom.museum/dokumenti/MMD_2012_program.pdf

Komaj čakam, da mob lahko malo več počvekalauser posted image

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 402
18.5.2012 9:39:50   
khurde
mi smo lani to imeli. gosenice smo našli v cvetači :) jih dali v velik steklen kozarec, so se zabubile, potem se je pa tavečja odločila, da jih nese v vrtec in so jih tam naprej gledali :) zanimiv link je tule http://www.lepidoptera.pl/ so galerije metuljev, gosenic, filtriraš lah po državi, regiji...

If you're too open-minded, your brain will fall out.

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 403
18.5.2012 13:47:56   
ronja
da ne bi noži leteli naokoli

No, saj tega tudi jaz puncam ne pustimuser posted image . Ampak pri nas itak ni tega "če me ni zraven" - ker to ne obstaja: malo stanovanje + malidve skoz rineta za manouser posted image

Kasija, pri nas sem v fazi noric samo jazuser posted image - ampak mi gre že nazaj, spet herpes zoster...

Joj, Ronja je tudi nora na te družabne igre! Ampak na žalost midva z lubijem pa ne glih... Saj se potrudiva kdaj, ker ji pač dogaja, samo je drugače, če vsi uživajo;).

kasija, samo gosenico moraš najt - na vejah dreves, na bio zelenjavi, recimo. Potem jo samo daš v steklen kozarec, ki ima na vrhu mrežico oz. nekaj, kar diha in daš not par listov, ki jih menjavaš, ko jih poje oz. s posušijo. In potem gledate, kako se zabubi in ko postane metulj, ga skup izpustite.

čežana, hvala za info o muzejih, žal imamo ravno danes obiske napovedane, ampak bi pa sicer z veseljem šli...

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 404
18.5.2012 20:58:04   
Kasija
khurde in ronja hvala. jih bom skušala poiskat.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 405
19.5.2012 12:04:09   
lily32
IZVIRNO SPOROČILO: Kasija

khurde in ronja hvala. jih bom skušala poiskat.

Se strinjam. Super ideja! Gremo v lov za gosenicami.

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 406
19.5.2012 22:05:09   
ronja
kasija, sem naletela na tole, pa sem se spomnila nate - ko ste pred časom imele debato o tem, kako vključit vero v aktivnosti z otroki:
http://www.creativejewishmom.com/jewish-crafts-1.html

Sicer pa sem končno objavila recept za domači plastelin (in vse okoli njega), ki sem vam ga že zdaaaavnaj obljubila:
http://vecna-optimistka.blogspot.com/2012/05/domaci-plastelin-recept-in-vse-ostalo.html

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 407
19.5.2012 22:50:37   
chezAnA
Končno imam malo časa, da se še malo virtualno naklepetam.user posted image Vsi trije otroci so nekaj zboleli, mož se je vrgel v urejanje okolice in vrta (kar seveda pomenim, da ni delal sam, ampak smo pomagali) in potem nekako ni bilo časa še za čvek. (Da ne omenim tega, da je imel ful sestankov v službi in da takrat vedno vzame lap topa v službo, ker je tako baje lažje)

Vidim, da imate norice. Mi smo jih dali že skozi, in moram biti kar hvaležna, ker je šlo to mimo nas kar precej v enostavni obliki. Še mož, ki jih je fasal zdaj, z otroki, se je kar hitro pocajtal. No, enakega razpleta želim tudi vamuser posted image

O, o gosenicah se pogovarjate. Mi jih imamo na vrtu vedno polno in vsake toliko kakšno preselimo v kozarec. Samo kaj, ko iz naših lepih gosenic vedno ratajo vešče:( Saj ne, da imam kaj proti njim, ampak vedno si želim kakšnega pisanega in lepega metuljčka.

Eno leto smo imeli paglavce. In smo super uživali ob njih. Ampak od takrat naprej jih pa vedno zamudim. PA sem bila letos ful pozorna, ampak enostano nisem našla mresta:(

Ravno ta teden pa sem razmišljala, da bi lahko naredili mravlinčjo farmo. Imam eno mravljišče na sredini timijana in mi ga uničujejo, pa bi lahko mravljice vzela tam, pa še rastlinica mi bo hvaležna. Jp, bomo to kar naredili. Kasija, hvala za navdih.user posted image

Pa dva mlada mucka bomo dobili v kratkem. Našo ulico nameravajo zapreti, tako da bomo na koncu slepe ulice (jupi), kar mi nekako daje upanje, da bosta morda dosegla malo višjo starost od vseh dosedanjih. Edino na sprehajalno pot moramo še paziti. Lani so nam stare gospe odnesle štiri luštne majhne mucke. So se pustili božati in so kar šli za ljudmi, pa so verjetno mislile, da so zapuščeni, pa lačni, pa bogi ... Skratka. Da vidimo, če bomo tokrat mucke uspeli obdržati pri hiši.

Pa malo žalostni so bili otroci (naša in sosedovi), ker je naša zajkla dobila mlade zajčke, potem pa jih ni znala hraniti in so poginili. user posted image Ampak pri zajčkih ne moreš narediti nič. Kužke in mucke še lahko sam nekako zrediš, zajčkov se pa ne da. Baje. No, nam ni ratalo.

