miši
|
juhu najprej me je razveselilo normalno stanje napisanih postov, hvala bogu,da se čveka tam kjer je treba. ja, a vidite naše narciske, je pa zelo lepo, vredno ogledal, konec tedna jih verjento ne bo več. Tiasha, veš,da je pri nas čist ista situacija s spanjem, jo položim v posteljico, ona pa še v spanju na vse štiri in takoj začne riti. pol pa se zbudi, takoj vstane pa smo tam...včasih jo nesem tudi po 5x. Mi smo imeli fajn vikend, imamo skos veselo, naši miciki smo kupili bazenček z žogicami pa še enega tapravega s strehco. mamo še v planu nekaj igral,da malo okrasimo vrt in travnik, hehe. sicer pa vse kaže,da bodo spodaj pognali novi zobki, jo kar matrajo.... tako,na hitro vas pozdravljam, uživajte v lepem dnevu pa previdno na soncu. aja, še tole sem imela namen napisat. Zadnje čase se malo bolj strokovno izobražujem in kot pedagoški delavec poznam določena dejstva, to pa je,da je v osnovni šoli pa tudi v vrtcu vse preveč debelih otrok, s prekomerno telesno težo. Mnogi starši že opozarjamo na to, vzrok pa je predvsem prehrana oz. način prehranjevanja, predvsem v vrtcih. Jedo večinoma instant hrano, kalorične, nasitne obroke, sadje in zelenjava je redkokje iz biološke pridelave (kar kupimo je zelo šibko z vlakninami,vitamini in minerali). Otroci si tako hitro izoblikujejo en vzorec prehranjevanja, ki jih zaznamuje za celo življenje, predvsem deklice. Maščobne celice deklic so drugačne kot pri fantkih, ko enkrat nastane, je vedno tam, samo raste ali pa uplahni. Zaradi zaskrbljujočega stanja, ki se bo verjetno kmalu pokazalo tudi v srednjih šolah, bomo morali starši nekaj ukreniti, predvsem pa že doma navajati otroke na zdravo prehrano. Otroci že od rojstva jedo na 2-3 ure, kar je odlično za metabolizem, to bi se moralo nadaljevati celo življenje, zjutraj se črevesje šele prebuja, zato otroku ponudimo kaj lahkega (npr. jabolčka), ne pa, da prebavo takoj zabetoniramo z nasitnimi hidrati, ki vsebujejo veliko polisharadov, te pa črevo prebavlja precej dlje in tako postane zaspano. posledica je zaprtje, tečnoba, zaspanost, opažajo tudi povišano raven holesterola in seveda prekomerna teža. Zasledila sem tudi že nekaj strokovnih člankov,ki opozarjajo na to tematiko, vse kaže,da je vedno bolj pereča in statistika zaskrbljujoča. Zato se potrudimo,da bodo otroci dobili čimveč vlaknin, sadja, zelenjave, ogljikove hidrate v mejah normale, kombinirjamo z zelenjavo....sladkorja pa seveda čimmanj, saj v tem res ni čisto nič dobrega, nikar ne dajmo otroku piškotek kot vmesni obrok, dajmo ga občasno. otrok mora jesti čimvečkrat na dan, pomalem, veliko piti. nikar jim ne dajajmo nasitnih in kaloričnih obrokov (šeenkrat ponavljam,da v mejah normale seveda lahko), zato da bo dalj časa mir in da bodo siti. ta napaka jih kasneje lahko veliko stane. Zagotovo pa drži, kar bo jedla mama, bo jedel tudi otrok, otroci posnemajo, zato se jih tudi hitro da naučiti reda in discipline, kar se tudi njim zdi fino. Upam,da se bo kmalu kaj premaknilo, saj v vrtcih starši nimamo toliko nadzora in pač zaupamo,da otroci ne bodo lačni...kar morda ni prav, moralo bi nas skrbeti, kaj jedo, da so siti. Sama osebno pa se prav zgrozim, ko vidim,da nekateri otroci pri 10.mesecih pojedo že cel kos kruha, pomožnosti namazanega z margarino (zaradi nasičenih maščob to sploh ni zdravo) in še čim, jaz tako vidim eno veliko kepo škroba v želodcu, ki se počasi počasi prebavlja...da ne omenjam raznih tort in peciva narejenega iz 10 jajc in podobno... dajmo jesti zdravo, trud po zagotovo poplačan! čawčaw