Naša črtica koraka
|
Večer, pa je mimo - vikend. Mi smo zdravi. V petek je sicer tudi mene nekaj šravfalo, pa na srečo ni bilo hujšega. Ju3 se spet začne delovni teden, spet bo zelo intezivno: imamo predstavo, narediti moramo izdelke, ki bi jih morali ta teden, pa jih nismo zaradi moje odsotnosti ... skratka, bo luštno in intezivno. ZOFY: za Julijo! Glede sprehoda ju3, pa: če bo vreme brez vetra in ne preveč mrzlo, potem bi jo peljala na kratek sprehod (ne pa v peskovnik in na igrala igrat, ker tam je vse polno bacilov, ki dolgo zdržijo v tistem okolju -tako naša pediatrinja). IZVIRNO SPOROČILO: Zofy Punce, a mislite, da bo tudi kaj za pojest organizirano na čarobnem dnevu? ne vem kako naj skombiniram z Julijinim spanjem... ima katera kakšen predlog? Morda kakšen horsburger? SAN: no, jaz upam, da se bo navadila, ker mi je po pravici hudo zanjo. tOsi pa tako lepo in tako Človeško napisala ... bravo, mami!!!! Pa še juuuuuuuuhuhuhuh, za stanovanjček!!! Pa ste že prespali ... pa - prve sanje - če so sploh bile, da nisi od utrujenosti samo padla v posteljo . Ahhhhhh, ja ... od takih stvari je človek rade volje utrujen, anede . Pa kako kaj tamau mimi? Je živahen? Kolca? A tudi on posluša Izabelo, ko igra? Pa ime, ste že zbrali? Sam firbec me je, oprosti . IZVIRNO SPOROČILO: terida Ostale bom pokomentirala enkrat drugič. Zdaj moram malo na svojega miškota pazit, ker odkar se je začel obračat, bi se on samo obračal in se bojim, da se mi skotali pod kavč za Primoža, koliko ima sedaj ... 4 mesece? Se že kaj smeji na glas? Sem že pozabila, kako to gre ... pa rokice, ga že bolj ubogajo? Pa preprijema stvari-že? IZVIRNO SPOROČILO: terida Pri tem sploh ni treba, da bi za sabo zapirala vrata ali kaj podobnega, pri takih malih je kazen dovolj huda če ga primeš in neseš nekam proč od dogajanja. Sama pa greš nazaj kjer sta bili in tudi njej lahko dovoliš, da se vrne. Gre samo za to, da ji s tem, ko jo neseš proč, na nenasilen način pokažeš, da je nekaj naredila narobe. Ker same besede naši tamaučki pogosto kar lepo preslišijo. Če potem spet začne nagajat, ponoviš vse še enkrat. Mi smo parkrat uporabili bolj blago različico tega kaznovanja. Erika je skakala po kavču (in dobro vedela, da ji tega ne dovolimo). Sem ji rekla, da če bo še enkrat, jo bom dala dol. In seveda je hitro še enkrat skočila (itak je to počela samo zato, da bi testirala kaj sme in česa ne). Jaz sem jo potem takoj prijela in položila na tla poleg kavča (ne grobo, a ne tudi nežno, da je čutila, da sem jezna). Odkar sem razčistila pri sebi in pazim kako govorim z njo (da ji ne govorim ne kar tako v tri dni), me veliko bolj up ošteva. Terida, to si pa zelo dobro napisala! Se v celoti strinjam s teboj. In zelo mi je všeč, da ne zagovarjaš tiste tako opevane metode "ohlajanja",ko otroka zaprejo v sobo ali prisilijo, da sedi na stolu. Všeč mi je tudi primer s kavčem, kjer se nisi pre-pustila svojim čustvom (to bi bil npr. grob prijem), hkrati pa si pokazala, da misliš resno (verjetno obrazna mimika in ton glasu). Predvsem pa mi je všeč tisto zadnje, da ne govoriš kar tako v tri dni- s čimer si predstavljam, da to ni toča besed in poplava praznih obljub in na koncu, ko nič ne zaleže, pa obupanih groženj, temveč ravno nasprotno od tega. Bravo, še 1X! Joj, kako luštni so ti naši 2. letniki, ker so še v tako konkretni fazi ... anja je danes udarila moža, ta jo posede stran od sebe in anja zajoče. Potem se pogovarjata in na koncu jo mož vpraša, če je še jezna in anja reče, da ne. Potem jo mož vpraša ali bo še tepla in anja od vsega srca in z jokajočim glasom, kot da trpi, reče: ja. Ok, kaj pa zdaj ? Spet se bo treba kaj novega izmislit. Itak pa veste, da ima vsak "vzgojni ukrep" tudi svoj rok trajanja. Na srečo otroci rastejo in počasi razumejo vedno več in vedno bolje jim gre pogovarjanje z jezika, tako da se ni treba več izmišljevati teh neverbalnih vzgojnih fint. O jezikanju pa kakšno petletje kasneje . IZVIRNO SPOROČILO: mergetka ojla, punce! Kak me je danes raztegovalo! Komi sva prišla iz trgovine... čist počasi sem mogla hodit...Pol me je pa še glava bolela in mi neki slabo ratvalo. Kr neki... sem kr en lekadol vzela. Zmeri ga v nosečnosti s takim težkim srcem vzamem, čeprav baje ni škodljiv, sam vseeno. upam, da si že bolje! za vsak slučaj, da ostaneš zdrava! Lekadol pa ni nič, saj ga ne ješ vsak dan, vem pa, kako ti je, ko sem bila je bilo tudi meni težko pri srcu, ko sem morala vzeti lekadol. Ma, saj človek razume, da to ne more škodit bejbiju notri, ampak vseeno je tako čuden občutek, ko moraš izbrati med slabim počutjem (morda obeh) in tisto kemikalijo ... Hvala za pike poke! Špela, Matic ima zdaj nagajivo fazo. Danes ni in ni hotel zaspati podnevi in je imel prav v očeh, ko je skakal po postelji in se sploh ni hotel umiriti. Pa glede uboganja: prav ne sliši, če mu kej rečemo. Če je pa kaj njemu zanimivega, pa takoj pride. Tudi glede govora, sploh noče kej ponovit, pa je pred pol leta hotel vse ponoviti. Sej midva ga niti ne siliva k temu, da bi ponavljal, sam npr. babici je pa kar hecno, ker nečakec pa vse ponovi. Je še pri kateri podobno? babica ne ve, da niso vsi isti? Meni je tudi hecno, da nekatere babice štekajo vse, ene pa nič. Anja je v fazi, ko vse ponavlja. ponavlja gibe, mimiko, zadnje besede v stavku ... končno smo dočakali to fazo, ker je kar ni hotelo biti ... pri prvem je bila ta faza že pri prvem letu , pri njej pa pač kasneje. Uf, na pa sem že 2h na RR! Pa sploh nisem vseh pokomentirala, grrrmf. Nč, punce en veeeeeeelik za vse, pa lep ponedeljek vam želim!
|