hokejistka
|
IZVIRNO SPOROČILO: trdozimc IZVIRNO SPOROČILO: pikica* IZVIRNO SPOROČILO: lana38 KM je za teličke. Za je pa dojenje ali AM. Morda se bo komu zdelo nesramno, ampak resnično človeški organizem ne prenaša KM do starosti vsaj 1 leto. Prav zato se odsvetuje, da bi se dajalo prej. Ne vem, zakaj je enim to tako čudno. Najnovejše raziskave so celo dognale, da bi se naj AMdajalo do starosti 3 let, če se hočemo izogniti vsem težavam, ki jih povzroča KM. Tudi dobi se že AM št. 3, ki se ga daje od 1 do 3 let. Tudi citrusi in eksotično sadje pridejo na jedilnik po 1 letu. No, pa je spet sivina in dež. za povrh pa je zunaj tudi prav mrzlo. LP Mislim, lana38....sori no, sam za teličke . Kar se pa človeškega organizma tiče...ko smo bili mi majhni, smo imeli očitno precej bolj trdoživega, ker ni bilo treba toliko komplicirat glede hrane. In zanimivo - tudi alergij je bilo bistveno manj. Hm . Da bom otroku do tretjega leta dajala AM? A se hecaš ? Khm, khm. No, pa še moje mnenje. KM je za teličke. Njegova sestava je zeeeeeloooo daleč od sestave človeškega mleka - zato je ZELO težko prebavljivo za dojenčke (in za veliko odraslih), za nekatere pa popolnoma neprebavljivo - doživljensko. Pa to velikokrat sploh nima neke veze z alergijami, ampak zgolj s prebavljivostjo. Lovro, ga očitno ne prenaša - trenutno. To ne pomeni, da ga bo jutri ali drugi teden že prenašal, ampak je stvar najbrž vprašanje mesecev. Prej ga je res brezveze dražit. En tak prelomni trenutek je pri cca. 1. letu, ko so prebavila dojenčka že precej podobna prebavilom odrslega. Manjše količine KM veliko dojenčkov brez težav predela - vsaj na videz, saj milejših krčev in vetrov najbrž niti ne bi več opazile, ker niso več tako občutljivi. Glede tega, zakaj je danes več alergij, bi se pa dalo na dolgo in široko razpravljat, a zelo težko na poljudnoznanstveni ravni. Mogoče pa ravo zato, ker smo včasih ''brez težav'' popili toliko KM kot dojenčki Najverjetneje pa zato, ker je vse okoli nas (tudi hrana in voda), zelo onesnaženo - sploh nočete vedet koliko negativnih dražljajev to povzroča v telesu. Moje mnenje, če katero zanima, glede KM: Nisem za uvajanje KM pred 8. mesecem, pri alergijah ne pred 12. mesecem. Nisem za to, da se poleg mlečnih izdelkov daje dojenčkom pred enim letom mleko za pit. Kot je ena že povedala - adaptirano mleko vsebuje tudi vse tiste vitamine in minerale, ki jih malček pred enim letom še potrebuje in bi jih dobil z mamicinim mlekom. Predvsem pa vsaka mamica naj posluša svojega in ne prehitevat, pa tudi ne preveč komplicirat. Pomaranče, mandarine, limone: so alergene, a če po poskusu ni pikic, potem občasno ne škodijo. Kivi in jagode so ZELO alergeni in lahko povzročijo anafilaktični šok (zelo huda oblika alergične reakcije), zato se v nobenem primeru (če so alergije v družini ali ne) NE PRIPOROČAJO pred 2. letom. - Vsaka pa seveda sama odloči za svojega otroka. Vrtci: takšni kot jih imamo mi (mimogrede, standard za jasli je, se mi zdi, 14 otrok na eno vzgojiteljico+pomočnico) so pravi blagoslov za mamice - spet moje mnenje. Takšne kontrole, kot jo imajo te javne ustanove, glede ravnanja z otroci (vzgoja, previjanje, prehrana), nima NOBENO privatno varstvo. Pa tudi, kot je napisala Želva, so stare mame in ati super, ampak otrok potrebuje družbo sebi enakih, pa da se mu nekaj dogaja, da se razvija, uči, ... Spet je res, da so otroci različni in najlažje mami presodi, kdaj je otrok zrel za odhod v vrtec, ampak še eno statistično podprto dejstvo: otroci, ki se vključujejo v vrtec kasneje (pri 3. ali več letih), se vključijo težje in počasneje. OK, a sem dovolj naložila, zdaj ko me dva dni ni bilo? Nič, Želva, daj do 1000 se popolnoma strinjam s trdozimčevo pikica jaz sem živi primer neprenašanja čistega mleka. Če ga popijem kozarec, grem čez čas bruhat . Mleko lahko uživam le, če je še kaj notri dodano- kava, kakav in pa vse mlečne izdelke bp. Sem brala da je se sestava mleka spremeni, če notri kaj dodaš (npr. kakav) in potem to želodčni encimi lažje prebavijo. Poznam tudi eno punčko, ki bruha, če zvečer spije kozarec mleka pred spanjem. A so zobki že pokukali? Mi smo pa danes preživeli posvetovalnico, Julija ima dobrih 9500kg in je velika 76cm. Še enkrat mora dati urin, ker ni bilo v redu. Pa dobili smo napotnico za RA. Sem jezna, da je nismo že prej dobili, ampak pri 6m stanje še ni bilo tako kritično kot je sedaj. Pa datuma še nismo dobili in bo treba še na to čakat . Poleg tega je pa še zbolel. In to ravno zdaj, ko bi moral čez vikend čuvat Julijo, da bi se jaz lahko učila. Mah, pravo sr**** Uživajte!
|