Ronja, hvala za slovensko navodilo za plastelin. Sem ravno včeraj ugotovila, da kupljenega sploh nimamo več (itak), un s kisom je še vedno uporaben, da pa moram narediti še kakšnega. Bom poskusila še enkrat, s tvojim receptom. Pa upam, da zdaj ne bo pacast naslednji dan.
V muzej pa tudi mi nismo šli. Na žalost. Saj moji otroci niso velikokrat bolni, ampak ko pa so, si pa vedno najdejo take datume, ko je kaj zanimivega.
Tistega o jamskih medvedih in kariesu pa nisem vedela. A res al  kaj? Uau. Bogi medvedjeuser posted image Pri našem fantiču je po moje kombinacija malo slabše dedne zasnove glede trdnosti zob, dojenja non-stop, skoraj ni znal spati, če ni bil priklopljen, Pa zbujal in zato uspaval se je kar naprej, ni pustil umivati zobkov, jaz pa ga nisem hotela prav na najbolj grob način navaditi na umivanje zob. Ker res prav ni odprl ust sploh. mah, saj pravim. Bojo šli čez kakšni dve leti ven. (našemu tastarejšemu so se začele majati enkice. Je tako ponosen kot marelauser posted image )

Jutri pa imajo cel džumbus v Lipici. Če morda kateri pride prav.
http://www.lipica.org/si/domov/kobilarna?id=467

Tako, čvek tajma je za danes konec.  Upam, da ne bom imela spet tako dolge pavze do naslednjičuser posted image

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 408
20.5.2012 0:32:02   
ronja
gosenice: čežana, poglej si iz katere gosenice rata kakšen metulj oz. vešča na tisti strani za lepidoptere, da boš vedela, katero gosenico izbrat - pa preberi, na kateri zelenjavi najdeš katere, da boš lažje našla zaželjeno:)

paglavci - ne omenjaj! Mi smo tudi hodili v Botanični vrt (majo tak mali ribniček) in seveda - smo videli mrest, ki ga punci nista kaj zelo posmatrali (ok, saj ju štekam, pač bela kepa big deal:D), hodili potem gledat, kdaj bo kaj iz njega, potem pa naenkrat ni bilo več ne mresta, ne paglavcevuser posted image . No, pa drugo leto...

muckam pa daj za začetek, dokler so mladi, kako ovratnico z imenom gor, pa bojo gospe vedele, da tem muckom ni hudega in vam jih bojo pustile:)

Kar se zobkov tiče, pa umivanje ful naredi! Celo če se otrok doji ponoči, ni tako hudo, če ima zvečer dobro umite zobe, ker ima navadno pri dojenju itak zizo potisnjeno globoko v usta/grlo in se zobje ne kopajo skoz v mleku. Tako da je večerno umivanje zob ful pomembno, celo če ponoči otrok je, oz. takrat še bolj (tako so meni zobarce razložle:).

Lipico sem pa videla, ampak jutri si bomo vzeli malio na off. Jo pa imamo že doooolgo v planu, pa še kar ni prišla na vrsto.

Jaz pa kruh in grisine pečem - z rožmarinom in česnom, če kateri virtualno zadiši, hehe. Zadnjič smo delale kruhke, pa sta hoteli toliko enih oblik, da na koncu revež oči, ki je injiciral ta kruh, sploh ni prišel do svojih štručk... No, zdaj spita in bojo tudi žemljice:).

Jaz pa ne vem, kaj naj naredim s temi temami... Ja, vem, da sem rekla, da jima dogajajo. Saj jima še vedno. Kaj je potem problem? Hm - to, da bi bilo fajn te stvari vnaprej pripravit - če delam medtem, ko so vsi 3je budni... ne prašite;)... Če delam ponoči - ne spim, pa še lubija zanemarjam, pa se potem pogrešava... POtem je pa še ta problem, da ko si zberemo eno temo, jima je všeč, ko nekaj delamo, pa nočeta nikakor naprej - in potem to zgleda tako, da imamo še novo temo, pa še vse tastareuser posted image . Predlogi dobrodošli:). Pa še ta problem je, da težko veš, kaj jima bo čez 1 teden ful všeč in potem delam sproti in potem valjda ne morem nič naredit dovolj vnaprej in potem valjda nič ne spim... In potem še bolj smrkam (alergije)... Klinc, ne znam najt ravnovesja.

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 409
20.5.2012 0:38:35   
ronja
V bistvu sem vam prišla nalimat še ta link za "shoebox dollhouse" - za tiste, ki še nimate denarja/placa za "tapravo" "taveliko" hišico za punčke - al pa za tiste, ki mate fante, pa ne veste, če bi jim hiška sploh dogajala, pa bi rade probale:
http://www.creativejewishmom.com/2012/02/shoe-box-dollhouse-part-2.html

Kar se mene tiče bom s temle še mičkeno počakala iz več razlogov: prvič: punci sta bolj na pliškote mahnjeni, tele male punčkice še niso na vrsti, drugič: nimamo kam dat, ja tudi škatle za čevlje ne - vsaj ne za stalno mesto, če jo pa naredimo, ej pa ne bosta hotli stran dat (trust me - I know...), pa bo spet jok (sta ful navezani na take reči...) in tretjič: rada bi bila ziher, da ne bosta nosili Svitu kakih malih reči, predno predstavim eno tako zadevo... Uf, moram priznat, da kakor obožujem tole stanovanjce, počasi res postaja pretesno... Če bi imeli punci svojo sobo, kjer ne bi bil čez dan tudi Svit, bi komot naredile to...

