Žabika
|
IZVIRNO SPOROČILO: MTFP IZVIRNO SPOROČILO: Žabika Erna, hvala za skrb, je pa v naši hiši velika žalost. Lupusu so namreč danes diagnosticirali raka in sicer na ščitnici. Zadeva je že kar v terminalni fazi, čeprav na pljučih po rtg posnetkih še ni metastaz. Lupus se sicer počuti čisto ok, samo bula na vratu je res velika. Ker se nisva odločila za zdravljenje (najprej operativna odstranitev tumorja, nato pa kemoterapija in obsevanje) so nama rekli, da so mu meseci življenja šteti. Če bi se pa odločila za zdravljenje, bi bil čas preživetja od 6-12 mesecev. Mogoče gledano malo sebično, ampak res mu ne moreva narediti tega, da ga zdravimo in se ob tem ne počuti dobro zaradi vseh stranskih učinkov. Ko bo stanje tako slabo, da bo njegova kvaliteta življenja slaba, bomo morali sprejeti odločitev in se od njega posloviti. Zelo težko, ampak takšen je življenski krog. Če prav zastopim mu bule ne bodo ostranili. Naj povem, da smo mi dali bulo pri naši odstraniti, za kemoterapijo se pa nismo odločili (ravno zaradi trplenja ki bi ga doživljala ob tem, pa tudi stranskih učinkov- izguba dlake...). No pa so nam rekli, da bo po operaciji cca 1 do max. 2 leti živela, potem pa je dčakala častitljivih 15 let. operirana je bila pri 8 letih. Sicer ne poznam točno vaše situacije, pa močno sočustvujem. Ko sem jaz svoja dva kužita zgubila, cel teden nisem mogla jesti in sem jemala antidepresive, da sem bila sposobna iti u službo... Ampak kakor praviš tak je življenjski krog... Mene še zdaj tolaži misel, samo na to ko pomislim da smo jima s tem olajšali trplenje... in da sedaj nekje veselo preganjata mačke... . MTPF: takšne zgodbe me pa potem spravljajo v dvome. Smo se res pravilno odločili? Za odstranitev tumorja se nisva odločila, ker so nama rekli, da samo odstranitev glede na velikost ni smiselna, ker naj bi v 95% ob tako velikem tumorju že bile prisotne metastaze predvsem na pljučih, ki pa jih na rtg sicer niso videli. Tako da bi morali dati skozi še kemoterapijo. Poleg vsega tega pa je problem še v tem, da ima Lupus zelo nizko raven trombocitov; orientacijska vrednost trombocitov je od 200-500, njegova vrednost pa 70, pri vrednsoti 50 pa lahko pride do spontanih krvavitev. Tako da je tudi vsak operativni poseg vprašljiv. Do malo prej smo upali, da je nizka raven trombocitov posledica erlihije, ki jo Lupus ima, a so izvidi b.p. Tako da je verjetno razlog kje drugje. No zdaj pa tukaj tole zaključiva, ker nima nič veze z našimi marčki. Če imaš še kakšen nasvet ali mnenje me prosim kontaktiraj na ZS.
|