sashy
|
hOJ U ve pa imate debato. Tudi sama lahko kaj povem iz izkušenj: Nisva poročena in vsak ima svoj priimek zato sva prvemu otročku dala kar oba priimka. Zadeva je res dolgotrajna za uredit: en mesec pred PDP moraš na CSD in potrdit očetovstvo, oba podpišeta izjavo, da živita v izvenzakonski skupnosti in, da fant priznava otroka. To maraš naredit za vsakega otroka posebej pa papirje moraš imeti v porodnišnici ko rodiš. Glede paketkov so A, B in e (ki ga lahko sestaviš) ali pa denar kot ste že napisale. Lani maja sem dobila 258,27€. Če s fantom nista prijavljena na skupnem bivališču je fino, da otroka potem prijavita tam, kjer dejansko živita, da potem ni probemov (tudi zaradi vrtca). Kar se birokracije tiče to sploh še ni vse: Na CSD moraš uredit tudi starševski dodatek in starševko nadomestilo, če nisi zaposlena (ali si študentka) ter otroški dodatek. Starševski dodatek lahko urejaš dva meseca pred PDP, starševsko nadomestilo en mesec pred PDP in otroški dodatek tudi en mesec pred PDP (pa do enega meseca po porodu, če kasneje ti izplačajo samo za ostale mesece do otokovega 1. roj. dne). Kakšni so zneski je pri starševkem in otroškem dodatku odvisno od višine plače oziroma višine dohodkov, pri starševkemu nadomestilu pa znaša okoli 181€ na mesec. Vse te prejemke dobivaš eno leto nato moraš za otroški dodatek spet naslednje leto znova zprosit. V porodnišnici, ko prijaviš otroka na stalno prebivališče moraš izpolniti tudi koliko vas živi v gospodinjstvu in kdo ga vodi, tudi priimek in ime otroka se določi v porodnišnici, če teh stvari ne določiš tam moraš v roku 30 dni to urediti sam, mislim da na CDS, če tega ne storiš mislim, da oni določijo ime otroka, priimek pa dobi po očetu (nisem čisto prepričan, če je tako). No to je nekako vse kar vem, če se bom še kaj spomnila bom pa napisala Drugače sem se pa jaz odločila, da ne grem na NS, ker tudi pri prvem nisem šla, počutim se že bolje sam glava je začela bolet . Če bi imela več časa bi veliko več pisala, samo ker redno študiram in imam že enga nadobudneža doma mi to ne znese, vas ap redno berem . Važno, da nosečnost samo uživate, ker to je res nekaj tako lepega sploh malo kasneje, ko bomo že čutike te drobne gibe