tims
|
Neboglasnica, hvala, hvala Sem vas na hitrco preletela in sem vidla, da je tekla debata o dojenju in nedojenju... Večna dilema, se mi zdi. Bom pa povedala svoje mišljenje. Se seveda strinjam s tem, da je dojenje najboljše za otroka in da se resnično splača potrudit in vse te podobne zadeve, ki jih vsi poznamo. Je pa tudi res, da nekatere zelo hitro vržejo puško v koruzo. Imam prijateljico, ki je en mes dojila, potem pa rekla, da ji je začelo primanjkovat mleka. Ko sem bila pri njej na obisku, pa sem ugotovila med pogovorom, da čisto nič ne počiva, da ves čas nekaj dela in pospravlja... Ko sem ji omenila čaj za dojenje, mi je odgovorila, da je brezveze, ker ji itak ne bo pomagal. Ne mislim obsojat nobenga, verjetno pač pri takih ni tako velike želje po dojenju. Osebno sem zelo vesela, da sem 13 mes dojila Tima, in da po vseh zapletih, ki sem jih imela pri drugem porodu, zdaj že tri mes. dojim Nino in upam, da jo bom še nekaj časa. So pa tudi določene stvari pri dojenju, ki pa niso ravno zlate. Npr: kamorkoli greš, ali moraš vzeti s sabo otroka, ali pa moraš gledat na uro, da se boš pravi čas vrnil, da ga lahko nahraniš. Druga stvar je, da je lahko odvajanje od prsi za otroka zelo problematično in še ena stvar, ki mene zelo moti, pa je ta, da nikoli ne veš, koliko je otrok pojedel in kot piše v knjigi od Penelope Leach, se lahko zelo hitro priplazi podhranjenost. Vse, ki imate na flaškah, bom jest rekla: kapo vam dol. Ve ste tiste, ki morate paziti, da mleko ni vroče ali prehladno, da veste katero mleko je primerno, da imate sterilizirane flaške in predvsem, da jih ne pozabite vzeti s sabo. Včasih ko berem o vseh teh AM, mi ni čisto nič jasno , ker je toliko vrst le-teh, da moraš biti že kar mal eksperta, da veš kaj otroku dat. Skratka, jaz imam sebe za dobro mamo. Pa ne zato, ker jo dojim, ampak zato, ker ji izkazujem ljubezen, jo stisnem k sebi, ko je tečka, ker se sprehajam z njo, ji pojem pesmice, jo previjam, umivam.... In mislim, da mamice, ki dajejo svojim AM počnejo prav tako vse te stvari s svojimi srčki. Upam, da sem napisala tako, da nisem nobenega užalila, ker to ni bil moj namen. V glavi se včasih drugače sliši, kot pa potem napišeš .
|