ronja
|
Ronja- hvala za mnenje in razlago. Se strinjam, velik je kemije, a tudi v senco pride ogromno sončnih žarkov UVA in UVB ni isto, pa v senci je precej manj nevarno - za v senci jih ni treba mazat - lahko mi verjameš, moji so vsi trije belopolti, Lejla je še čist blond, Ronja ima čisto modre učke - skratka nimajo veliko pigmenta - pa ni še nobenega opeklo, čeprav nisem totalni paničar glede sonca. Ne gremo na plažo v najhujšem, to je res, mogoče kdaj izjemoma, če se začofotata v vodi, da ju ne nagonim takoj domov, ampak v gl. smo čez največjo vročino doma na vrtu, na plaži pa mam dojenčke pod senčnikom. Če sonce fejst nabija, dam dojenčku majčko s kratkimi rokavi, ko se gre kopat, ampak to ni pravilo, samo če je res ful vroče in močno sonce. Sicer pa itak nimaš dojenčka prav dolgo v morju, ker je mrzlo in bi jih lahko zazeblo - 10-15 min. max. Tako da ni panike:). Boljše večkrat po malo, za take minije. Za tavečje valjda - jih ne spraviš ven... ampak tamale še lahko odneseš, pa itak se pritožijo kmalu, sploh če so bolj suhci;). V vozičku je en tak izi trik, da nogice pokriješ s kako fuuuul tenko krpico/pleničko,... če fejst pripeka, jim to itak paše, če pa ni močno sonce (recimo zdaj), se pa nimaš kaj sekirat, saj tako občutljivi tudi niso, da bi jih v nekaj minutah spomladanskega sonca opeklo:). Ker boš videla, da bojo poleti z veseljem tlačili nogice v usta... Pride taka faza, so ful luškani ko to delajo:). Tako da zaenkrat se ti še ni treba sekirat - najbolj pomembno je, da ima otrok (tudi večji) klobuček na glavi, po možnosti s širokimi krajci. Če je večinoma v senci, potem sploh ni problema, senčnik probaj naštimat tako, da ga čimbolj pokrije pa če kak del ven gleda, potem malo menjavaj - da gleda mal ena, mal druga nogica, recimo. Kar se "naravnih" krem tiče imam svoje mnenje... Naravne kreme moraš met ves čas v hladilniku in imajo rok trajanja 14 dni, če bi jih nesla na plažo v poletni vročini, bi mele pa rok trajanja do večera:D... Take, ki so res naravne in nimajo nekih stabilizatorjev in emulgatorjev not... Tega praktično ni, ker se ne splača, ker jih ne bi prodali v času, ko ne bi bile več neoporečne... Vem, ker sem malima recimo delala kremo za ritko mazat, ki nima takih haklih sestavin in dlje drži, pa sem takrat malo pogledala, kaj vse se daje v kreme... Mami kupuje eno ful drago zelo naravno kozmetiko... Sem pogledala sestavine in ker me kemija seveda zanima (biologe pač mora mal zanimat;), bi temu težko rekla naravno... To ne pomeni, da niso ene stvari boljše kot druge, še vedno pa so vse kreme za sonce precej alergene za otroke. Najboljše so tiste, ki se ne vpijejo, ampak ostanejo na koži, zgledaš ko indijanec s tem - take uporabljajo v Avstraliji, kjer imajo ozonsko luknjo tik nad sabo in te naše ne pomagajo dovolj... Tiste so lahko manj alergene, ker ne delujejo na isti princip - naredijo fizično bariero - kot bi oblekla majco - ne pa s faktorjem, kot da mi poznamo. Ampak pri nas je še nisem videla, pa tudi za dojenčke je to malo nepraktično, ker ti bo vse pomazal okoli s tem;). Tak da če veš, ad bo dalj časa mel na soncu nogice, pa da jih še ne daje v usta, magari namaži s kako, ki je posebej za otroke - ni vedno dražje=boljše; punci sta recimo veliko boljše prenašali Sunmixovo kot pa eno ulra drago, ampak je to lahko tudi precej individualno. Mustela ima sicer baje ok stvari, pa Weleda je znana kot bolj iz naravnih stvari... Predvsem pa rajši namaži večkrat tanjši sloj kot 1x večji. Problem pri kremah je še to, da koža ne more dobro dihat in pri dojenčkih se hitro pokažejo kake slabe strani tega... Če koža ne diha, se še bolj pregreje, pa lojnice se zamašijo in vname se prej... Pa seveda samo oblačila iz naravnih materialov, to pa itak že vse veste:).