Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: anabanana Joooj caffee, kako si ti pridna A te lahko še malo izkoristim? - Včeraj sem jedla polnozrnate špagede z paradižnikom. Omako sem naredila samo z pelati iz pločevinke+začimbe (ma drugič si bom najprej prepražila malo česna na olivnem olju). Koliko velik greh je, če si na to posuješ malo parmezana? Naj ne bi dajal čez parmezana - beljakovina, ker so špageti OH. Ampak če meni rata skuhat zanič omako, potem brez greha dodam malo parmezana, da izboljša okus ******(beri še spodaj!) - A lahko ješ različne beljakovine pri enem obroku? Npr. meso na žaru in solato z jajcem (ali meso z jajcem...) Ja, seveda, sej je oboje beljakovina živalskega izvora. Nekateri (sploh športniki) pa se izognejo rumenjaku, ker baje vsebuje (sicer dobro) maščobo oz. (sicer dobri) holesterol. Ampak na tvojem mestu ne bi pretiravala, ker več kot 1gr/kg telesne teže (za športnike pa 2gr/kg) beljakovin dnevno bremeni jetra in ledvice, ker preveliko in prepogosto predoziranje vodi do dehidracije (posledično izguba kilogramov - hudo nezdravo! In mimogrede: to je bila svoje čase zelo popularna "beljakovinska" dieta). Je pa res, da se višek beljakovin (prav tako kot se OH-ji) pretvori v energijo. Ampak če energije ne porabiš (šport) se le-te shranijo kot podkožna maščoba. Aja, pa moraš upoštevat, da npr. 100 gr skute ni enako kot 100gr beljakovin - to sem jz na začetku napačno mislila Buča, jz! In mi sploh ni bilo jasno kako 1gr/kg TM...samo eno žlico skute al kaj?... in šele potem me je moj "mož" razsvetlil, naj si končno pogledam deklaracijo (tam kjer je tista tabela koliko B, Oh, M,...vsebuje izdelek na 100gr) Toliko o beljakovinah Sorry, ker tako težim, ampak pri določenih stvareh mi kaj ni jasno, čeprav kar podrobno berem... Sigurno se bom spomnila še kaj Sej tudi jaz veliko sprašujem, še posebbej na tem linku: http://marika.mojforum.si/marika.html?sid=23ba36bcc9cbd9bbd14113ce7df7b6ee P.S. Ful me je začudilo, ker Monti nikjer direktno ne povdarja ločevanja OH in B!! Jaz sem mislila, da bo najprej to povedal, potem sem pa ugotovila, da je glavni trik v glikemičnem indeksu? Jap Se pravi; če bi človek kombiniral OH in B v primeru, da ima oboje ful nizek GI to ne bi bilo prav? (nekje omenja ribe+polnozrnate testenine) Resnično ful natančno bereš knjigo! Ampak kljub temu pa ima ta knjiga eno VELIKO POMANKLJIVOST. Ne vem v čem je fora, da so knjigo pomanjkljivo prevedli. ******Namreč knjiga v originalu baje vsebuje še neko poglavje o kombinaciji OH + B (sem to zasledila v neki debati na zgornjem linku) in kolikor sem povzela iz debate je možno kombinirati OH-je + B v primeru, da imajo OH nizek GI, beljakovine pa nizek % maščob. Torej JA: lahko ješ polnozrnate testenine in npr. omako iz morskih sadežev, pz testenine z ribo, lahko ješ tudi rižoto (neočiščen riž) s piščančjim mesom, in končno bi lahko jedla tudi pz testenine s parmezanom...Sicer se pa vseeno skušam držati načela, nekombiniranja OH in B. Mater se jz zmeri razpišem...Joj...kolk sem jz pametna...
< Sporočilo je popravil caffee -- 30.11.2006 21:53:38 >
|