mamuška
|
IZVIRNO SPOROČILO: Špelka Mamuška - glede linkov za nakup pralnih pleničk... Ti si verjetno preračunala, pa pride nabava po mailu ceneje kot nakup pri Štorklji (kljub 60 EUROV subvencije)? Me zanima, ali imajo na teh internetnih strneh tudi kakšen cenik? Pa še - ali bi mi lahko po ZS poslala tvoj dopis tej gospe za plenice v angleščini, ker meni vsi ti izrazi, kot so podloga, vložek, itd. v angleščini ne grejo prav dobro... Pleaaaseee... Pa me še zanima, kako si vedela, kaj potrebuješ? Jaz namreč bolj ko gledam une pleničke tam na tej inernetni strani, manj vem... Se bom mogla prou mal poglobit... Pol te pa še prosim, da nam javiš ceno tega airtexa, ko jo boš vedla... Se mi zdi glede na tvoj opis kar super in praktična zadeva Jah, Špelka, poglobit se je pa kar treba. Jaz sem cel vikend prečepela za mašino in tuhtala in študirala. Prvič je to investicija, za katero si pol malo težko rečeš "ah, klinc, pa ne bomo nucal!", drugič se lahko fajn nategneš in ti stvar sploh ne ustreza, a ker zanjo daš tolk denarja, jo na koncu preklinjajoč uporabljaš, tretjič je pa ponudba toooooooooooooooolikšna, da človeka kar nekam prime Tistih 60 EUR subvencije pa na žalost dobijo SAMO občine, kjer so se občinski možje (in žene!-npr MOL) tako odločili, ne pa vsi po vrsti in kolikor vem, Jeseničanom še na kraj pamet ne pade, da bi se z deco ubadali. Vsaj kolikor vem, lahko pa, da se motim. Kar se cen tiče, so recimo bambuzli, ki ji zdaj ponuja Štorklja po 14,40, pri SToffwindelcompany (SWC naprej) po 12,50 EUR. Zmnoži z 10 ali celo 20, kolikor jih rabiš, pa razlika ni več zanemarljiva. Iste prerkivne hlačke od Totsbotsa so pri Štorklji 21 ali 22 EUR (ne morem odpret strani, govorim po spominu, internet nekaj zeza že cel večer!), pri SWC okoli 12,50 EUR. Zmnoži s 3, kolikor jih minalno rabiš in dobiš razliko. Poleg tega pri SWC dobiš prav tako 10% rabata na vse cene, čim nakupiš 20 plenic in 3 prekrivne hlačke, kar je minimum, če hočeš v naravne materiale povijati vsakodnevno in redno, pa nočeš čisto vsak dan prat. Poleg tega očitno že davno ne obstajajo več samo flanelne in frotiraste plenice, pač pa še ceeeeeel kup drugih, ki so jih že toliko doterali, da je uporaba in vzdrževanje enako enostavna kot pri "pamperskah", pa tudi nič širše in nič glumaznejše niso od njih. Štorklja za svojo flanelo še vedno računa med 13 in 14 eur za kos, zunaj je cena med 12 in 14 eur, za flanelo še manj. Vložki (ponekod sta po 2 v kplt) so po 3 eur, pri Š. so 3,60. Saj razlika pri enem kosu ni tolikšna, a ko jih nabereš 10, 20 kom, se pozna. Ampak tega jaz seveda še prejšnji teden nisem vedela V glavnem, zdaj sem pri SWC vplačala po predračunu dodatne stvari, ki jih Š. nima, zaradi ljube poštenosti, ker sem plenice pač naročila v prednaročilu, pa sem bambuzle vseeno vzela pri Š. in namesto 125 eur -10% zanje dala 140 EUR Kako sem vedela, kaj rabim? Hmmmm, saj še ne vem, če sem čist 100% zadela svoje želje in predstave . Povsem osnoven podatek je, da rabiš cca 20 plenic z vložki in dvoje dnevne ter ene nočne prekrivne hlačke, pa predloge, ki ti prihranijo veliko dela pri