Katy13
|
Dobro jutro! Ravnokar sem si izmerila obseg trebuha in imam 89 cm (pri popku), sem pa danes sopolnila 21. teden. Po moje je velikost trebuha odvisna tudi od tega kje nosiš otroka. Nekatere ga bolj v hrbtenici, spet druge bolj spredaj. Po moje so bolj pomembni pridelani kilogrami. Vam bom prepisala pridobivanje kilogramov po mesecih iz knjige Nega matere in otroka (spremljajo nosečnico skozi njeno celotno nosečnost in to so njeni kilogrami): - do 12. tedna: če niste imeli težav z bruhanjem, ste se verjetno zredili za 1,2 kg, kar je 10% celotnega povečanja telesne teže med nosečnostjo. Ženska na sliki se je do 12. tedna zredila za 2 kg. ( : 6,5 cm in 18 g) - do 16. tedna: v naslednjih treh mesecih se boste zredile za 5-7 kg, kar je 50-60% celotnega povečanja telesne teže med nosečnostjo. Ženska na sliki se je v 16. tednu zredila za 2,5 kg. ( : 16 cm in 135 g) - do 20. tedna: v tem mesecu se boste zredili za približno 0,5 kg na teden. Skrbno pazite na pravilno prehrano: v tem obdobju otrok najhitreje raste in vi se boste najbolj zredili. Nosečnica na sliki se je zredila za 3 kg. ( : 25 cm in 340 g) - 24. tedna: najbrž boste še naprej pridobivali po 0,5 kg na teden, če pas te bili na azčetku nosečnosti presuhi, se boste verjetno redili hitreje. Nosečnica na sliki se je zredila za 4,5 kg. ( : 33 cm in 570 g) - 28. tedna: v zadnjih mesecih se boste najbrž zredili za 4 kg, kar je 30-40 % vsega povečanja telesne teže. Nosečnica na sliki se je do 28. tedna zredila skupaj za 9 kg. ( : 37 cm in 900-1000 g) - 32. teden: ob koncu tega meseca ne pridobivate več dosti telesne teže, čeprav otrok hitreje raste. Če se še redite, zmanjšajte količino oglikovih hidraov in mlečnih pijač v prehrani. Ženska na sliki se je do tega tedna zredila za 11 kg. ( : 40,5 cm in 1,6 kg) - 36. teden: proti koncu nosečnosti se teža zvišuje počasneje, v 38. tednu se nehate rediti. Če se niste zredili za več kot 13 kg, boste po porodu brez težav dosegli svojo normalno težo. Ženska na sliki se je zredila za 12 kg. ( : 46 cm in 2,5 kg) - 40. teden: v zadnjih dveh tednih lahko nosečnica izgubi nekoliko telesne teže. To je znamenje, da je otrok dorasel in da se bo porod začel v 10 dneh. Ženska na sliki je obdržala takšno težo, kot jo je imela v 36. tednu. ( : 51 cm in 3,4 kg) Zavedati se morate, da je to neka "idealna" nosečnica. Sama sem se do dopolnjenega 21. tedna zredila 2,8 kg, s tem, da sem najprej šla dol 3 kg. Torej sem sedaj na svoji teži pred zanositvijo. Je pa res, da sem se sedaj v zadnjih 14 dnevih zredila za 1 kg. O.K. dovolj iz moje strani, sem imela kar fajne razgibalne vaje za moje prste. Želim vam lep dan.