|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  157 158 [159] 160 161   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Aprilke 2006
4.5.2007 16:53:27   
eya
No, mi tudi naslednjo nedeljo načeloma lahko pridemo, pač ne bomo šlo na Dolenjsko.

Razvajeni otroci vedno kaj zahtevajo, ustvarjalni vedno kaj ušpičijo.

(odgovor članu Marelica)
Neposredna povezava do sporočila: 3951
4.5.2007 16:56:57   
mojčika
Hihi, mojčika, te zanimajo moje kilce, kaj?

Joj joj, sem zdaj iskala, kje sem te to vpršala, poglej tipkovnico, u in z sta ena zraven druge, če besedi dodaš u, boš videla, kaj sem mislilauser posted image , kilce naj te nič ne skrbijo, jaz imam še vedno 4+, a se ne počutim tako, razen da so mi srajce če podlahti preozke, tiste 3/4, za to bo pa MM kriva, imam od nošenja že prave mišiceuser posted image

4. 4. 2006 je posijalo sonce z imenom MAYA MARINA
16. 3. 2009 je posijalo še drugo sonce z imenom LUCIJA JULIJA

(odgovor članu Marelica)
Neposredna povezava do sporočila: 3952
4.5.2007 16:58:05   
eya
IZVIRNO SPOROČILO: mojčika

Joj joj, sem zdaj iskala, kje sem te to vpršala, poglej tipkovnico, u in z sta ena zraven druge, če besedi dodaš u, boš videla, kaj sem mislilauser posted image , kilce naj te nič ne skrbijo, jaz imam še vedno 4+, a se ne počutim tako, razen da so mi srajce če podlahti preozke, tiste 3/4, za to bo pa MM kriva, imam od nošenja že prave mišiceuser posted image

Hi, hi, Mojčika, meni se je že prej zdelo, da si se verjetno zatipkalauser posted image

(odgovor članu mojčika)
Neposredna povezava do sporočila: 3953
4.5.2007 20:02:38   
Marelica
IZVIRNO SPOROČILO: mojčika

Joj joj, sem zdaj iskala, kje sem te to vpršala, poglej tipkovnico, u in z sta ena zraven druge, če besedi dodaš u, boš videla, kaj sem mislilauser posted image

user posted image user posted image user posted image  ja, razlika je očitna! No-ja, zdaj sem vas pač morila s svojimi kilami.user posted image

Se vidi, da je dežek danes. Naša je predčasno omagala in zaspala (še ne umita in v pižami) na trebuhu, kar ji ni niti najmanj podobno.user posted image  

Kje ste pa zdaj vse?user posted image user posted image

Moji trije sončki: aprilka Katarina, avgustovček Dominik in njun zlati ati
http://marelica79.moj-album.com/
http://www.mojvideo.com/uporabnik/marelica

(odgovor članu mojčika)
Neposredna povezava do sporočila: 3954
4.5.2007 20:32:24   
*zvezdica*

obljubljena fotkica našega dežnega škratka

Marcel in Zarja

(odgovor članu Marelica)
Neposredna povezava do sporočila: 3955
4.5.2007 20:33:50   
*zvezdica*
Zakaj mi noče slike prikzatuser posted image

Marcel in Zarja

(odgovor članu *zvezdica*)
Neposredna povezava do sporočila: 3956
4.5.2007 20:43:39   
eya
Evo, Marelica, jaz javljam svojo prisotnostuser posted image  Sem glih izpod tuša, ker sem se pred tem lepo potila na aerobikiuser posted image

Joj, kaj je moj delal z malim, ko me ni bilo doma. Je bil mali ful zaspan, ker je spal čez dan samo eno uro, pa še to od 11ih do 12ih. In je bil med večerjo tako zaspan, da je kinkal... Moj pa, namesto, da bi ga dal spat, je šel po kamero in snemal to njegovo kinkanje in mali mu je še zaspal na stolu... In to ne na kakem mehkem stolčku, ampak na navadnemu triptrapu. Moj je pa zraven komaj zadrževal smeh. Saj po eni strani je res smešno zgledalo, samo meni se je tako smilil, ko sem videla, kako je bil zaspan. Ko sem ga pa hotla dat okoli 4ih še malo spat, pa seveda ni hotel.