pranju. To je nekako osnovna oprema, po izkušnjah s prvorojencem sodeč. Znotraj tega pa zdaj lahko filozofiraš po mili volji . Moja presoja je bila, da rabimo nekako 5 kom nočnih (bolj vpojnih) plenic, za katere ni tako zelo bistveno, ali so tanke, pač pa, da so vpojne. Po posvetu s tole damo od SWC je odločitev padla na "Fluffies" od Totsbots-a - jih pa še nisem naročila, ker imam še 10 starih flanelnih od štorklje in bom najprej sprobala te. Če se ne bodo obnesele na novorojenčku, bom naročila naknadno. Glede na to, da se radi potepamo, pa sem naročila 5 kom Bumgenius-ov, ki so po opisu in izkušnjah (forumi!) sodeč izredno priročna in prikladna zadeva. Ko jih dobim, poročam, če te zanima. So izredno tanke, zelo vpojne in enostavne za uporabo - citiram prebrano. Za vsak dan in kar tako pa sem od Štroklje vseenp vzela pač tistih 10 bambuzlov. Od SWC sem vzela še 2 x pompolina prekrivne hlačke, ki jih pohvalijo kot odlične (forumi!), ter 1 x prekrivke iz mikrovlaken, ki pa jih ni treba nikamor namakat in so posebej primerne za čez noč. Evo, zdaj čakam, da iz dveh koncev dobim vse skupaj, šele potem bom približno vedela, ali sem vsaj približno zadela ali totalno sfalila. Upam, da ne, ker sem res ful prebrala in spremljala izkušnje durgih mam, ki z zadevami že živijo Uff, z izrazi v angleščini si me pa našla! razen tega, da so "diapers" plenice, bi ti težko kaj naklamfala, meni je prvi tuj jezik nemščina in z gospo sem kontaktirala nemško. Si pa lahko pomagaš tako, da izraze pobereš dol s homepagov, saj so poleg vsakega izdelka fotke in napisani izrazi, ki jih potem skopiraš, pa je. Vpojnost bi bila "absorbency", udobnost "comfort", neovirano gibanje otroka "maximall mobility" (recimo - če hočeš plenice, ki omogočajo čimboljšo gibljivost otroku npr) ipd. Ne vem, recimo, za noč je zelo pomembna vpojnost, za čez dan je bolj pomembna gibljivost otroka, da plenica ni glumazna, ne utesnjuje, za prekrivne hlačke je važno, da res dobro tesnijo (recimo da so "waterproof" ali "tight", pa ni glih najboljši izraz, poglej v slovar) in niso grobe (rough), če želiš plenice uporabljat kje na poteh, morajo bit enostavne za uporabo in shranjevanje itd - tako nekako. SIcer ti pa res priporočam, da surfneš mal čez forume in boš našla vse izraze (jaz srfam po nemških, sorry!) in izkušnje ter priporočila žensk, ki zadeve že leta in leta uporabljajo. Cene Airexov imaš povsod zraven, tako pr Viti kot na original straneh! Se začnejo okol 90 eur in konćajo pri 200, pri Viti pa so čez prst pol nižje za malo drugačne izdelke. Da ne bi lsučajno katera res kaj kupila samo zato, ker se je meni zdelo super!! Pejte si pogledat, preizkusit, za vsako malenkost so forumi, kjer uporabniki poročajo o svojih izkušnjah, pa če se le da, pejte pogledat v živo. Airex blazine ima skoraj vsaka boljša telovadnica, zagotov pa vsak fizioterpavet. Poglejte in poskusite - ne na pamet kupit, ker stvari niso poceni. Odločajte se same, na osnovi vaših občutkov, vaših vtisov. No, tolk zaenkrat. Zgaga me peče ko hudič, slabo mi je za crknit, koža mi ni prav, drugače je pa vse v najlepšem redu
|