altati
|
IZVIRNO SPOROČILO: piskot za govor je pa meni v razvojni rekla, da je tako, ko otrok enkrat popolnoma osvoji hojo, da mu ni vec treba gledati na ravnotezje ipd, potem se lahko njegovi mozgancki posvetijo govoru in hitreje napreduje tudi na tem podrocju. martin hodi ze od 11 meseca. govori ful veliko, vsaj meni se tako zdi. tinkara je pa kasneje shodila. mogoce bo pa zdaj enkrat bum. tole pa jaz izpodbijam, totalno, z mojimi izkušnjami: Tara- shodila pri letu, bila totalno nemotoričen, štorast otrok. res. pri 3-eh letih čakala vrh stopnic, kot pribita, da ti je dala roko. Počasna v motoriki. resnično....ampak ni imela interesa... Pri letu dni ful govorila, pri 14-ih mesecih so iz nje šli stavki...celi..in to izredno lepo in pravilno govorila. Je pa še danes v načinu izražanja, pisanja, krepko pred vrstniki..... Tia - shodila pri 11-ih mesecih na polno, pri 16-ih se mi je že s kolesom peljala po stopnicah, skakala vsepovsod, tekala, delala prevale....v glavnem nora kar se tiče motorike. Do 18.meseca ni odprla ust. Sem se žebala da bo nema. Vse je pokazala, povedala nič. pri 18-ih mesecih se ji je odprlo na polno, in je namesto z besedami, začela z besednimi zvezami. V dveh mesecih je govorila normalno, v stavkih. Jaša- shodil pri letu dni. Zraven non stop nekaj čeblja. Po svoje . tega nisem navajena, obe sta pač, ko sta začeli govoriti, govorili pravilno. Ok, medvedek ni bil medvedek, vsekakor je bil pa vsaj medo. Stric je bil vsaj tic ...zelo podobno bi rekla...Jaša ima pa kar nekaj svojih besed, ki jih ves čas uporablja za iste predmete, pa se meni ne zdijo niti približki npr. lučka je zanj tooootaaaaa .....stric je zanj en dolgi tttttttttt , govori pa veliko več od Tie (ki ni govorila nič ) in veliko manj od Tare, ki je v tem času že tvorila povedi..... tako da teta iz RA- v zmoti si totalni, ali pa so moji otroci izvenserijski
|