Rožica*
|
Lemavrica sem se spomnila nate. Še ena ideja kosila na hitro. Danes pripravljam ekspres juho tako: Na olivnem olju prepražiš nastrgan korenček in 3 žlice zdroba, da zastekleni, dodaš jušno kocko pač glede na to koliko juhe pripravljaš, seveda temu primerno povečaš tudi količino zdroba. nato doliješ vodo, jaz dolijem nekje 0,8 l ali 1l pač kar tako po občutku, dodam žafran in proti koncu malo peteršilja in kuhaš, da se sestavine malo prepojijo 15 -20 min. Nato vmešaš stepeno jajce in še malo pokuhaš. Namesto jajca lahko seveda zakuhaš kaj drugega npr. ribance, .... Skuhano na hitro in zelo nasitno. Večkrat po podobnem postopku pripravim še porovo juho z zdrobovimi žličniki: na olju prepražiš nastragan korenček, nasekljan por, včasih dodam še na kolobarje narecan korenček, zaliješ z juho iz kocke, če nimaš gov, juhe. jaz je navadno nimam zato improviziram z kocko. In kuhaš približno 20 min. Juhi lahko dodaš malo žafrana, petržilja, ščep muškatnega oreščka. Medtem ko se kuha pripravim žličnike; penasto umešaš jajce in rahlo z žlico vmešaš zdrob, pustiš da zdrob zakrkne 10 -15 min, bolje več kot manj. Pazi da ne vmešaš preveč zdroba, količine ne vem točno, ker delam po občutku, približno dve do tri žlice zdroba na eno jajce, ampak saj veš da so jajca in žlice različno velike, zmes mora biti mehka, ker Zdrob zelo nabrekne. Od začetka zgleda vse skupaj zelo redko, kar pomeni, da bodo žličniki skoraj penasti (takšne imam jaz rada), ne smejo pa se razkuhati! Nato z žličko oblikuješ žličnike in jih kuhaš v osoljenem kropu 5-10 min, odstaviš in pustiš v vodi še nekaj min., ker še nabreknejo. Priporočam, da najprej enega zakuhaš v malo vode in če se popolnoma razkuha, dodaš še malo zdroba v maso. Malo se pa med kuhanjem lahko razlezejo. Pravo razmerje - velikost jajca, kako polne žlice - pa osvojiš s prakso. Nato jih dodaš v juho. Dober tek.
< Sporočilo je popravil Rožica* -- 9.12.2008 13:18:17 >
|