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 410
20.5.2012 8:59:18   
Kasija
ronja kakšen lepo izdelan recept za plastelin (na blogu). a to je v photoshopu narejeno? res me je kar prijelo, da bi šla ga delat. saj mogoče bom res, ker imam sitneže doma.
teme pa ne vem, kaj svetovat. jaz sem tudi bolj sezonski človek, še meni te teme ne grejo. preprosto me povleče kaj drugega vmes, pa smo iz žužk šli na rastline in vse sorte.

hišica za punčke meni se na tem področju res nekoliko meša, priznam user posted image . sem si jih vse ogledala že v nosečnosti - v pričakovanju punčke. potem sem ugotovila, da mojemu srednjemu otroku so pa všeč user posted image . tako da mogoče bo kakšna nastala že to jesen. zdaj seveda nima smisla, itak smo zunaj ves čas. pa še dragega moram prepričat, da naredi leseni del. samo ne morem se odločit, za kakšne punčke naj bo. tiste peg dolls (pojma nimam, kaj je prevod, šač tiste iz lesenih količkov) mi niso preveč všeč. punčke iz cunj so prevelike. kakšna ideja?

chezana user posted image  sem si prav predstavljala stare gospe, ki "kradejo" mucke. saj vam najbrž ni zabavno. upam, da vam naslednja ostane.
pa daj napiši kako bo šlo opazovanje mravljic. a jih boste dali v terarij ali opazovali v naravi? mojemu kolegu je to hobi. je imel nekaj mravljišč doma v stanovanju. sem si vedno živo predstavljala, kako zgleda, če mu uidejo user posted image .

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 411
20.5.2012 10:44:35   
josephine27
ronja jaz mislim, da imaš glede tem preveč idej. jaz bi pustila eno temo dokler se je vsaj približno ne naveličata. saj vem, da je veliko za obdelat ampak vseeno. boš imela pa več časa za priprave. pa naj imajo eno temo dva, tri tedne če jima je tako všeč, mogoče jim pa katera ne bo potegnila in se je bodo naveličale v par dneh. jaz sem tudi poskusila s temami in je tudi meni enostavno preveč priprav.

mi tudi živimo na slepi ulici, sicer so še štiri hiše za nami ampak vseeno je siperuser posted image

sicer se te dni veliko ubadam sama s sabo. sem se spravila na tečaj šivanja in so proste minute namenjene bolj temu. druga aktualna stvar pa je sinov rojstni dan. danes ima 4 leta tako, da se po malem že cel teden pripravljamo na zabavo danes popoldne. mož se šali, da je huje kot ohcet. smo imeli zadje čase veliko zabav pa mi gre organizacija že kar dobro.

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 412
21.5.2012 12:36:49   
ronja
ronja kakšen lepo izdelan recept za plastelin (na blogu). a to je v photoshopu narejeno?

Hvala, ni to glih neka umetnost, kot rečeno, ampak nekje je treba začetuser posted image . Ja, photoshop me je čisto obsedel - tako, da sem se morala odločit, da bom NEHALA za določen čas, ker se moram mal naspat - sem hodila spat ob 3h, vstajamo pa ob 6h... Na dolgi rok ne gre glih najboljš skoz;). Sploh če vmes še mal iščeš ideje za tamali, pa narediš kako rd darilo itd... Saj pravim, da ne znam najt ravnotežja, sem ful kampanijsko bitje.

kasija, una jewish mam ima tudi 2 fanta najprejuser posted image ,pa sta vseeno delala tele hišice;). Kar uživajte:) Kar se punčk za not tiče: kaj pa če narediš take male iz filca?

Glede mravljišč doma: moje prvo je bilo tudi v 6. štuku v blokuuser posted image . Tisto še ni bilo požegnano od starševuser posted image . No, ampak če bi katera rada kaj takega res rada naredila, naj si sposodi v knjižnici knjigo "100 idej za naravoslovce". Stara, precej grda knjiga - samo črnobela z 1 barvo (saj veste, tak čuden stil), ampak ideje so pa krasne!

ronja jaz mislim, da imaš glede tem preveč idej. jaz bi pustila eno temo dokler se je vsaj približno ne naveličata.

Ja, to se je super obneslo pri prometu - sta imeli radi in se naveličali in šli z veseljem naprej. Kaj pa zdaj? Šjori mali nočeta nehat ne z žužami, ne z Indijanci, ne s kmetijo, ne z Zemljo... Smo meli žuže, jih nista dali, pa smo jih meli že kar nekaj časa... Pol je bil glih dan Zemlje, pa smo rekli, da bomo združli - in jima je bila tudi Zemlja všeč... No, potem smo vse komaj čakale indijance, ker smo šli še na Orinokote, pa jima ful dogajajo, ampak Ronja še vedno ne da žuž, pol je šla Ronja na kmetijo in smo mele kmetijo, da bi ji bilo lažje in sta uživali in zdaj ne data ne kmetije, ne Indijancev, ne žuž, ne Zemlje, pri tem, da sem Lejli že zdavnaj obljubila škrate... in zdaj to zgleda tako, da bom morala naredit lutko Indijanskega škratauser posted image

sicer se te dni veliko ubadam sama s sabo.
user posted image Pri meni pa je prostih minut premalo (za moje megalomanske želje...) in je zato temu namenjena nočuser posted image . No, včeraj nisem nič potočopirala, niti nisem probala zagnat ilustratorja (ki se mi itak sesuva, nekaj ni ok gor inštalirano)... in sva šla spat še PRED POLNOČJO!!! (OK, 3 min. prej, pa potem nisva takoj zaspala, pa potem sem še Svita dojila, ampak tazadnje, ko sva pogledala na uro, je bilo še danes, ne jutri! To se name že 100 let ni zgodilo!)

josephine, vse najboljše tvojemu malemu! Pa 1 teden priprav je čisto realno za en otroški rduser posted image Jaz tudi ne pridem z manj skoz, se mi zdi... Kakšna pa bo zabava? Joj, si me spomnila, da še nisem dala na blog Lejline zabave...

