Tanja55
|
IZVIRNO SPOROČILO: Misek Anglescina ni mednarodni jezik. Mednarodnega jezika ni, je pa res anglescina prav precej razsirjena. In razmisljanje o jeziku, ki ga je treba znat prepogosto vodi v zanemarjanje lastnega jezika. Kolonizacija se zelo uspesno izvaja prav z jezikovno nadvlado. Spostovanje lastnega jezika se ne sestoji v tem, da se drugim ne bi prilagajal, temvec v tem, da lastni jezik negujes, Zacetni tecaj slovenskega jezika stane 500 eur. Marsikdo ima toliko place. In ce dejansko ne potrebujes znanje jezika, ce se gre samo za neko kulturno in jezikovno prilagajanje, je logicno pricakovati, da bo raje placo porabil za druzino, za sebe.... kot za kulturno prilagajanje. Z druge strani nasa preljuba drzava se ni vpeljala brezplacne tecaje slovenscine za vse tuje delavce, ki prihajajo v Slovenijo. Misek ne bit jezna, ampak okrnila sem tvoj tekst ker se z vsem kar si napisala strinjam, ne maram pa dolgih citiranj. Izbrala samo tista dva odstavka, ki ju moram pokomentirat: Za anglescino lahko reces, da ni mednarodni jezik in trdis, da taksnega jezika ni, vendar pa je anglescina danes lingua franca in kot taksna omogoca sporazumevanje na vseh ravneh na vseh kotinentih. Jezik diplomacije se vedno ostaja francoscina. Zacetni tecaj ni nujno samo v rangu 500 eur in vec. Jaz bi predlagala, da gre doticni gospod pogledat na SOLT v Ljubljani; do sedaj, kogar sem poslala tja, so bli vsi zelo zadovoljni. So mladi tecajniki, mladi ucitelji, niso pa vsi studentje. Sprejemajo tudi nestudente, prilepim pa tlele link KLIK mogoc bo kaj pomagalo. Cloveka pa nikar silit v neko ucenje jezika, ce sam za to ni pripravljen. Namrec nic kaj ne bo odnesel od tecaja in se bolj bo zafrustriran. Sprejemanje jezika se dogaja na vecih nivojih in mene zanima ali bere Ekipo ali Sportske novosti, ali gleda sport na slovenskih kanalih ali na hrvaskih/bosanskih? Popolnoma verjamem, da se druzi s svojimi in da se tam najbolje pocuti, ampak sama z njim govori cim vec slovensko in cim vec stvari naj se dogaja v slovenscini. Hitro se je bo naucil, vendar pa zaradi podobnosti med jeziki je tecaj NUJEN ce hoces, da kdaj res zna lepo slovensko. Ker sicer se bo naucil nekaj vmes in potem bo vse skupaj tolko slabse ker ga bodo ljudje gledali kot 'zdaj pa nisi ne tic ne mis'. Vsekakor pa bi bilo zelo lepo, da pokaze pripravljenost, da se uci jezika dezele, kjer zivi. Vsak izgovor, da mu ni treba je zgolj in samo to: izgovor. Arabski pregovor lepo pravi: kdor hoce nekaj narediti, najde pot. Kdor noce, najde izgovor.
|