BrinaS
|
Dan, Ninocka, mocno upam, da se vam ne razvije v virusni bronhiolitis kot pri nas. Super da delas mokre inhalacije, ker je to tudi Maks dobival v bolnici. Pri njemu se je zacelo v petek tako, da je prisel smrkav iz vrtca, se cisto normalno obnasal in jedel, v soboto zjutraj ni hotel jesti in zacelj je pokasljevati, pa zelo je bil razdrazljiv. Vrocine pa nic. Kosila ni jedel in sel spat. Kadar di jesc mu pustim, da pije iz flaske. Mi je bilo pa ze to cudno, ker je dvakrat potegnil, se nadihal in spet...Ko se je zbudil smo mu spet merili vrocino - nic, dihal pa je ze kot piscancek ze cisto plitko in tako ga je peljal na Metelkovo (padel kisik pod 90%), kjer so potem 3 skupaj odpeljali na pediatricno. Ker pa se ni prebolel otr. bolezni, pa je pristal na infekcijski. Sta pa dobila se eno zlozenko o bronhiolitisu, ce bo katero zanimalo pa naj si prebere, To je vnetje v pljučih, ki ga povročajo virusi (najpogosteje respiratorni sincicijski virus) Zbolevajo večinoma majhni otroci do treh let. Zelo težko lahko poteka bolezen pri dojenckih do 6 m starosti, še posebej je lahko bolezen nevarna za majhne dojenčke do 2 m starosti , otroke s prirojenimi pljučnimi in srčnimi boleznimi. Virus se prenaša s kapljicami pri kašljanju, kihanju ter s slino bolnih otrok, ki so med sabo v tesnem stiku. Prav tako se prenaša preko rok, na katerih je slina, smrkelj, v katerih je virus. Izvor okužbe so v glavnem prehlajeni otroci, ki obiskujejo vrtec in šolo, lahko pa tudi odrasli (starši, stari starši, obiskovalci) Ker bronhiolitis povzročajo virusi, antibiotiki ne pomagajo. Bolezen se zdravi simptomatsko: otroci morajo piti veliko tekočin, potrebno je redno čistitinos s fizioliško raztopino, starši izvajajo vlažne inhalacije, antipiretik ob vročini nad 38,5 st.C Kdaj je potrebno zdravljenje v bolnišnici? Ko otrok ne pije dovolj, ko težko diha, ko je frekvenca dihanja v spanju - pri dojenčku mlajšemu od 2m > 60 vdihov v minuti, - pri dojenčku od 2m do 1 leta > 50 vdihov v minuti, - pri otroku od 1 - 3 let > 40 vdihov v minuti, ko je izmerjene nasičenost kisika v krvi 92% izmerjena v otroškem dispanzerju. Tako da me je sedaj že pošteno strah za Tino, ki že nekaj kiha in smrka. Sva pa z možem ponoči obema štela v vdihe v spanju - vse v mejah normale. Danes ali jutri pa še dobimo izvide za kateri virus natančno je šlo. Danes imam taščo pri nas, tako da lahko peljem Maksa k zdravniku, da mi pazi na Tino, bi mi sicer zneslo, da vas pridem na hitro pozdravit v Argentino, pa se preveč bojim, ker ne vem koliko sva kužni. Cel roman, Tina pa je lačna...
|