Janchek81
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Jst bi tud CR Janček, ne si ga želet. Je možnih kup komplikacij, ki jih pri pri vaginalnem ni. Ok, spodaj ostane vse nedotaknjeno, samo maš pa prerezan trebuh, če ne drugega... Pa za otroka je boljši vaginalni porod (kadar je mogoče, seveda), ker mu ob porodu stisneš pljučka (ja, ugani s čim ), da gre ven res vsa voda, tako kot ga ne morejo oni nikoli stisnit, kot ga stisne porajanje (je razlagal en zelo priznan porodničar v enem intervjuju, v bistvu sem to celo večkrat brala). Zato imajo naravno rojeni otroci dostikrat malo manj problemov - manj je dihalnih stisk ipd... Pač to je bolj naravno - marsikaj v naravi ni glih dodelano (menstruacija že ni, pa tudi porod bi se dalo ziher precej izboljšat, samo evolucija še ni končana in dokler zaradi tega ne umiramo v zadostnem številu, se tudi ne bo spremenilo, ker ni več selekcije) - tako da seveda je zoprno in boleče, ampak je pa vseeno v končni fazi najboljše, če je pač mogoče. Če ni, je cr super možnost, sploh če imaš napovedanega, ker v tem primeru so ti vsaj popadki prihranjeni (in to ni malo, če mene vprašaš). Najhujše je, da se najprej par ur matraš, potem ti nardijo pa cr. Da maš vse slabe lastnosti obojega! Ampak je to seveda še vedno1000x boljše kot pa druga možnost... Tako da - bodi vesela, če boš imela možnost naravno rodit; če se bojiš bolečine, pa vzami epiduralno ali ultivo, za ep. vem, da so punce zelo zadovoljne z njo. malo so daljši porodi, mičkeno več je vakumskih, ampak večinoma pa so punce vesele, da so jo vzele, tudi če se je porod končal na ta način, saj to navadno otroka ne prizadane prav zelo (fino mu glih ni, če mu neki na glavo prisesajo, ampak večinoma nimajo dolgoročnih posledic, to mislim). pa navsezadnje je fino bit popolnoma navzoča pri svojem porodu, veliko cr delajo še v splošni anasteziji, pa tudi če imaš lokalno, ni glih isto, ker te zagrnejo z uno zaveso pri vsaki operaciji in ne vidiš, kaj se dogaja spodaj (razen če gledaš v kirurgove špegle - tako sem jaz pri nogi goljufala ). Tako da - bodi vesela, če imaš možnosti:). Ti obljubljam, da bo ta porod nekaj čisto drugega kot prejšnji! In da ga boš imela v čisto drugačnem spominu . Porod sicer res boli ko , to ne bom lagala, ampak je pa to vseeno lepa izkušnja . vem, da se mogoče zdaj to čudno sliši, ampak ko prihajajo popadki (in niso ful prezgodaj, da te ni strah) in je tisto vznemirjenje, zdaj je pa to to, ko ti dete vmes pobrca in se nekak čutiš z njim, veš, da delata oba za isto, oba sta malo vznemirjena, tebe boli, ampak veš, da je to z nekim namenom, ni kar tako, kot zdaj, ko nas boli brezveze in bi bilo boljše (tudi za dete), da nas ne bi (pač tiste, ki nas boli, bodite vesele tiste, ki vas ne:)... Veš, da mu to, da te boli, ne bo nič škodilo in si lahko ful bolj sproščena, sprejmeš tisto bolečino kot nekaj normalnega, te ne skrbi, te ni strah, vse skup je nekak naravno in lepo... In potem ko se začne res dogajat (tebi se bo sploh verjetno hitreje, ker si 1x že rodila in telo že ve, kaj je za naredit) in ti kar ni jasno, da iz tebe dejansko leze novo bitje in ga prvič začutiš, pobožaš po glavici, še predno pride ven... Ma, to so tako lepi občutki, pa čeprav te trga za znoret! Res, rodit je lepo! In če ni kaj narobe, se lahko odločiš in imaš lep porod, pa tudi če naletiš na najbolj zoprne babice pod soncem! Samo ne se dat prestrašit, mejte svoj plan v glavi, kaj si želite in se probajte zmenit vsaj približno tako. Če vas je strah bolečine, je veliko sredstev na voljo, da jo zmanjšajo. Meni bolečina ni tak problem, ker jo kar dobro prenašam. Pa boste videle, da boste presenečene nad svojo močjo! Ker je res neverjetno, koliko lahko zdržimo in kaj vse smo sposobne ob pravi motivaciji (če sem se še jaz sposobna držat tele diete )! To ti da potem moč nazaj! Ker si rečeš: ej, če sem do zdaj zdržala, bom pa še tole, a ne? In potem se dete rodi in je vse milijonkrat poplačano . To je res en najlepših trenutkov v življenju! Težko sčim primerjaš! No, zdaj sem se pa mal zasanjala... hočem samo rečt: ne se bat poroda - to je nekaj zelo zelo lepega (vsaj če se konča dobro za vse). Jaz si želim samo, da bi bilo z malim vse ok, da ne bi bil predebel (to so me zdaj prestrašli zaradi cukra, čeprav še vedno glih ne verjamem), da bi bil prav obrnjen (zaenkrat je, upam, da se ne misli še kaj obračat), da bi lahko spet naravno rodila brez vsega in prišla v p. tik pred zdajci (ne pa prepozno ). Vse bolečine in kar sodi zraven, bom že zdržala, če sem 2x, bom pa še 3., ta je itak zadnji . Ostalo bom že sama poskrbela. Želela bi si tudi končno enkrat sprobat rodit na pručki, kar vsakič rečem, pa mi še nikoli niso ugodili, ampak če ne bo šlo, tudi ni tako važno, saj je bilo tema tudi sede čisto ok... Vseeno bi rajši na pručki, pa da ne tikajo mehurja sploh (nočem, da ga prerežejo, rada bi porod v srajčki). Ne morm in niti ne želim met epiduralno ... ultivo pa ja, sem za in upam, da jo dobim Bojim se poroda ja ... kar se tiče božanja glavice predn je uzunej - nism za te stvari, res ne ... Na splošno se bojim al bom prepoznala popadke al jh ne bom, al bom pravočasno prišla v porodnišnico al ne, a bom vedla točno kaj sledi in tko naprej ... pač ... sej sem enkrat rodila ampak sem bila takrat v porodnišnici, sem prtisnla samo na rdeč gumbek in so me že pelal dol v porodno, s tem da otroček je biu mali in tudi 'spančkou' je, tko da so ga sam na hitr vn potegnil
|