Lepo spite!

(odgovor članu eya)
Neposredna povezava do sporočila: 3957
4.5.2007 21:09:53   
eya
zvezdica, a to je ta slika v albumu, ko se Marcel ograje drži? A ti še vedno noče prilepit?

(odgovor članu eya)
Neposredna povezava do sporočila: 3958
4.5.2007 22:24:44   
livia
Evo, sem vas prišla malo prečekirat, kako kaže za nedeljo, pa vidim, da ste se pametno odločile, da prestavimo.
Vsaj naša Neli je skoz potleh in bi bila kar kriza jo zadržat v vozičku ali naročju. Dejmo počakat na lepše vreme.
Imam pa še en pomislek glede lokacije. Zoo je sicer super, saj sem ga celo sama nekoč davno preglagala. Fora je samo v tem, da nima nikjer travce, kjer bi tamali lahko plazili okoli. Mi namreč še ne hodimo. Tam okoli igral in gostilne so samo kamenčki in pesek. Mi smo bli zadnjič z Neli tam in je med kamni potleh našla glih vse, od čigumija, koščka čokolade, čikov..... Sploh je nisem smela spustit z oči, da ne da kaj čudnega v usta. Pred parimi dnevi smo bili pa na travici pri Čolnarni v Tivoliju in se mi je zdelo ful super. Čista, sveže pokošena travica, da se je lahko gibala kolikor jo je bila volja. Pa še ful dobra slaščičarna je zraven. Njami!!! V tem primeru nam ne bi bilo treba nosit sladkarij od doma.
Nič nočem težit s spremembo lokacije, samo toliko v razmislek. Pomenite se in povejte.
Nočko

(odgovor članu eya)
Neposredna povezava do sporočila: 3959
4.5.2007 22:56:26   
alička
No jest pa danes zgleda ne bom kej prida spala user posted image .... Je že ob sedmih jokala od utrujenost, zaspala pa šele ob 22h. no in ta hip se že drugič oglaša user posted image ...

Vmes je ful bruhala, pa zobje jo matrajo...

Nič grem spat, mogoče ujamem kakšno urico...

Mirno noč vsem!

(odgovor članu livia)
Neposredna povezava do sporočila: 3960
5.5.2007 9:00:19   
Marelica
Dobro jutro!

Alička, upam, da je bila naprej noč mirna... predvsem pa, da Živa ni kaj zbolela. Zobki, ja kaj čemo, ko pa morajo na plano.

Livia, meni je načeloma vseeno kje, samo ne bi se rada po trgovskih centrih na nedeljo gužvala. Zoo je pa taka luštna lokacija, ko laho malčki še malo ob pogledu na živali uživajo. Bodo še druge kaj napisale.

Zvezdica, luštna slikica vašega pelerinčka.user posted image

Danes je pri nas tako sonce, kot da bo naprej kar lepo vreme. Pa pri vas?

LP vsem!

(odgovor članu alička)
Neposredna povezava do sporočila: 3961
5.5.2007 10:34:43   
barba
Ojla,
sem pršla malo prebrat RR ob veliki user posted image  kave. user posted image  Midve sva dokaj mirno prespali noč, le ob 1h je ful jokala in sem jo k sebi prestavila. Pol pa spet ob 4h nazaj v njeno posteljo. Sploh ne morem spat, če vem da je poleg mene.user posted image  No, vstale sva ob pol 8h,user posted image  prejle jo je pa tašča vzela na sprehod. Jst morm še kopalnico spucat in tla pomit. user posted image  Je kar dolgcajt brez mojega user posted image , sploh zvečer ko gre Meta spat.