PS: trenutno se kregata, katera bo prva izčrpala mleko za svojega dojenčka, sicer smo pa že delale danes ene nalogice v zvezi s kmetijo oz. rožicami, zelenjavo,...

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 413
21.5.2012 12:41:38   
ronja
az sem tudi bolj sezonski človek, še meni te teme ne grejo. preprosto me povleče kaj drugega vmes, pa smo iz žužk šli na rastline in vse sorte.

Ja, saj za tak tranzit bi jaz tako bila! Pri nas ni problem, da teme ne bi potegnile, ampak da PREVEČ potegnejo! potem pa glih komi folgam vse skupuser posted image . Eno temo bi še, sploh če bi jo vnaprej pripravila (za 1 teden naprej, ne za 1 dan naprej - kar je potem v reali za 4 ure naprej, če mam srečouser posted image , ker delam ponoči, malidve se pa zgodaj zbujata)...

ronja jaz mislim, da imaš glede tem preveč idej.

Joj, kje sem že to slišala?user posted image Ma, to mi vsi za vsako stvar rečejo... Meni se zdi, da sem sam premalo produktivna, ker mi nikakor ne rata speljat pol od tega, kar si zmislim... No, saj pri tamalih zdaj mam celo večji %, ampak potem pa druge stvari trpijo...

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 414
21.5.2012 12:56:52   
Izabelina
jst sm pa čist pogorela na tejle temi... user posted image

nič ne počneva, razn, da hodiva ven na sprehode (imamo psa na obisku, ki je trenutno tut glavna atrakcija in animacija za Evo) nosiva smeti na ločeno zbiranje in greva na igrišče (gugalnice, tobogani in peskovnik ji res dogajajo)... nimam energije, niti idej... pa preberem tole temo in imam čist slabo vest pa rečem jutr bova pa res kaj, pa potem spet nič... vse se mi je nabralo: stanovanje v razsulu, energija pa na nuli...

sm pa vn iz tahudega (bruhanje in slabosti se pooočasi umirjajo) mogoče bom zdej kej poprijela... načrt je še vedno vrtiček za hišo (morava prekopat zemljo pa kej posadit, če nisva že vse zamudili), pa zdej ste me z gosencami navdušle...

upam, da se naslednjič javim z bolj spodbudnimi novicami!!

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 415
21.5.2012 23:50:46   
Kasija
izabelina jaz tukaj in na blogih, ki jih spremljam, visim iz svojega interesa za ustvarjanje. ne zato, da bi uvajala neke ne vem izobraževalne zadeve za otroka, ampak da sebi olajšam življenje. ker ko je kriza, ni časa brskat za idejami. odkar tole spremljam, pa se mi ideje vtisnejo v spomin (nekatere pač) in se spomnim bolj domiselnih rešitev, ko tamala poodivjata, kot je recimo dajmo pet. hočem si razširit nabor možnih aktivnosti, da je meni lažje in njima zabavneje. niti slučajno pa ne uspem speljat vsega, kar bi hotela, pa sploh ne uspem njiju vedno navdušit. veliko preprosto tekata zunaj in mislim, da je tako tudi prav. kakšna aktivnost sem in tja je bolj začimba vsakdanjega ritma, ki je vstani- zajtrk - sprehod- igra-kosilo-ipd. ampak ta rutina je bolj nezanimiva, pa je tu ne omenjamo. omenimo kar je zanimivega, pa potem zgleda, da ses čas nekaj ustvarjamo.

ronja tnx, sem si dala tisto jewish mom med bloge, ki jih kukam. tista hiška za punčke me pa obseda in bom jo poskusila naredit. že dva dni razmišljam. o njej.

pa sem šla na pohod iskanja gosenic - zaenkrat nisem imela sreče. a lahko še enkrat razložite, kje naj iščem? pod listi, v travi, kje točno?

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 416
   [Brisano sporočilo]
22.5.2012 0:44:11   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Neposredna povezava do sporočila: 417
22.5.2012 0:59:00   
chezAnA
Uh, spet imam več za povedat, kot imam časa za touser posted image

