mamimo
|
Pozdravljene so ! Če lahko še jaz delim izkušnje glede potrebnega za dojenčka in mami... Čisto na začetku oz. že od začetka od opreme rabiš posteljico, voziček, lupinico, previjalno mizo in banjico. Razne gugalnike in igralne vrtove lahko mirno nabaviš kasneje (ali celo dobiš v dar) - igralni vrt, ko začne bolj spremljati stvari okoli sebe, gugalnik - če se prav spomnim - pa pred drugim mesecem ni priporočljiv, pa še potem naj otrok ne bi bil predolgo v njem. Bo treba spet malo pobrskat po člankih na te teme... Nega: Jaz sem mu ritko čistila s TOTO - krpicami in toplo vodo (za vodo sem imela tako posodico z dvema prostorčkoma, ne vem, kako se temu že reče...), šele nekje po 7, 8 mesecih sem prešla na vlažne robčke. Za ritko še danes uporabljamo Niveo, ob vnetjih pa Bepanthen. Oči sem mu čistila s fiziološko raztopino in sterilnimi zloženci. Kopaš ga večinoma zgolj v topli (37 ° C) vodi, namiliš ga le enkrat tedensko - s trdim milom (jaz sem imela od Buebchen). Krtača in glavnik prideta prav za masažo lasišča in odstranjevanje temenc, ne pa ravno za česanje kot tako. Nohtkov mu na začetku ne smeš striči, ti se zlomijo sami ali pa mu nadeneš rokavičke, da se preveč ne popraska, kasneje uporabljaš škarjice z zaobljeno konico. Že pred porodom sem imela eno malo flaško -125 ml (za vsak slučaj), eno dudko ter črpalko za mleko (izposojeno) - ta je prišla prav bolj kasneje, ko smo malega za kašen obrok že pustili v varstvu in sem si načrpala mleko, ampak enim pa pride prav že v porodnišnici. Oblačil tukaj ne bom naštevala, naj le povem, da se je meni zdelo fajn, da imaš nekaj stvari št. 56 in ne samo 62, kot priporočajo nekateri. Rabiš max. 20 tetra plenic - meni so prišle zelo prav za v posteljico (namesto vzglavnika), ob dojenju (ko sva se dojila leže), da pokriješ voziček, če piha, za podiranje kupčkov, itd. Prav pridejo tudi male tetra krpice - da obrišeš, če dojenču priteče mleko iz ust, z njimi ga lahko kopaš, umiješ obraz... Na začetku rabiš tudi velikooo plenic, zato jih bom jaz vsaj nekaj paketov nabavila na zalogo, sicer bom morala mojega ves čas pošiljat kupovat. Obvezno si že pred porodom nabavite modrčke za dojenje, zaščitne blazinice ter vložke, morda tudi mrežaste hlačke za prve dni čišče (take, kot jih dobiš v porodnišnici), bepanthen za bradavice ter plavalni obroč (šlauf), če boste slučajno šivane (tega je fino imeti s seboj že v porodnišnici). Take so moje izkušnje. Lepo se imejte!
|