Za lokacijo se same odločite, men je vseen. Drgač je ob vikendih v ZOO itak vedno gužva.user posted image

Marelica - sej se nisi tok zredila. Jst sem se 23kg, pa sem prišla iz porodnišnice s še 7kg+. Zdej mam še ene 4 preveč, sam se vidi sam na trebuhu en "mini" šlauf. user posted image  Tok, da sta me že 2 vprašala, če spet pričakujemo. user posted image

Boga Živa, pozdravi se.user posted image  Zgleda, da nekaj razsaja, ker ma od kolegice tamala tud neki takga - drisko in bruhanje.user posted image

Eya - tvoj je res izkoristil pravi trenutek user posted image user posted image user posted image

Jst sem včeraj Meti namazala cel kos kruha in ga narezala na kocke. Mala je vse sama pojedla. Je tok hitela, da je mela skoz nabasana usta. user posted image user posted image user posted image  Faca mala bi vse sama jedla, sam ji še ne gre tko kot bi ona hotela.user posted image

LP, barba
9.4.2006 - moja punčka Meta
27.1.2009 - moj fantek Tine

(odgovor članu Marelica)
Neposredna povezava do sporočila: 3962
5.5.2007 10:49:24   
Krista28
To kar je livia predlagala je v bistvu res, dal bi se pa tud kako celtno s sabo prines, pa bi bli lepo na tleh. V čolnarno smo tudi mi šli večkrat, pa previjalna miza je tudi tam. Meni je kraj vseeno, če lahko zbiram bi dan nedeljo (v soboto ima nečak eno leto-piknik), če pa se vseeno zmenimo v soboto ob 11h, pa za kako urco vseeno pridemo...

Jaz sem bolje, Kristjan je sicer dons brez vročine (vsaj zaenkrat), upam da tako zdrži. Jst nism šla nič k zdravniku.....a ve bi šle na mojem mestu......slaba 2 dni vročina 38-38,5, živahen, je normalno, poln nosekuser posted image  A naj ga dam v ponedeljek v vrtec?user posted image

Zvezdica, Kristjan ima enako dežno opremo, samo hodi pa še ne..user posted image

Je pa služba kar tempo, moram priznat, pa še vožnja z vlakom, ki ga "glih za glih" ujamem. Verjetno se bom kar z avtom vozila - si samo od sebe odvisen.

Alička, saj mogoče bo pa samo ta noč taka, pa se boste jutri naspali. kako je bla noč?

haha Barba, tko tud jst narežem Kristjanu, pol mi pa s krožnika strese, pa po mizi briše, k mu gre na živce da je flekasta. Tud kapljice ne sme bit tam k on jeuser posted image user posted image

Aja, pa v albumu bo par novih slikic.

(odgovor članu barba)
Neposredna povezava do sporočila: 3963
5.5.2007 13:13:55   
alička
Noč sva kar dobro preživeli, hvala za vprašanje (Barba in Marelica),  oči je bil pa tako v nočni. Ob enajstih, ko sem šla spat je spet jokala, pa sem jo vzela k sebi in sva spali neprekinjeno do 6.45, ko sva "morali" vstati user posted image . Zdaj pa skupaj z očitom drnjohata user posted image . Danes pa kakže, da ji nič ne fali user posted image . Mogoče jo je včeraj tudi malo luna trkala...

Jaz glede srečanja ne bom nič govorila, ker to nedeljo itak ne moremo, za naslednjo pa tudi še ne vem (niti za soboto).

Zdaj grem pa kuhat, piščančja nabodalca z sirom in olivami, pa zraven ful kuhane mlade zelenjave (ja midva z očijem, takole zdravo jeva že kakšno leto user posted image user posted image ). Za Žižo bo pa še kakšen krompirček zraven.

Dopoldne smo imeli ful lepo, sva ga izkoristile za potep na otroško igrišče, kjer so bili neki cirkusantje, žonglerji s kačami. Ogromnimi (mislim, da so to pitoni? user posted image ? - ki niso nič nevarni), naj me katera popravi, če se motim. Nisem ravno ljubitelj kač. Otroci so jih na veliko božali, Živa je sicer hodila okrog, pa ji očitno kača ni bila zanimiva, ker se je ni niti poskusila dotakniti. Sem slikala z mobitelom, bom kasneje prenesla na računalnik, in če bo dovolj kvalitetna slika (dvomim!) prilepila. Kača je bila res ogromna!