Boma šla kar po vrsti:
Ronja, kaj vi niste paglavcev opazovali doma? jaz ponavadi vzamem nekaj mresta in potem opazujemo paglavce v velikem steklenem kozarcu, hranimo jih pa s hrano za ribe. Ko pa dobijo nogice (in se njihovo število kar precej zmanjša), jih pa prestavimo v plastično škatlo, tako da je delno voda, delno pa kopno. Ko pridejo ven in začnejo skakati okoli, pa jih spustimo nazaj tja, kjer smo dobili mrest. Morda vam je mrest izpred nosa izmaknil kakšen tak raziskovalec, kot smo mi. Bolj ležeren, ki bitjeca raje opazuje iz kavča:)
Glede muckov pa je bilo v resnici smešno tudi nam, otrokom pa tudi ni bilo na koncu preveč hudo, ko smo jim razložili, kako so tiste gospe osamljene, pa da nimajo nikogar, onadva pa imata še zajčke, pa kokoške, pa sosedove mucke, pa seveda še drug drugega in vse nas ostale. Pa nekako ni bilo preveč solzic. Vsekakor imam rajši, da jih odnesejo stare gospe, kot pa da jih povozijo mladi divjaki na cesti.user posted image (kar se je zgodilo vsem našim mačkom, ki jih niso pokradle stare mame <- a si tudi ve tole predstavlate kot iz enega akcijskega filma? Staro mamo s palčko v roki, z nogavico čez glavo, pa krade majhne srčkane oranžne muckeuser posted image )
Zobki našega fantiča pa so se vsekakor kopali v mleku. Ker je imel bradavico skoraj skoz v ustih, vsake toliko malo povlekel, popustil prijem, pa spet povlekel. Tako da je imel mleko non stop v ustih. Ampak to je bila edina možnost, da je sploh spal. In z njim tudi vsi ostali. Kaj češ. Če bi takoj na začetku vedela, kaj se bo zgodilo, bi se verjetno malo drugače uspavali, tako pa se ga ni dalo čez noč prepričati v drugačno uspavanje. Ali pa tudi ne. Ker je bil res obupno zahteven dojenček in vem, da sem naredila največ in najbolje, kot sem takrat lahko.
Un odtavek o temah pa mi je tako znan. Se mi zdi, da sem tudi tu pisala o tem. Da moram tudi spati in da imam moža tudi, ne samo otroke. Videla sem nekaj rešitev pri doma šolajočih mamah, me pa nobena ni popolnoma zadovoljila.
Nekatere so si določile večere, ki jih posvetijo načrtovanju in pripravi. In to strogo določile. Ker si sama videla, kako te noter potegne. Tako da rihtajo materiale in delajo načrte recimo dvakrat na teden, ostale večere pa ne, pa če se svet podre. In to ve tudi mož in ve, kdaj lahko pričakuje prost večer in kdaj se bo žena posvetila njemu. Ampak tu se moraš res držati tega reda, drugače ti nič ne koristi.
Nekatere so si določile del popoldneva, ko mož prevzame otroke (npr. pred in med večerjo) in takrat porihtajo reči.
Meni pomaga moj urnik. Ker zdaj zvečer vem, kaj delamo naslednji dan (npr. ustvarjamo), potem preden zaspim, razmislim, katero dajavnost bom predlagala, kaj bom za to potrebovala. In materiale zberem po zajtrku, ko se otroci malo sami igrajo. Tako izrabim čas, s katerim itak razpolagam sama, ni nihče prikrajšan za nič, jaz pa tudi bolj mirno zaspim, če imam kakšno dobro in veselo idejo za naslednji dan. Pa fino je, ker imam samo tri dneve take, da moram res pripravljati materiale oz. dejavnosti, dva dneva pa sta bolj prosto po Prešernu.
V bistvu boš morala sama stuhtati, kaj ti bo najbolj ustrezalo. Ti pa želim veliko modrosti (in hitre učinkovitosti) pri tem tuhtanju. Ker te popolnoma razumem, se še predobro spomnim teh občutkov. Ko je tako fino, ko vse prej pripraviš in vidiš, kako je otrokom to fino, kako jih vzpodbuja, povleče ven iz njih reči, ki si jih niti ne predstavljaš, in veš, da si za njih naredila res vse, kar si lahko, da niso za nič prikrajšani, ker so doma, po drugi strani pa si ful zaspana, pa mož te z vsakim tednom bolj postrani gleda.

Kasija, mravlje bom dala kar v 5-literski kozarec za vlaganje, pa eno gosto tkano gazico čez. Čisto amatersko. Tega še v resnici nisem počela. Sem pa slišala, da je fino in zanimivo. Da daš noter zemljo, pa mravlje ali pa deževnike. In potem gledaš, kako nastajajo rovi. Bom poročala.
Gosenice pa ... Jih boš našla, ko jih boš nehala iskatiuser posted image Vsaj pri meni je tako. Verjetno pomaga, če veš, kaj najraje jejo, ampak za te podatke pa moraš na ronjo počakati:) Jaz jih dostikrat vidim, ko lezelo po deblih dreves.

josephine
, jaz sem ti kar favš. Je ena mojih želja tole učenje šivanja. Enkrat, ko bom imela časuser posted image

Izabelina, kar še enkrat si preberi, kaj je napisala Kasija. Modra ženauser posted image Se lahko samo še podpišem spodaj. Dodala bi samo še to, da imej malo prizanesljivosti s sabo. Saj pa vsi vemo, kako je (sploh na začetku) med nosečnostjo, pa še z majhnim otrokom doma. To je povsem normalno. V bistvu bi bila svetla izjema in pravi čudež, če bi pokala od energije in idej ter med enim bruhanjem in drugim pripravljala ne vem kakšne aktivnosti. Važno je, da Eva ve, da jo imaš rada, da skupaj počneta to, kar zmoreš in vama je všeč. Pa če je to sedenje pod drevesom in poslušanje ptičkov cel dan, pa naj bo to. Ali pa nošenje smeti v kanteuser posted image

Mi smo si danes izdelali vsak svoj šotorček/hišico in potem smo hodili na obisk eden k drugemu. Vsak je pripravil poslastico za goste in si izmislil, kako se bomo zabavali (smo risali po listih, nalepljenih po pomaricah, igrali smo se z igračami iz zaboja z lesenimi igračami, sestavljali smo kocke). Učili smo se tudi, kako se pozdravi in kako se obnaša do gostov. Imeli smo namreč dan za potepanje, zunaj je deževalo, otroci pa še vedno pokašljujejo in smrkajo. Tako da smo se potepali iz enega kota v drugegauser posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 418
22.5.2012 9:02:41   
skuštrana
Kasija, rabiš gosenice? Pridi k nam, jaz jih imam že preko glave. Povsod so, ne vem kaj je to letos user posted image Arsen mi jih non stop nosi, največ je takšnih rjavih (Ronja kaj je to) pa nekaj zelenih..Ma, ni da ni...

