majči22
|
IZVIRNO SPOROČILO: tejkaz IZVIRNO SPOROČILO: majči22 IZVIRNO SPOROČILO: tejkaz IZVIRNO SPOROČILO: majči22 IZVIRNO SPOROČILO: majči22 IZVIRNO SPOROČILO: sandra123 Punce, zdaj imam pa jaz eno vprašanje za vas, pa upam, da bom dobila kakšno pomoč...Kako je treba zdaj urejati te zadeve glede skrajšanega delovnega časa A to vse v službi najprej urejaš Kaj pa, če ti nočejo dati pogodbe za krajši delovni čas ...Jaz sem se nekako odločila, da bom šla delat krajši delovni čas, da bom sploh imela kaj od dneva in predvsem, da bodo otroci imeli kaj od mene ...si ne predstavljam, da bi bila odsotna od 6-16h KDČ si moraš zrihtat v službi. To se pravi ti morajo oni dati novo pogodbo ali aneks k pogodbi za krajši delovni čas. Če ne želijo, da bi delala KDČ-ja nemoreš nič narediti oziroma nobena institucija nima besede pri tem. Tako, da se probaj pogovorit v službi in razloži situacijo. S to pogodbo (fotokopijo) greš na CSD in izpolniš eno vlogo. Pri nas na CSD-ju moraš imeti še rojstni list (od otrok), nevem kako je drugje. Nato dobiš na dom odločbo, da ti je priznano plačilo razlike prispevkov do polnega delovnega časa. Ja, tudi jaz sem si tako urejala krajši delovni čas. Imam ga 30 ur tedensko oz. 6 ur na dan. Samo tole me zanima, Majči. A ni KDČ njena pravica? Mislim da nima veze ali je delodajalez za ali proti. Jaz sem ravno včeraj dobila iz CSD odločbo in lahko prepišem zakon, ki pravi: Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih v prvem odstavku 48.člena določa, da ima PRAVICO do KDČ zaradi starševstva eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti. Majči, ali mogoče veš, zakaj meni v nadaljevanju piše, da je pač CSD ugotovil da imam otroka mlajšega od 6 let,... Ali imam zaradi dveh otrok potem pravico do KDČ do 6 leta? Tejkaz tako je. če imaš dva otroka imaš pravico koristit KDČ do 6 leta najmlajšega, če ti seveda da firma pogodbo. Če ti je pa sedaj firma dala pogodbo za manj časa imaš zaenkrat KDČ samo do tistega datuma, ki ga imaš na pogodbi. Lahko pa spet seveda podaljšaš. Pravico že imaš, sam je odločitev popolnoma na strani delodajalca. Če je delodajalec kolikor toliko uvedeven ponavadi da. Mislim, da ni toliko problem če greš tako kot ti za 2 uri na dan. problem nastane ko gre naprimer za 4 ure. Ker mora delodajalec še enega novega zaposlit, saj delo nemore bit v popolnosti opravljeno s tvoje strani. S tem se mu bistveno povečajo stroški dela, saj mora novo zaposlenemu ravno tako dat malico in prevoz na delo. Saj imaš prav, samo za svoje pravice bi se morali znati potegniti. Isto velja za nego za otroka. Iz pogovora z drugimi starši vem, da si marsikateri v službi ne upa vprašat, če lahko vzame nego za otroka in otroka raje bolnega pelje v vrtec. In potem raje vidi da ukuži še 13 drugih otrok, samo da ne bo imel delodajalec slabega mnenja o njem. Da ne bomo zaplavali v druge vode,... Se bolj nebi mogla strinjat. Zmeraj nas je kar neki strah se borit za svoje pravice. In potem je stanje v državi tako kot je, na žalost.