Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Lenck IZVIRNO SPOROČILO: Cveka30 jaz sem in se spreminjam, je pa zadeva v tem da delam v trgovini in so ljudje ki živijo v slo. že od nevem kdaj in ko pride do mene na blagajno in me začne spraševati stvari v svojem jeziku, kako hudiča ga pa naj razumem če pa ne znam njihovega jezika, in potem se še kakšen najde in mi reče da naj se jaz naučim njegovega jezika, jok brate odpade, on je prišel v Slovenijo in ne obratno zato pravim naj na javnih mestih govorijo slovensko! nimam prav nič proti če pridejo v Slovenijo in se naučijo slovensko, imam kar nekaj prijateljev in prijateljic ki se super razumemo pa čeprav so iz druge strani Kolpe, (kot si se ti izrazila), sam oni se trudijo in govorijo Slovensko tako da jih ostali razumemo, nekateri so pa na žalost taki da se tudi potruditi nočejo! pa še enkrat: BREZ ZAMERE, PROSIM! lenck: očitno sem ti na žulj stopila ni bilo tako mišljeno Saj ne zamerim, in nisi mi stopila na žulj, in strinjam se, da je tule (okrepljeno v tvojem citatu) mera prekoračena. Samo včasih se mi zdi, da se Slovenci čutimo/te strašno ogroženi od vsega drugačenga, tudi v primerih, ko se nas to sploh ne tiče, recimo pri zasebni rabi jezika, in pa, da imamo pogosto dvojna merila, ena za recimo angleško govoreče tujce, ki so pri nas po možnosti še v javni funkciji, druga pa za nekdaj "bratske narode", ali kako se je že reklo. Se pa strinjam, v javni sferi se pač moraš prilagoditi kraju, kjer si, kraj se tebi ne bo. In če se ne, imaš sam večje težave. no to se pa popolnoma strinjam!!! res je da je angleški jezik mednarodni jezik in bi ga mogli znat vsi, saj se ga učimo že v osnovni šoli, je pa dejanska resnica da Slovenci na žalost ne spoštujemo dovolj svojega jezika, če se na severu prilagajamo Avstrijcem, na zahodu, Italijanom, na jugu Hrvatom in na vzhodu, Madžarom, to se mora nehat, naj se še tujci prilagajajo nam Slovencem! pa da ne bo pomote govorim glede jezika!!!
|