mojcaziga
|
IZVIRNO SPOROČILO: dory IZVIRNO SPOROČILO: mojcaziga IZVIRNO SPOROČILO: dory kako prepoznaš če gre za novo gvt? pa saj če si na marevanu ni takšne verjetnosti,da bi se ponovil? nama se je zadnjič zgodilo, da nama je počil kondom...med ovulacijo...valda sem letela v lekarno po tabletke po...od takrat se mi zdi da me noga bolj boli, inr pa ne spravim več nad dve..vedno je pod dve... noga pa takšna kot pišeš..pri gležju je vsa vijolična in polna žilic, celotna meča pa tudi rahlo vijolične barve...sploh če primerjam z drugo, zdravo nogo... pa ne bi rekla,da delam kako paniko...sita sem,ker me večinoma boli, včasih ful težko hodim...sta pa v zadnjem času umrla dva znanca, stara komaj 40 let...diagnoza strdek...in pol se mal zamisliš... saj bo ne? na terapijah sem spoznala punco z diagnozo takšno kot jo imaš ti mojcaziga...in ima ful tablet..mislim da 3x3 in 4x2..pa ji inr je zleze nad dve...je običajno,da se samo povečuje doza tablet? kaj pa lasje? meni so začeli obupno izpadat? je to normalna posledica? Točno, INR nimam nikoli nad 2, pa imam maksimalno dozo tablet. Ne, z Marevanom nisi 100% zaščiten proti novi GVT. Ja, GVT prepoznam po eni specifični bolečini, ki jo je težko opisat, ampak zase vem - tudi ko d-dimer še ni pokazal, sem vztrajala in so me dali na UZ, kjer se je strdek videl. In zdaj mi verjamejo na besedo Lasje nenormalno izpadajo - povej zdravniku. Običajno zamenjajo terapisjo, ampak sama se za to nisem odločila, saj bi mogla vso kalvarijo glede ustrezne terapije dati še enkrat skozi. Na ta račun sem iz goste grive pristala na pol plečšasti glavi. Tudi v moji družini so trije umrli zaradi posledic strdka. Včasih se nad tem zamislim, večinom pa poskušam delati kot prej. Kar je pri meni seveda nemogoče, saj imam kar velike posledice GVT in embolije. Drži se lp, Mojca plešasta? ajej sem mislila,da je marevan zanesljiva zaščita? koliko je maximalna doza zdravil? in to je vse kar lahko dobiš? kaj pa alkohol,ki redči kri? mogoče kak kozarček rdečega vina večkrat, misliš,da bi koristila? ne vem razmišljam... ta punca,ki sem jo spoznala je ful zaskrbljena zaradi doz tablet in inr-ja,ki ga ima...do maximuma bodo poskušal višat dozo če bo zaleglo...sam a je to način? ne razumem zakaj ne obstaja še kakšna alternativa... čudno se mi zdi,ker pri vsakem tretirajo bolezen drugače...zadnjič mi je zdravnik rekel, da moja terapija,ki je zaenkrat pol letna, se lahko hitro spremeni? na podlagi česa? okej predvidevam,da po testih ob koncu terapije vidijo več kaj se je dejansko zgodilo, ampak zakaj tega niso mogli že takoj narediti? zakaj čakat pol leta? enim naredijo te preiskave takoj, ne vem ali moraš res dobit embolijo,da se te lotijo obravnavat drugače? Kar se tiče tega pol leta predno se lotijo preiskav. Ko dobiš GVT je nujno zdravljenje - dobiš tablete in injekcije za določno dobo, običajno 6 mesecev (jaz sem že pri prvi jemala skoraj leto dni). Kjer vzrok ni jasno definiran običajno opravijo test za dednost in za tega moraš biti vsaj 3 tedne brez terapije - torej ga ne morejo izvajat takoj po GVT, ker je takrat nujna terapija. Ko in če test pokaže dednost ti lahko uvedejo stalno terapijo ali pa ne in te samo kontrolirajo oz. te zaščitijo pred vsakim napovedanim posegom,....... Če test ne pokaže dednostnega faktora, pa poskušajo prit do vzroka, ki ga običajno ne najdejo saj je en kup zadev, ki so lahko do tega pripeljale. Običajno po 6 mesecih prenehajo s terapijo, naredijo tudi dopler ožilja, da vidijo kako se strdek obnaša (se je raztopil, premaknil,.....). lp
|