Janci F
|
IZVIRNO SPOROČILO: lino Moram nekej napisati okoli tega handlinga... kot je bjondi že napisala, devet let (pri nas 11 let) nazaj se sploh ni tok govorlo o tem, pa itak ni bilo tok forumov,...otroka si vzgajal po kmečki pameti in tako tudi z njim rokoval od rojstva dalje, pa so gor zrasli, naš Mare je celo pri 9 mesecih hodil, pa nisem komplicirala kk ga primem, obrnem ali dvignem in tudi sedaj mu nič ne fali... pri Maksiju sem zelo pazila prvi mesec potem pa je drugi mesec začel samostojno glavo držati in sedaj, ko je star 3 mesece se sam dviguje (kot bi se želel vsest) in postavlja se na noge (sem tudi v posvetovalnici in pediatrinji pokazala in dobila odgovor, da je zelo močen in očitno pač pripravljen na to in da naj predvsem delam tako, kot mi otrok narekuje, ker se pač različno razvijajo in meni ne pade na pamet, da bi ga nosila leže,...pa tudi, če sem zato za zakoga neodgovoren starš... aja pa na enem drugem forumu sem zasledila komentar na to, da otroka nosiš pokončno, ker ne želi več ležati in komentar je bil neki v tem smislu, kaj a pol bo vedno lahko delal kar bo on hotel...ja, moje mnenje je, da razen osnovnih pravil, ki jih itak postaviš in so pomembna za njegovo zdravje in razvoj,...mu lahko prepustiš tudi kakšno odločitev, kajti najboljša šola (dobra ali slaba, ki tudi mora bit kdaj) je tista, ki jo na lastni koži izkusimo in v primeru, da je izkušnja grenka, sem jst tukaj, kot starš kamor se bo lahko otrok zatekel in mu bom v oporo in pomoč...naučil se pa bo ...(pa to ne mislim, da ga bom postavila ob rob mostu in čakala na njegovo odločitev ali bo skočil ali ne...govorim o neškodljivih korakih, ki se jih morajo naučiti sami nardit in bit pripravljeni na posledice...dejanje-posledica, sej štekajo...) iii sem iz teme šla, ne zamerit, sam me razp...., ko se eni držijo nečesa kot pijanc plota, čez nekaj let pa itak vse na glovo obrnejo ti naši "strokovnjaki" tk, da srce je tisto, ki mu je treba sledit in sebi in otroku prisluhnit... Popolnoma se strinjam z lino, saj sem mnenja da je vsak otrok drugačen in edinstven, zato je tudi razvoj vsakega otroka drugačen in tako jih moramo tudi sprejeti. Vsi se moramo zavedati, da je razvoj otroka, ki se je rodil z 2,5kg in tisti s 4kg drugačen in da ne moreta biti pri 2 ali 3 mesecih na isti stopnji. Jaz sem mnenja, da moramo otroka poslušati in opazovati in mu umogočati delati stvari, ki jih sam želi, seveda s kančkom zdrave pameti - če želi pri 3 mesecih sedeti mu omogočimo, vendar postopoma in nadzorovano in vmes je potrebno ves čas opazovati reakcije otroka, nikakor pa ga ne smemo učiti hodit, zato ker se pri 3 mesecih odriva z nogicami. Zato se jaz držim vzgoje po željah otroka in zdrave pameti.
|