No zdaj pa imamo plohico, upam da bo popoldan še kaj sončka, da gremo vsi trije malo ven!

Uživajte!

(odgovor članu Krista28)
Neposredna povezava do sporočila: 3964
5.5.2007 17:15:25   
Marelica
Oooo, Krista, res luštne nove fotke. Pravi kolesar tale vaš veliki fantek!!!user posted image

Ko sprašuješ, če bi ga peljale k zdravniku zaradi 2 dnevne vročine do 38, 5? Ne, ampak s calpolom bi jo pa zbijala, če bi prišla na 38,5. Če je drugače živahen...pol ni hudega. Sploh pa k dežurnemu za to ni priporočljivo hodit. Do ponedeljka boš pa tako videla, če je že dober za vrtec. Želim Kristjanu, da ga nehajo te  težave pestit. A misliš, da so zobki?

Alička, lepo, da ste se na koncu le naspali. No, slikico kače pa le prilepi, tudi če je slabša kvaliteta. Da vidimo, če je bil piton, da ni bila kje kakšna anakonda, ko je bila tako ogromna.user posted image

Barba, s čim si pa namazala Meti kruh? Naša namazov niti ne mara, še pašteta ji je postala manj dobra, skuta pa očitno prekisla.

Danes sem za kosilo naredila čufte in to prvič v življenju. So kar uspeli, se moram pohvalit, samo dela pa je z njimi.user posted image  Še dobro, da sem mesne kroglice že včeraj naredila in jih malo popekla, danes pa samo skuhala v omaki. Ampak kosilo pa ni bilo naši nič povšeči, si je celo iz ust ven jemala in se pačila.user posted image  No, sicer je pa danes okoli hrane sploh imela finte, še pireja ni marala, pa grozdja tudi ne preveč. Ne vem, če je ne jezijo zobki, zgoraj ima že celo čeljust napeto. Da ne rečem, kako čez dan nič več ne spi, pa če je še tako zaspana. Zdaj jo je zgleda zateženo vreme vrglo... če bi sonce sijalo, bi bila še dalje veselica. Možek je bil pa tako priden danes, je tamalo prevzel pa posodo umil... da sem lahko jaz odspala eno kitico. Zadnje čase imam baterije skoz napol prazne, evo pa ravno mi trebuh otrdeva, kar se mi v prvi nosečnosti sploh ni dogajalo.

No, dajte še kaj napista, da ne bomo na podn padle.user posted image

(odgovor članu alička)
Neposredna povezava do sporočila: 3965
5.5.2007 17:24:12   
barba
Marelica - naša obožuje različne mlečne namaze in sirčke. user posted image  Paštete pa nemara.

Mate vse zlo lepe slikce, jst mam pa sam 2 novi, pa še to so izdelki.user posted image

Krista - Meta hoče vse sama jest. Čist nč dol ne meče, samo baše se. user posted image

LP, barba
9.4.2006 - moja punčka Meta
27.1.2009 - moj fantek Tine

(odgovor članu Marelica)
Neposredna povezava do sporočila: 3966
5.5.2007 18:52:28   
mojčika
Hojla dekleta...

Mi smo se danes spet potepali, sploh ne vem več, kako je en dan preživeti doma. Smo obiskali mojo sestro nosečko, ki ima sedaj že kar precej trebuščka, porejena pa prav nič, kako enim uspe, meni so pa kile šle tako gor, da sem se samo jezila, ko sem na vago pogledala...

Smo pa danes dali vse možne vremenske razmere skozi, samo snega se je še manjkalo, čez Poljansko dolino je pa tako padalo, da smo se morali prav malo ustaviti, ker je bilo toliko vode na cesti...