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 419
22.5.2012 11:22:08   
ronja
pa preberem tole temo in imam čist slabo vest pa rečem jutr bova pa res kaj, pa potem spet nič... vse se mi je nabralo: stanovanje v razsulu, energija pa na nuli...

Ma daj ga svirat! A misliš, da smo super mame tu, ali kaj?user posted image Vsaka ima kdaj krizo, ko ji nič ne gre (sploh med user posted image - trust me, I know! Dejansko je med 1 in drugim bruhanjem zelo težko kaj naredit. Pa če se preteraš, je še slabše, tako da - vzem si ga na izi!) Če pelješ tamalo ven, si čisto dovolj naredila, saj na igrišču itak uživajo!

Jaz mam pa slabo vest, ker ju nisem mogla za cel dan ven peljat, ker so me alergije tako matrale (zdaj je ok, ko je dežuser posted image , samo zdaj je pa vse mokro in ni glih isto na igralih...), pa še Svit je eno hudooooooo zapečkarsko bitje! Takega dojenčka še nisem mela - on HOČE bit doma! Prav res! Zunaj ne spi (ne, ne spi v vozičku, zaspi za 5-10 min., potem se pa zbudi, če se slučajno že prej ne ustavimo - v tem primeru se zbudi takoj, ko se kolesa nehajo premikat... Če mam srečo, potem zdrži v vozičku v eno smer, nazaj ga moram pa vedno nosit, sicer joka (ne, ne pustim svojih otrok jokat, to ne pride v poštev). Potem je ves siten, ker je zmatran, seveda in potem še doma ne zaspi - pa tudi zato, ker sta malidve lačni (= glasni) in ko pridemo domov je cel đumbus (moram met prej pripravljeno za jest, sicer je kaos;) - kar je spet težko, ker se potem tajming ne izide: če hočem zjutraj še pripravit za jest, potem je že čas, ko bi šel Svit spat in potem če gremo takrat ven, je res ves bogi...)
Še hujše kot to, je pa to, da se on zunaj ne mara dojit. Poje glih toliko, da ne umre od žeje, ampak to je to. Zunaj se ne bo nikoli res do sitega najedel! In "lačen si ful drugačen" velja za vse 3 moje otroke... (majo po očiju, očitno je to dominanten gen:D). Tako da je res smotano it z vsemi 3mi ven... Probavam in probavam že 4 mesece in vedno je štala. VEDNO! Celo vedno hujše je! Ker Svitu je najbolj fajn doma - popoldne ok, lahko gremo, samo seveda ga je pa treba nosit (ampak to je itak tudi doma popoldne, tako da ni panike - ampak popoldne pa lubi pride in imamo kosilo...) - probavam najt urnik, samo nikakor ne gre tako, da bi bilo vsem ok - preveč nas je, da se ne bi kaj križalo:D.

Skratka: NOBENI mami, kar jih jaz poznam, ne rata vse vsak dan: da bi peljala otroke ven, se ukvarjala z njimi kaj s kakimi temami/idejami/aktivnostmi/izobraževanji/rečikakorhočeš...,jim brala, pela z njimi, plesala in skakala, delala z njimi prevale in ne vem kaj še vse, pa skuhala svežo hrano z veliko sadja in zelenjave, se posvečala možu in ne izgubila sebe... Celo če ni noseča;). Tako pač je: še če ne spiš več kot par ur na dan, se enostavno ne izide - tudi mene včasih malo (ok, fejst) frustrira, da ne morem vsega, kar bi rada (na vseh področjih, pri meni je treba prištet še službo, pa en mali milijon hobijev) in jamram lubiju in mi pove, da to pač ni mogoče, tako kot jaz zdaj tebiuser posted image . Potem vsaka mama to rešuje po svoje:
- večina ne kuha vsak dan, če pa že, pa naredijo nekaj na pol pripravljenega ali pa si skuhajo za vnaprej (gre precej hitreje, če zvečer kuhaš, ko ni otrok zraven ali jih oči animira), vendar meni to ni glih všeč, ker jemo veliko zelenjave in se potem vsi vitamini uničijo... Si pa včasih narediva kak prep prej.
- nekatere ne gremo vsak dan ven: danes recimo dvomim, da nam bo ratalo: Svit zdaj spi, potem bo tamalo kosilo, potem bo spet glih zaspan, potem ko se zbudi in da pojemo, pa bomo morali v trgovino in potem bo že večer...
- nekatere se ne ukvarjajo z otroki na določen način: recimo nimajo raznih aktivnosti ali pa ne berejo pravljic ali karkoli pač...
- nekatere se ločijo ali so samske (odpade čas za moža, če je oči dober, pa imajo kak dan fraj, ker jih ima on)
- nekatere imajo babi servis in medtem ko so otroci tam, lahko doma marsikaj zrihatjo - tudi če je to 1x na teden, se pozna, če lahko računaš na to, da bo in kdaj bo
- nekatere imajo otroke v vrtcu in se jim potem pač lahko "ostali" čas bolj posvetijo, ker lahko ostalo naredijo dopoldne
- ene se enostavno sprijaznijo in veselo živijo za otroke in gospodinjstvo - gledam okoli in jih občudujem, ampak meni to niti pod razno ne rata - niti po 3 otrokih in 5ih letih... Ne morem! Enostavno bi se mi zrolalo, če ne bi delala nič drugega, "za sebe"...
- itd...
Najdi si svoj sistem in bodi nežna s sabo. Če nisi, potem v končni fazi zboliš (takes one to know one;).

