BellaB
|
No sej ne vem al naj se smejem tej temi al kaj. Ampak OK, bom poskusila bit karseda realna. Ok, glede mature mogoce en nasvet. Velja pogledati na delovsko univerzo, ce organizirajo kake tecaje priprave na maturo. Na nasi vem da so jih in je bila to zelo uporabna zadeva, izvajali sta se matematika in anglescina, mogoce kasneje se kak drug predmet. Jaz sem hodila kot dijakinja gimnazije na matematiko in anglescino... na matematiko zato ker nisem imela nobene osnove iz osnovne sole in mi je bla matematika pain in the ass skoz celo gimnazijo, na anglescino pa zato ker sem imela tezave z njo zaradi slabsega sluha. Zadeva se je obrestovala in za maturo se mi sploh ni bilo potrebno kaj dost ucit, naredla pa sem jo zlo dobro. Tko da ti toplo svetujem da se pozanimas glede teh tecajev. Niso dragi in se obrestujejo. pa tud o kakem instruktorju za matematiko razmisli... tista kombinatorika, limite, verjetnostni racun in integrali niso niti malo zabavni, ce se jih mors ucit kr na slepo. Pa ne da te strasim, samo povem realno kaj te caka pri matematiki. Predvsem pa veljata disciplina in vaja, vaja in se enkrat vaja. Pri matematiki zal ni bliznjic. Kar pa se tice pravne fakultete... ja no, sej sanjat je lepo. AMPAK: Glej... pravim ti iz lastnih izkusenj. Sem tud sama pravnica. Naj te ne zavedejo filmske zgodbice o pravnikih, kjer je vse lepo in prav na koncu. Nekaj dejstev, ki govorijo v prid "teci stran kolkor zmorejo podplati", ker nima smisla zrtvovat cas in metat denar proc: - na pravu je potrebno garat - uciti se in ce slucajno ostane malo cajta, se ucit ce se nisi dovolj prej (govorim o vec polmetrskih kupih literature, 1000 strani debelih buklah, neprespanih noceh, asocialnem zivljenju itd. Vikende lahko pozabis, na morje pa za relax recimo vzames buklo od pravne zgodovine al pa... ohoho, to je sele simpaticna... Filozofije prava in uzivas ob Heglovih razpravah). Posebej za Ljubljanski faks velja, da se lahko gulis izpit v nezavest pa ni receno da ga bos naredu, ker se mogoce keremu zdi, da vejica ni postavljena prav in te bo ****l v 3 pm ravno zarad nje. (izkusnje.press) p.s. Politicna ekonomija je tam znanstvena fantastika. - siht tezko dobis, ker je pravnikov enostavno prevec ratalo (hvala instant PF v NG!) in danes velja samo se VIP. Ce imas sreco se te kak odvetnik usmili in te vzame za volonterja (kar ni vseskup nc, ker garas ko zvau, od tega pa nimas kej dost, pa se v prakso se ti ne steje). Brez izkusenj in VIP ne prides nikamor. p.s. javna uprava ne zaposljuje pripravnikov (Pavlinic Krebs... I just love you!) - ce ne studiras prava ob delu je nesmiselno rint tja pr teh letih - Glede Harvarda... ce se ne mislis ravno preselit v ZDA in tam iskat siht, je nesmiselno da meces proc denar za fakulteto, ki ti v Sloveniji ne bo nucala. Kontinetnalni (nas) in Anglosaksonski pravni sistem se namrec mocno razlikujeta in ti v SLO diploma s Harvarda ne bi nucala nc, ker bi morala delat v najboljsem primeru diferencialne izpite (ki dodatno stanejo) za nas pravni sistem. Ce smo ze realni, se z diplomo nasih treh fakultet si lohko skor obrises rit, ker ni sluzb! Verjetno noces imet diplomo necesa za kar si dal celo premozenje in s katerim si ne mors kle pomagat ane? Fact: za siht na pravnem podrocju sicer v Kanadi, bi jst morala naredit tm 2 letnika njihovega pravega faksa. - Glede pravnih fakultet v SLO: Ljubljanske se izogibaj, v kolikor hoces pravo studirat z uzitkom. Tam ti bojo izbili ves entuziazem, kr ga imas, vso voljo do zivljenja, vzeli ves prosti cas in pobrali se en kp denarja za namecek, ob tem pa jih nekak ne bo zanimalo, da ti manjka en izpit za pogojni vpis zato, ker si bil bolan v preteklem letu (skorda na smrtni postelji) oz. ti je pomrlo pol familije. Mariborska PF, kjer so vsaj malo bolj cloveski, se bos morala glih tko gulit k zvau , le da so profesorji dost bolj na realnih tleh in se ne izzivljajo (razen izjem. Mimogrede ko sem ze pri izjemah... tud na PF v LJ je nekaj profesorjev ki so zakon). O EU PF iz NG ne bi izgubljala besed, ker je po mojem mnenju tisto schnell kurs iz prava, na podlagi tega kr sem vidla pri kolegih k so koncali ta faks. In pol nam iz LJ in MB taki konkurirajo pri sluzbah, o obligacijah pa npr. ve samo osnove iz 150 strani dolge skripte . Aja pa... po treh letih ne mores se bit pripravnik, moras koncat se nadaljni dve leti, da sploh lohko prides na listo za pripravnistvo. - Ko das vso to j***** na faksu in na zavodu za zaposlovanje, skoz, pa te caka se pravosodni izpit, ki je na meji znanstvene fantastike. Brez njega pa si nula od pravnika. Ma kaj res hoces to? Ti pejdi lepo na maturo in se vpisi na kak bolj cloveski faks in ne rint v pogubo k se ji rece pravo. Jaz zdej vem, da ce bi mela moznost it nazaj, bi definitivno izbrala kak drug (naravoslovni) faks.
|