Imeli smo kratek postanek na poti domov v Škofja Loki in kdo mi pošlje sporočilo, če bo jutri srečanje, Maychika, no sem se prav nasmejalauser posted image

Livia tudi meni bi psala travica, no MM, ki jo ima zelo rada, me ne moti, če lokacijo zamenjamo...

No zdaj pa večerja in kopanje, kasneje vas kaj več preberem...

(odgovor članu barba)
Neposredna povezava do sporočila: 3967
5.5.2007 18:57:31   
eya
Ojla!

Hm, naš mali pa ravno čufte obožujeuser posted image  Saj sem ravno včeraj pisala, da ima rad takšno hrano. Jih moram zdaj kak dan spet naredit, Marelica hvala za idejo.user posted image

Marelica, ti si kar privošči takole spanje, ko imaš "varuško" za malo, jaz sem bila med nosečnostjo tud ful utrujena, sploh na začetku, tako da se je tudi zgodilo, da sem šla parkrat ob 6ih spat in sem spala do zjutraj.

Lepo, da Meta tako pridno je kruh z namazi. Naš ima tudi rad mlečne namaze na kruhu, samo ne v taki količini. Kmalu začne kruh metat po tlehuser posted image

Slikce bom pa kasneje pogledala, upam, da ne pozabim. Drugič kako kar sem nalepite, ker drgač pozabim pofirbcat vv albume...

Krista, jaz še ne bi šla k dr. Če pa bi imel 3 dni vročino, pa še ne bi padala, bi pa šla. Za v vrtec pa ne vem, v teoriji bi ga pa imela doma še vsaj en dan brez vročine. Ampak, to je samo moja teorija, ne vem, kako so potem delodajalci veseliuser posted image

Glede lokacije mi je vseeno...

Sicer je bilo pa pri nas dopoldan res sončno, celo vroče, popoldan je pa začelo deževat. Še dobro, da smo dopoldan izkoristili za sprehod.

Lp!

(odgovor članu eya)
Neposredna povezava do sporočila: 3968
5.5.2007 19:26:24   
mojčika
IZVIRNO SPOROČILO: eya

Hm, naš mali pa ravno čufte obožujeuser posted image   Lepo, da Meta tako pridno je kruh z namazi. Naš ima tudi rad mlečne namaze na kruhu, samo ne v taki količini.

Kmalu začne kruh metat po tlehuser posted image

Pri nas je tudi tako, vse kar je v koščkih, kar je sama, je mogoče za 1/3 kosa kruha, pa še to mora biti zelo lačna, čufte tudi obožuje in prav tako vse omake na način paprikaša, ne mara mleka in Eya ker si na Mami spraševala, tudi sladkanega noče piti samostojnega, torej še vedno Aptamil3, prej smo Comformil...

Danes sem za hec kupila Pamperske Easy up, so me presenetile s svojo mehkostjo, ker se tako nerada vleže za previjanje, prav hudo jo moram animirat, da leži, stoje pa jaz ne znam prilepit plenic goruser posted image , so pa pasje drage, bodo vsaj za na pot, ko smo toliko z doma...

A ja, pa MM tudi obožuje tiste sadne kašice z mulerja v plastičnih lončkih, sem jih danes veliko nakupila, so res fajn, ker je samo čežana...

Naši laski rasejo, da se mi meša, pred enim mesecem smo se strigli, pa smo spet za pod škarje, včeraj sem ji spela laske s šlesico, danes je že sama kazala, da se s tem spne laske in je prav zadovoljna, ko so spetiuser posted image

Mah še nekaj sem mislila, pa sem pozabilauser posted image

< Sporočilo je popravil mojčika -- 5.5.2007 19:29:30 >

(odgovor članu eya)
Neposredna povezava do sporočila: 3969
5.5.2007 20:30:28   
eya
Mojčika, mi smo se pa ravno danes strigli, sicer šele tretjič, ampak tudi hitro rastejo-sploh zdaj v zadnjih 3 mesecih so hitro zrastli, jih je imel po striženju več na tleh, kot jaz, kadar se strižemuser posted image

Barba, kdaj imaš zagovor? Zdaj bo kmalu, a ne...