Nam (malima in meni) je ful stvari všeč, ampak če bi hotela vsak dan z njima: risat, pet, brat pravljice, delat jogo, it ven, skuhat kosilo, delat neko aktivnost, met temo, koledar, vremenski koledar, itd itd itd... POtem ti garantiram, da pride več kot 24/dan, celo brez priprav... Ja, vsaka stvar je samo 10 min do 1 urca, ampak vse skup pridejo pa krepko čez 24:D. Sem šla enkrat mal računat, ko sem se jezila, zakaj pa meni ne rata še petja in plesa vrinit v dan (vsak dan)... Zato pač malo menjavam: ne delamo vsak dan skoraj ničesar, razen verjetno pravljic in skuham kosilo, seveda, sicer pa malo variiramo.

Je pa res, kar je Kasija rekla: ko je kriza, ni časa za brskat za idejami. Jaz si zato ideje (svoje in tuje) na določeno temo napišem na kartonček (samo beseda ali dve) in potem izbiramo glede na to, kak dan je: če svitu poganjajo zobki in nič ne spi, ne bomo kuhale plastelina, prstnih barv ali podbnega messa, ampak jima bom dala kake čiste nalogice, barvice ipd... Če je zunaj strašno mraz ali pa lije kot iz škafa, da mi ni dojenčka za ven vlačit, potem izberem kake gibalne reči, da se malo zdivjata doma:). itd...

Z navdušenjem njiju sicer nimam problema, sta taka res hvaležna publika: rečem: a gremo nekaj delat, pa je navadno zmeraj JAAAA in samo priletita... Večinoma pa itak sami prideta: mami, pejmo nekaj delat! Je pa res, da ni vsaka aktivnost enako zanimiva (čeprav me navadno presenetita v poz. smer - recimo sem mislila, da jima origami še ne bo lih ne vem kaj zanimiv, pa je OBEMa ful! Sem mislila, da bo tamali čist dolgčas, pa je sama predlagala, ko je bila tavelika na kmetiji... Svašta - ma 3 leta...)

gromska, telo niti pod razno ne dohaja duše, tudi pri meni, brez skrbi! Meni je ful smešno, ko mi rečejo, kako ti vse to rata? Halo? Saj mi ne rata niti 10% tega, kar bi rada! Ali pa dostikrat se mi zgodi, da mi kdo reče, kako sem mirna, da se mi nič ne mudi z malimi - pa gledam, komu govoriuser posted image . Res je ful hecno, kako te drugi vidijo drugače (praviloma boljše:) kot sami sebe. Tudi tebe verjetno drugi vidijo kot super mami:).

čežana, ne iz botaničnega nisem upala mresta krastuser posted image - se mi ni zdelo fer do ostalih... Pa itak sem bila prepričana, da bomo videli lepo vse skup - saj kam pa naj bi zginil? No, zdaj sem sicer dobila idejo, da ga je mogoče kdo domov vzeluser posted image .

Glede tem se spomnim, da si pisala ja, samo jaz mam malo drug problem: lahko bi pripravila eno temo, komot, vnaprej. Samo pri nas se to malo sproti menjava, pa potem moram met nonstop za 3-4 teme na lagerju in to je že mal težje... Kar se spanja tiče, je pa bolj moja nova strast kriva (sem se morala zdaj prav disciplinirat, da sem šla že 2 dni že ob 1h spat! Bravo jaz!) Samo se mi je telo začelo rahlo do pretežno rušit (toliko o usklajenosti telesa z umom, gromskauser posted image )

Nekatere so si določile večere, ki jih posvetijo načrtovanju in pripravi. In to strogo določile.

Ne pride v poštev, nikoli nisva planirala, kdaj se bova cartalauser posted image Sva mal preveč spontana za tako;). Mava kdaj "svoj večer", ki si ga planirava, da bova nekaj gledala ali kaj takega, ampak da bi mela pa tako na splošno določeno: tor in čet. bom delala teme za otroke, zato ne računaj name... to pa... hm... no, ne pride v poštev;). Pa ne rečem, da non stop visiva en na drugem (ne da ne bi, samo dostikrat ali en dol pade (navadno on, ker mora bolj zgodaj vstajat), ali pa en zbluzi (navadno jaz, ker se glih nekaj učim, meni je pa to ful fajn, pa rahlo pozabim na čas;).

Ker si sama videla, kako te noter potegne.

