Blacky30
|
To vam moram povedati. Včeraj sem imela privat razgovor z vodilno pediatrinjo v MB P. Šla sem se pogovorit z njo glede EA. Ker sem kot vsaka mama zelo zaskrbljena, kako vpliva EA na otročka, sem želela izvedeti iz prve roke od ženske, ki ima za seboj dolgoletne izkušnje in so ji otročki na prvem mestu. No, takole je: Pediatri odkrito povedo, da so proti EA. Anestezisti so strokovnjaki na svojem področju in teoretično vedo, kdaj je potrebno dodati dozo in kdaj je čas, da jo začnejo zniževati. Namreč, pri samem iztisu otroka, mora prenehat dozirat, da mamica lahko pritiska. Vendar pa je žensko telo zelo nepredvidljivo in se velikokrat zgodi, da tisti pravi trenutek ne zadenejo vedno. Npr. 10 žensk z EA - 7 porodov bo steklo perfektno, 3 pa se bodo zakomplicirali, ker ni prišlo do časovne usklajenosti. Ženska ne more pritiskat, ker ji anestezist ni pravočasno odstranil doze EA, čeprav je po teoriji to naredil v trenutku, kot je predpisano. Žensko telo dela po svoje in vsaj 1 primer na teden imajo, ko se zaradi EA porod konča vakuumsko ali s CR. Moram priznati, da se najbolj bojim vakuumskega poroda, veliko bolj kot CR. Pri tem se lahko poškoduje otrokova glavica, dobi notranje krvavitve možganov in posledice so lahko grozne. Gre za nasilje nad otrokom, ker mu morajo rešiti življenje. Najhujša misel ob tem me je spreletela, da bi zaradi svoje sebičnosti škodila otroku. Nikoli si ne bi oprostila, tudi če bi bilo na koncu z njim vse OK, ne bi si oprostila, na kak način je moral priti na svet. No, rekla je, da je EA sedaj v MB zelo razširjena in je ni več problem dobiti. Da pa, če je ženska vsaj malo pripravljena na bolečino, ki spremlja porod, naj se ne odloča za EA, v dobro otroka. Glede ultive ni mogla nič komentirat, ker s tem nima izkušenj, bom se pa konkretno pozanimala o tem na Ptuju. Če nima takšnih stranskih učinkov, bom razmislila o tej varianti, še najverjetneje pa je, da bom šla rodit v MB brez protibolečinske terapije. Imela bom rezervacije, vendar se bom odločila v skrajnem primeru. Moram še konkretno razmislit. Morda sem kateri pomagala s tem, da se bo lažje odločila, če je bila v dvomih. Sem jo pa vprašala tudi glede tega, kako dolgo je lahko novorojenček zunaj v tem poletju. Pa je rekla, da če imamo v stanovanju 35 stopinj, je obvezna klima. Sicer pa je zunaj lahko po enem tednu, trikratno zavarovan pred soncem in insekti, ki so veliko bolj nevarni od sonca. Kupit moramo tisto mrežico za voziček proti insektom. Sicer pa je treba zagotoviti senco, ne samo z drevesom, tudi z dežnikom, primernimi oblačili. Ne smemo jih preveč oblačit, kot je vroče nam, je vroče njim. Je pa rekla, da so imeli enkrat v bolnišnici otročka novorojenčka z opeklinami 3. stopnje, pa je mamica trdila, da je spal v vozičku v senci pod češnjo in da ni bilo kančka sončka. No, torej veste, kaj sonce dela z nami v senci. Tak da pomeni, da moramo voziček tudi premikat, ne ga puščat na enem mestu itd. Upam, da sem kateri še kaj pomagala.
|