(odgovor članu mojčika)
Neposredna povezava do sporočila: 3970
5.5.2007 20:47:18   
mojčika
Hojica in otrokov razvoj
prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik
Zanima me, ali je hojica koristna za otrokov razvoj? O tem sem v zadnjem času slišala zelo različna mnenja.
Karmen iz Ajdovščine

Starši in tudi stari starši so zadnje čase vse bolj ambiciozni, otroku želijo vse najboljše, zato si prizadevajo, da bi bil otrokov razvoj čim hitrejši. Omeniti je potrebno, da osnovni motorični razvoj normalnega otroka v glavnem ni odvisen od naših vplivov. To pomeni, da npr. ne moremo vplivati na to, kdaj bo otrok začel s prsti prijemati predmete, kdaj bo začel samostojno sedeti ali kdaj bo shodil; podobno kot ne moremo vplivati, kdaj bo dobil prve zobe. Menim, da je uporaba hojice v smislu pospeševanja razvoja zgrešena. Res pa je, da se otroci včasih prav simpatično zabavajo v hojici. Koristna je morda tudi zato, da otroka z nečim zaposlimo, sami pa medtem lahko delamo nekaj drugega. Posebej pa bi želel opozoriti, da uporaba hojice ni brez nevarnosti. Obstaja namreč tudi nevarnost poškodbe, otrok lahko pade, na primer po stopnicah ali če se mu koleščki hojice zataknejo ob preprogo. Opisane so bile zelo resne poškodbe glave, zato so v nekaterih državah celo razmišljali o prepovedi uporabe. Menim, da je potrebno v zvezi s hojico vedeti predvsem to, da hojica nima vpliva na to, kdaj bo otrok shodil, in da moramo otroka v hojici stalno opazovati, oziroma moramo opremo v sobi prirediti tako, da je verjetnost poškodbe čim manjša. Hojica zahteva določeno aktivnost nog, ki morda v tej starosti še ni naravna. Zato osebno odsvetujem uporabo hojice, ker menim, da je v prvem letu najbolje prepustiti otrokov razvoj naravi.