Ne, narobe sva se razumeli: mene je not potegnil "potočop", to delam ponoči, vmes pa seveda tudi zanju mal brskam... Ampak teme so tko za intermezzo in eno bi komot folgala, samo po par non stop (plus tisto, kar je zame - pač to, kar se zdaj učim;) - to mi je pa mal težje... Sem pa včeraj sklenila, da klinc gleda vse, bo že - še naprej bomo kombinirale:) Razlog je bila pa Lejla, ki je hotela "indijanskega škratka" - take reči so pa meni tako simpatične, ta njihova domišljija in povezovanje,... da... ja, bom pač malo manj spala (pa probala kdaj ne delat potočopa do 3h;). Ja, vem, lubi bi rekel, da to že "miriše na zajeb".user posted image

Meni pomaga moj urnik. Ker zdaj zvečer vem, kaj delamo naslednji dan (npr. ustvarjamo), potem preden zaspim, razmislim, katero dajavnost bom predlagala, kaj bom za to potrebovala. In materiale zberem po zajtrku, ko se otroci malo sami igrajo. Tako izrabim čas, s katerim itak razpolagam sama, ni nihče prikrajšan za nič, jaz pa tudi bolj mirno zaspim, če imam kakšno dobro in veselo idejo za naslednji dan.

Tole ti dobro laufa, svaka čast - ampak meni ne bi zneslo. Prvič - zvečer mam čisto druge misliuser posted image - ali so namenjene eni ali pa drugi strasti;)... Drugič sem malo bolj omejena z zbiranjem materialov, če tamali spi (večina ustvarjalnih - vsaj mojih - reči je v najini sobi, kjer mali spi, kadar spi - je pametno prej ven vzet stvari + seveda da je treba njega podojit, dat lulat, spat... kadar pač kaj od tega rabi...), tretjič pa: "čas po zajtrku" jaz uspavam Svita...
kar se idej tiče, ni problem, imam jih napisane na kartončku in vedno vem, kaj bi lahko in to kar laufa - ker lahko prilagajam glede na to, kak dan je: če svit spi, potem lahko kaj bolj zahtevne, če ne spi, pa take bolj na izi... Težko planiram naprej, kdaj bo mel on svoje budne dneve... Kako pa tvoja dojenčica spi? Se mi zdi, da bi malo večje stanovanje pol teh problemov rešilo, ampak do takrat ko se mi preselimo, Svit verjetno ne bo več nič spal čaz dan:D...

Zaspanost še kar dobro prenašam (sem navajena bolj malo spat), pa tudi "nemož" je zelo prijazno potrpežljivo bitje, ampak meni se telo upre: enostavno zboli. In to se mi dogaja vedno in skoz, kadar preteram (kar je tudi vedno in skoz:D) in potem sem še manj učinkovita in se moram še bolj matrat za manj in je en začaran krog. In potem probam in grem 2x prej spat in potem se mi zdi, da zdaj sem pa ok in naslednji dan sploh ne grem spat... Klasikauser posted image Hočete rečt, da se to vam ne dogaja? kako vam to rata?

Neposredna povezava do sporočila: 420
22.5.2012 11:27:23   
ronja
Skuštrana, "rjava gosenica" je en mičkeno preveč splošen pojem, da bi ti lahko vrsto povedalauser posted image . Daj malo bolj opiši, pa kje si jo našla itd...

Takole se jih določuje, če se ti da štet dlake na predzadnjem/zadnjem/pač enem členu:)
http://www.sel.barc.usda.gov/lep/selected_pyraloid_larval_key.pdf

No, pa ko smo lih na tej temi: mogoče bo kakšni prav prišlo za "učenje" razvojnega kroga metuljev:
http://www.google.com/imgres?hl=en&client=firefox-a&hs=aWm&rls=org.mozilla:en-US:official&biw=1366&bih=624&tbm=isch&tbnid=X7yFPHGBecTTxM:&imgrefurl=http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_pavlovic_natasa.pdf&docid=xAfTeSBj_6DJvM&imgurl=http://www.saburchill.com/images03/040107027.jpg&w=517&h=591&ei=lFu7T4elM4fR4QSM4c2sCQ&zoom=1&iact=hc&vpx=1099&vpy=225&dur=4597&hovh=240&hovw=210&tx=100&ty=96&sig=101302236416834057104&page=1&tbnh=132&tbnw=114&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:13,s:0,i:100
Majo pa montesori tut eno luštno za čebelo, zastonj:).

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 421
22.5.2012 21:11:54   
josephine27
za malo večje otroke
http://en.origami-club.com/easy/index.html

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 422
22.5.2012 22:34:17   
ronja
Glih taki mucki sva z Lejlo delali! In jo je naredila ČISTO SAMA, jaz se nisem niti dotaknila njenega papirja, samo na svojem sem ji pokazala! Sem bila prav ponosna nanjo!

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 423
23.5.2012 7:57:27   
josephine27

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Glih taki mucki sva z Lejlo delali! In jo je naredila ČISTO SAMA, jaz se nisem niti dotaknila njenega papirja, samo na svojem sem ji pokazala! Sem bila prav ponosna nanjo!

user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 424
23.5.2012 11:50:32   
skuštrana
Ronja, http://sh.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Gypsy_moth_larva.jpg Takšnih imamo ko listja. V kampu sploh, doma malo manj ampak tudi.

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 425
Stran:   <<   < Prejšnja stran  15 16 [17] 18 19   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  15 16 [17] 18 19   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Pomagajmo ustvariti čarobni december za vse
December je čas topline in obdarovanja, a tudi priložnost za pomoč. Spoznajte čudovite humanitarne projekte, kot so Boži...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?