Masha_M
|
IZVIRNO SPOROČILO: candy24 Masha_M - kam pa vpišemo edinega srakoperja, ki sodeluje na tej temi? Jaz skoraj mislim, da si zasluži en čisto ločen lasten "hall of fame". Konec koncev je edini, ki je zdržal v naši družbi. Kar me zelo veseli, ker pomeni da ima dobre živce in fajn smisel za humor, zaradi česar sklepam da bo tudi ob meni uspel zdržati. In seveda čestitke majkl in njenemu maxi miniju. ;) Upam, da je presredek zdržal. Zdaj si bom pa privoščila en daljši, zamorjen monolog in upam, da mi ne boste preveč zamerile. Ampak danes sem res slabe volje. In jezna. In zaskrbljena. Najprej naj povem, da bom svojemu ginekologu zavila vrat! Ker sem mu že 2 meseca nazaj povedala, da sem malo prebirala o gestacijskem diabetesu in da imam čisto vse tipične znake (sicer res dokaj blage) + sladkorno v družini. Pa je - kot vedno - flegmatično odmahnil z roko. Da povečana žeja ni čudna, ker je poletje, da za 2 tedna prevelik plod še ni nič kritičnega, da je moje pridobivanje teže sicer malo nad povprečjem, ampak nič strašnega itd. Aaaa, fentala bi ga. In potem mi sestra na polikliniki da izvide v roko in je njen prvi stavek: "Joooooj gospa, res škoda da nismo tele vaše sladkorne odkrili že precej prej." Drugače je bil pa moj rezultat na 50g testu nad zgornjo mejo od 100g testa, tako da sploh niso videli smisla, da bi delali še tistega, ker sem itak že presegla mejo. In kako zgleda zdaj v praksi tale dieta? Jest moram 6× na dan; zajtrk, malico, kosilo, malico, večerjo in povečerek. Za vsak obrok je točno predpisano koliko enot katerega živila moraš pojesti. Npr. zajtrk: 1 enota mlečnih živil, 1 enota sadja, 2 enoti škrobnih živil in 1 enota maščobe. In potem gledaš in tuhtaš une tablice, ker je 1 enota sadja lahko 1 breskev (160g) ali 15 češenj (120g) ali 1 mala banana (80g) itd. Skratka, ni to na easy 200g kateregakoli sadja in pika, ampak za vsako sadje drugačne teže. Pa 1 enota škroba je lahko: 1/2 črne bombete (30g), 2(!) Biomedex keksa (25g), 1/2 kosa črnega kruha (30g) itd. Za današnjo večerjo sem rabila 15 minut samo da sem natehtala živila. In potem si človek reče: "Ma ja, zihr pretiravajo in ni tako strogo" in hočeš delat malo od oka. In potem tvegaš še nadalje povišan cukr, ergo pri otroku večja verjetnost zlatenice, prezgodnjega poroda, hipoglikemije novorojenčka, dihalne stiske, zase pa tvegaš več infekcij sečil, preeklampsijo in povečaš možnost poroda s CR zaradi prevelikega ploda. Oba pa imava pa že zdaj mnogo večjo verjetnost, da po 40 letu razvijeva "tazaresno" sladkorno in nekoč končava na injekcijah inzulina. In a res hočem tvegat? NOT! In pol rečeš, ma klinc, bom pa pač manj jedla in pika, saj ni več dolgo do konca. Jok brate, odpade! Če ješ premalo ali izpuščaš obroke, dobi telo premalo energije in začne razgrajat stare zaloge. Super... torej na easy shujšaš, kajne? Jok brate, ne smeš! Ko se razgrajajo zaloge, se ob tem sproščajo neki jeb*** ketoni (danes prvič slišala zanje). Ti odraslemu očitno ne škodijo (drugače nihče ne bi smel hujšat), otroku pa se nalagajo na možganih in lahko zavrejo njegov intelektualni razvoj. Skratka celo sranje. Pa sem si že rekla, da tile ketončki že ne morejo biti prehudi, kaj pa tiste, ki jim sladkorne nikoli ne odkrijejo. In ti rečejo, da če so prisotni ketoni v urinu, je treba več jest, tudi če na račun več glukoze v krvi, samo da ja ne bo nikakor ketonov. Ker ti so tako sranje, da te raje dajo na inzulin za znižat sladkor, samo da ne bo ketonov. Sounds damn serious to me... In zdaj sem tečna in cmerave sorte, ker se bom 3/4 vsakega dneva ukvarjala s tem kdaj moram jesti, kaj moram jesti in poskrbeti, da bom pravi čas doma, ali pa da bom imela ustrezne vrste in količine živil s seboj. Na obiske torej lahko hodiš samo tja, kjer ti bodo pripravljeni dati kaj po točnih navodilih za pod zob. Aja in seveda, sladkor odpade. S tem tudi med, marmelada, čokolino, corn flakesi, sadni sokovi, piškoti, tortice, sladoled, gazirane pijače. Od OH samo temen (črn) kruh, polnozrnata pašta, temen in nebrušen riž. Sadja malo, od tega sploh ne lubenice, ananasa, grozdja, suhega sadja. Zelenjave imaš cel kup na meniju, ampak čim manj korenja, kolerabe, rdeče pese. Meso samo belo, pusto, ni rib, paštet, salam, drobovine. Po eni strani imam zdaj slabo vest da sploh jamram, ker se počutim fizično okej. Koliko je revic, ki morajo strogo ležati, ki krvavijo, jih bolijo zatečene noge, simfiza, križ, imajo noro zgago itd., jaz pa "samo" diabetes. Samo tole vse skupaj je tako breme, komplikacija in skrb, da me kar mine volja do vsega. Nič... grem jaz zdaj doktorirat iz tega koliko česa smem pojesti za povečerek. Tnx for listening (okej, tehnično gledano "for reading", ampak pustimo detajle...).
|