(odgovor članu eya)
Neposredna povezava do sporočila: 3971
5.5.2007 20:47:35   
mojčika
Kakšni naj bodo otroški čevlji?
prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik
Starši ali stari starši imajo dostikrat občutek, da je z otrokovimi stopali "nekaj narobe" in potem želijo v strahu pred nenormalnim razvojem ukreniti vse, kar je potrebno ali po možnosti še kaj več, samo da bi preprečili deformacijo. Pri tem pa otroci nimajo nikakršnih težav ali bolečin, povezanih s stopali. Tipično je tudi to, da otroci imajo težave, če nosijo trde vložke, in da te težave minejo, če prenehajo z nošenjem teh vložkov. Dolgo časa je namreč veljalo mnenje, da so čevlji poleg zaščitne funkcije potrebni tudi za boljši razvoj otrokovega stopala. To mnenje smo v strokovnih ortopedskih mednarodnih krogih že pred časom zaradi novih spoznanj v celoti ovrgli. Ta spoznanja pa so še v premajhni meri prodrla do staršev.
Večina staršev je namreč še vedno trdno prepričana, da mora biti obutev s trdim opetnikom, visoka do gležnjev in z vloženim vložkom za stopalni lok; še zlasti naj bi imeli tako obutev otroci, ki shodijo. To mnenje je posledica nekaterih opažanj, ki begajo starše: stopalni lok pri otroku je znižan, petnici sta pogosto nagnjeni navzen (na "X"), otrok je v obdobju, ko shodi, pri hoji manj stabilen in se spotika.
Vsa našteta opažanja so v bistvu pravilna, potrebno pa jih je znati tudi pravilno interpretirati. Stopalna loka namreč takoj ob rojstvu še nista razvita v polni meri: pri večini otrok se razvijeta šele okrog petega leta, pri nekaterih pa celo šele v puberteti. Položaj petnic je pri otrocih, ki imajo bolj mehke sklepne vezi, normalno v položaju nekoliko bolj navzven in samo to dejstvo je popolnoma nezaskrbljujoče. Povsem normalno je, da so otroci, preden shodijo, nekoliko bolj nerodni; to je posledica nerazvitih mehanizmov hoje, ki zorijo v možganih in na katera seveda z nikakršnimi čevlji ni mogoče vplivati.
Hoja brez čevljev je naravna in zdrava
V civiliziranem svetu je nošnja čevljev nujna, saj je potrebno stopalo zaščititi pred toplotnimi vplivi okolja, vlago, umazanijo, pa tudi pred poškodbami. Zelo pomembni so tudi vplivi modnih trendov, katerim smo hote ali manj hote praktično vsi izpostavljeni - tudi otroci.
Toda starši naj razumejo, da je hoja brez čevljev v vsaki starosti otroka najbolj naravna in zdrava. Predvsem morajo tudi razumeti, da se stopalo najbolje razvija brez čevljev. Otroci, ki imajo bolečine v predelu stopal ali kakšne druge težave (na primer, šepanje ali slabo mišično moč) ali očitno deformacijo, pa naj seveda pridejo na pregled k zdravniku.
Primerjali so stopala skupine ljudi, ki so celo življenje bosi, s stopali skupine ljudi istega naroda, ki so nosili čevlje. S to kvalitetno in pomembno raziskavo so ugotovili, da so stopala bosonogih bolje oblikovana in da imajo manj deformacij.
Trdi čevlji oslabijo mišice
Trdi čevlji nudijo stopalu pretirano oporo, s tem pa oslabijo mišice in posledično le-to lahko postane res bolj plosko. Razvijajoče se stopalo ne potrebuje nikakršne opore. Vsakemu je jasno, da za razvoj roke ne bi bilo ugodno, če bi nosili trde rokavice, zanimivo pa je, da večina misli, da je to isto (trd čevelj) koristno za stopalo.
Kakšni so najboljši čevlji?
Najboljši čevlji za otroka so mehki, fleksibilni, po obliki stopala - spredaj široki, z nizko peto, podplat naj bo po trenju podoben koži. Izrednega pomena je tudi, da je čevelj udoben, raje večji kot pa premajhen. Nov čevelj je potrebno s podplatom potegniti po tleh in potem ta občutek primerjati z občutkom, ki ga imamo, ko po isti podlagi podrgnemo z roko: upor proti premiku naj bo podoben. Tako lahko ugotovimo, ali podplat preveč drsi (ali je pregladek) ali pa preveč zavira med hojo, v obeh primerih pa se otrok lahko spotika ali pada.
Asimetrična izraba čevljev še ne pomeni, da je s stopalom nekaj narobe: otroci z normalnimi stopali pogosto nesimetrično izrabijo čevlje. Pri izraziti asimetriji obrabe je koristen posvet pri zdravniku.
Pri odraščajočem otroku so čevlji tipično prej premajhni kot pa izrabljeni. Nošene, a premajhne čevlje, lahko ponovno nosi otrok z manjšim stopalom; preprečiti pa je potrebno morebitni prenos glivic.
Stopalni vložki ne odpravljajo ploskosti
Stopalni vložki nikakor ne vplivajo pozitivno (ne odpravljajo ploskosti), obstajajo pa celo poročila, da celo pospešujejo nastanek ploskosti (slabijo mišice). Pri nekaterih otrocih, ki imajo neke oblike otiščancev, je nošnja posebnih razbremenilnih vložkov lahko koristna, ker pride do prerazporeditve obremenitev.
Pete na čevljih z dodatnim klinom (na zunanji strani višje pete) ne vplivajo na zmanjševanje "O" položaja kolen ali na to, da bi otrok pri hoji stopali manj obračal navznoter.
Izdelava posebnih, modificiranih čevljev je za zdravega otroka nepotrebna in za otroka neprijetna.

