Jenki
|
Ribica: Zakaj bi se ti smejala? Tukaj smo, da si pomagamo in si delimo kakšen nasvet. A je tako? Šampona naj ne bi uporabljali mislim, da dva meseca. (Bom preverila pri sestrični, ki je sicer zdaj v ambulanti ampak dolga leta je bila patronažna na terenu za nego novorojenčkov.) Jaz ga imam že doma zaradi ta male, ki, mimogrede, bo 2 leti stara danes teden. JUPI! Tako da ja, za začetek uporabljaj samo milo. Jaz osebno imam raje trdo milo, ki naj bi bilo bolj nežno kot tekoča mila. Jaz uporabljam Nivejine izdelke za nego dojenčka, ker sama imam občutljivo kožo (hudo izsušeno) in mislim, da mi Nivea ali Dove še najbolj ustrezata. Bi najbrž Dove kupila, če bi imeli linijo za nego dojenčka. Zloženke imam od gaze, ker je ta mala imela zamašene sinuse (moja diagnoza) prvih 6 mesecev in je nonstop imela izcedek iz očes. Na začetku smo ji oči obrisali kar z bombažno plenico ampak sem videla, da so take drobcene nitke ostale na njenem obrazku. Sem se pa bala, da bi ji tele nitkice šle v oči in sem začela uporabljati te zloženke. Najprej sem jih malo zmočila s fiziološko in nato ji obrisala tisti izcedek. (To je tudi moja sestra imela kot dojenček in so jo morali operirati.) Pri ta mali se je to samo od sebe popravilo. Zdaj pa bom delila en nasvet: nam so ljudje svetovali, da damo ta mali obkladke iz čaja na oči. Nekaj mi je reklo, da tega naj ne naredim in tudi nisem in sem enkrat to slučajno omenila fizioterapevtki in je jasno in glasno rekla NE! Čaj, ne glede na to kako ga precediš, ima vedno drobcene nevidne delce, ki gredo lahko v oči in jih popraskajo in povzročijo lahko vnetje. Alkoholne robčke še zdaj uporabljamo pred vsakim striženjem nohtov, da obrišemo škarjice in nohte. Ta mala je imela vnetje nohtov kot novorojenček in smo kar obdržali to prakso. Mislim, da nam je takrat babica pustila Garamycin, ko je imela že vnete nohte. Grem pogledati kako se tista maža imenuje. Ja, Garamycin je bil. Tale babica, ki je prišla k nam je bila fenomenalna. Tudi zelo koristne nasvete je imela glede nastanka mleka ipd. Nam je babica pokazala kako skopaš otroka (in nato še sestrična), ker itak moraš počakati, da se popek zaceli preden otroka zares skopaš. (Tako da ne se sekirati tudi če si prešpricala kopanje.) Lanolin je ravno to, kar so vam rekli v MŠ. Multi-mam je pač blagovna znamka. Jaz uporabljam lanolin, ko je ta mala prehlajena in ji skoz nos brišemo, da namažem njene nosnice z njim, ker so drugače razdražene od brisanja in ni hudega če lanolin slučajno poliže ali karkoli. (Tašča ji da bepanthen na nos ampak mi to ni všeč, ker ji gre lahko v usta. Ji bom kar kupila tubo lanolina, da jo bo imela za rezervo.) Lanolin se pa strdi, če je hladnem mestu. Jaz sem ga kar potem postavila na radiator ampak zelo hitro postane tekoč. Je pa lanolin fajn za razpokano kožo, suhe ustnice, itn. No tako. To so pač moje izkušnje.
|