janja
|
mama06, pa tudi druge, če vas zanima (drgač pa se opravičujem, ker smetim!) - narkolepsija spada med motnje spanja, ki se najbolj kažejo kot prekomerna dnevna zaspanost. Najprej se pojavi kot npr. otroci zaspijo med poukom v šoli, ob gledanju TV, odrasli med branjem časopisa, kot sopotniki v avtomobilu, kasneje pa huda zaspanost postane izrazita tudi ob drugih aktivnostih (bolniki zaspijo na delovnem mestu, med pogovorom, kot vozniki avtomobila, med obrokom, med hojo...). Prekomerna dnevna zaspanost je vedno kratka...bolniki se po kratkem spanju počutijo bolje. Poleg napadov prekomerne dnevne zaspanosti imajo bolniki še ostale simptome: kataplektični napadi so napadi delne ali popolne izgube mišičnega tonusa na čustven dogodek (ob smehu bolniku npr. klecnejo kolena, ne more odgovoriti, lahko pade po tleh), paralize ob uspavanju in prebujanju (zoprn, neprijeten občutek, ko se bolnik pri polni zavesti ne more premakniti) in hipnagogne ter hipnopompne halucinacije. Te halucinacije se pojavljajo ob uspavanju in prebujanju, največkrat gre za grozne, neprijetne privide ali prisluhe (bolnik npr. vidi, kako po njem leze neka žival, sliši glasove...). Narkolepsija se redko začne v otroštvu, pogosteje za njo zbolijo najstniki ali mlajši odrasli. Bolezen je dedna (nekdo v družini jo je sigurno imel) in doživljenjska, se pa da simptome uspešno zdraviti z zdravili. To sem napisala tudi zato, da se javnost seznani s to motnjo (veliko ljudi jo ima, pa tega ne vedo, imajo pa zaradi tega probleme v vsakdanjem življenju). Po podatkih je registriranih šele 50 bolnikov, po raziskavah sodeč pa naj bi imelo to motnjo nekje 4000 slovencev. Moram reči, da ni ravno prijetno, vsekakor se ti poslabša kakovost življenja. Zato grem v amb. da začnem s terapijo in upam, da bodo potem simptomi veliko manj izraženi. Sem se pa s tem sprijaznila in bom živela tako, da potegnem iz vsega najboljše. Sem večna optimistka.