Otrok naj ima dobre čevlje, a naj bo tudi čim več bos
Otroci naj torej nosijo zgoraj opisane čevlje, naj pa bodo tudi čim več bosi. Za ugoden razvoj stopal priporočam tudi čim več fizične aktivnosti. Neprestano predpisovanje vložkov in posebnih čevljev zdravim otrokom ima tudi negativne psihološke učinke. V kolikor so starši v dvomih, je veliko bolje glede stopal povprašati zdravnika, ki dobro pozna to področje, kot pa v neutemeljenem strahu prisiljevati otroka brez težav k nepotrebnemu nošenju raznih vložkov.

(odgovor članu mojčika)
Neposredna povezava do sporočila: 3972
5.5.2007 21:09:18   
mojčika
Maychika zate:

HOJICA

< Sporočilo je popravil mojčika -- 5.5.2007 21:13:08 >

(odgovor članu mojčika)
Neposredna povezava do sporočila: 3973
5.5.2007 21:54:09   
Marelica
Mojčika, superca, HVALA, HVALA!!!!user posted image  Dobra članka, sem na dušek prebrala. Če boš še kaj koristnega najdla na katerokoli temo, ti nam kar serviraj... eni smo bolj leni za iskanje.user posted image  

Hej, čupkoti, a vi pa že tako pogosto pod škarje?user posted image  No, sicer jaz zdaj za našo tudi premišljujem o obisku pri frizerju, ampak se ji tako lepo kodrčki naredijo, da kar odlašam. Zaenkrat se ji laske še da s čela popravit, počasi bo pa čupica zlezla v očke. Mogoče pa na srečanje le prideva z novo frizurco. Jaz jo pa tudi že prav nujno rabim.

Eya, mogoče pa ti boljše čufte narediš in bi jih Katarina pri tebi tudi mazala.user posted image  Eh, saj pravim, danes je bil čuden dan njene prehrane, se je skozi nekaj igrala pa ven pljuvala. Mi je pa zdaj večerno flašo popila skoraj 3 deci.user posted image user posted image  Saj ne vem, če je to sploh normalno, ampak zbruhala pa ni nič nazaj. Si pa prav ne znam predstavljat, da mleka ne bi marala. Ker sem tudi jaz strašen pivec mleka... Drobljenje in metanje kruha po tleh je pa pri nas tudi stalno na sporedu. Če ji pa stran vzamem, začne pa amamam govorit. Barba, imaš ti res pridno deklico, da ti tako lepo je!!!

Mojčika, kako pa je drugače tvoja sestrica user posted image ? Koliko gibanja ji je dovoljeno? Aja, pa kaj ti si morala z MM tudi tako mirovat, si zadnjič nekaj napisala?user posted image

Lahko in prespano noč želim vsem!!!

(odgovor članu mojčika)
Neposredna povezava do sporočila: 3974
5.5.2007 21:59:22   
mojčika
Sestrica skoraj da ne zapusti postelje, WC in tako, ja jaz sem bila rizična od 3. meseca naprej, na dan pol ure sprehoda dovoljenega, a ni vedno zneslo, bila sem odprta, nosila čisto naprej, trebuh je šel kar zaseuser posted image , pa čisto spodaj, sploh se ni spustil, ker se ni imel kam... No na koncu, če pogledam nazaj, ni bilo tako hudo, sem pa res veliko ležala, da je bilo tako, kot je treba, sicer bi šla v porodno precej prej verjetno.

(odgovor članu Marelica)
Neposredna povezava do sporočila: 3975
Stran:   <<   < Prejšnja stran  157 158 [159] 160 161   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  157 158 [159] 160 161   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako kupiti popolno darilo za praznike?
Praznični nakupi daril so lahko stresni in dragi. S pravim načrtovanjem in premišljenim pristopom lahko najdete popolno ...
7 idej za izvirne božično-novoletne voščil...
Za te voščilnice ne boste potrebovali ne veliko ročnih spretnosti, ne veliko pripomočkov. Pa vendar boste nad rezultatom...

Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?