ronja
|
kasija, ketoni so eni metabolni produkti, ki se sproščajo, kadar si švoh, po domače povedano: če si bolana, ali pa če nezdravo hujšaš - ko je telo bogo, potem izloča te toksine. Niso fajn, ker se nalagajo v tvojem telesu in v otročkovih možganih. Kaj tam naredijo, naša vrla diabetologinja seveda ni znala povedat - samo da ni fajn, kar sem si itak že iz predavanj pred 1oimi leti zapomnila. Zdaj nam v Lj. diabet. amb. dajo listke za merit ketone 2x na dan. In jaz jih imam vedno, akdar sem lačna. če spoštujem njihov jedlinik, potem skoraj vedno, če kaj naredim po svoje (recimo da jem, dokler nisem vsaj približno sita, kar po njihovi dieti NISEM), praviloma ne. lahko greš na posvet k dietologinji, ampak predvidevam, da imaš zdravnikov čez glavo dovolj. Ja, več kot dovolj. Sicer imam posvet že čez 1 teden, tako da ne vem, če bi me sploh vzela naprej, lahko jo sicer pokličem, vendar že vem, kaj bo rekla - ona ima namreč vedno prav in to, kar je določila je ziher najboljše zame, ne glede na to, kako se bom počutla. Sem namreč povedala že tam, da je meni to malo hrane, pa se je sladko nasmejala, da je dovolj. Sem vprašala, kaj naredim, če zbruham zadevo, pa se je sladko nasmejala, da je s slabostjo tako, da bolj kot misliš nanjo, bolj ti je slabo in v smislu, da če ne bom mislila na to, mi itak ne bo slabo in od te krasne hrane itak ne morem bruhat. No, moje izkušnje so drugačne, bruhala sem v vsaki nosečnosti (5x) že PREDNO sem naredila test, predno sem sploh vedela, da sem noseča in nisem mogla mislit na to, kaj mi je slabo. Seveda je pa to ženskam, ki imajo srečo, da nimajo nos. slabosti, to nerazumljivo.Ampak je čisto isto kot ko si bolan - pač ti je slabo in bruhaš, ne da bi prav dosti razmišljal o tem - jasno pa, da če ti je slabo, to težko odmisliš, ker moraš bit non stop pozoren, da dol požiraš, kar pride gor. Sploh je bila strašno pametna in ne vem, če si lahko z njo karkoli pomagam, (ker logično je bilo bolj malo tega, kar je povedala) oz. v to zelo močno dvomim... a to ješ po tisti modri knjižici? jem to, kar je ga. diabetologinja dovolila jest po tisti modri knjižici -ker vsega ne dovoli: v modri knijžici je not tudi bel kruh in bele testenine in kaki in suho sadje in klobase in eni keksi in ne vem kaj še vse, česar mi niti pogledat ne smemo. Jem to, kar je priporočala in gledam za količine v knjižico, ja. Enkrat sem zvečer jedla še po povečerku malo pustega mesa, ker sem bila ful lačna in tisti dan nisem mela zjutraj ketonov, sicer jih imam. Ronja.. jaz sem se tako počutila kot ti, ko sem imela povišan sladkor.. vrtelo se mi je, žejna sem bila itd... Ampak jaz sem tako počutim odkar sem začela s to dieto, prej se nikoli nisem, razen, kadar mi je cuker padel (mam vedno ful nizkega in ker imam tudi nizek pritisk, pač padem skup, če nič ne naredim zato, da ne bi - to se mi je vedno dogajalo, zdravniki vejo, se nihče ne sekira, ker znam za to poskrbet - pač pojem nekaj sladkega in je vse ok. Nekaj časa sem skoz nosila s sabo en un cukerček, ki ga dobiš pri kavi - če sem začela skup lest, sem ga pojedla in to je bilo to.) Žejna še v življenju nisem nikoli bila toliko kot zadnjih par dni - najbolj sem bila žejna, ko se je Ronja rodila in je bilo ful vroče in je mala res ful popila. Sicer sem pa redko žejna - pijem toliko, da mi očitno ustreza. problem zdaj je to, da ne morem spit dovolj, da ne bi bila žejna, ker gre vse skup takoj ven. Mene je prej moj način prehrane precej hidriral, ker mam pač rada sočne stvari: sadje, jogurt... Več kot spijem, ne morem spit, ker potem bruham - dobesedno. Spijem ogromno, nikoli sicer ne rabim niti približno toliko pit, pa imam ok urin (se vidi na njem, če premalo piješ). Če bi bilo to res od sladkorne, potem bi od te diete dalje imela sladkorno in bi mi morala ta hrana strašno dvigat cuker, moje sladkarije prej pa ne, ker po tistem nisem mela nikoli takih problemov - pa pravijo, da naj bi delala obratno - in tudi jaz se počutim obratno - saj vem, kaka sem, ko mi cuker pade... Taka, hehe. matkurja, pred testiranjem moraš normalno jest, upam, ad so ti povedali, ne smeš pazit na sladkor, ker so sicer lahko rezultati varljivi.