|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Naj malo pojamram
15.2.2012 9:17:59   
Hope2

IZVIRNO SPOROČILO: Leela

Še dobro, da si uredila besedilo. Res ni opravičljivo, da učene glave ne poznajo vsaj osnov slovnice. So se pa znajdli in dali nekomu drugemu, da uredi zadevo in na koncu je vse prav user posted image . Tudi to nekaj pomeni.


Če bi vsi bili tako lepo poučeni o pravilni slovnici, bi bilo še več slavist doma brez delauser posted image . Res je za vse je nekaj dobrouser posted image

(odgovor članu Leela)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Naj malo pojamram
15.2.2012 9:21:41   
liliana
Ok, liliana, zdaj ga pa malo biksaš


Zakaj ga pa biksam.....ti si začela uvodni post na način "Nekaj mi ni jasno. Kako je večina teh (uni. dipl. mag. in ne vem kaj še vse) ljudi izdelala 5. razred OŠ."user posted image
 
Govorim o jeziku kot sredstvu komuniciranja, načinu našega mišljenja. Ne vem, meni se zdi jezik osnova vsega. Kako pa se boš učil ulomke ali pa bral kuharsko knjigo, če pa ne znaš jezika, kako boš vedel, da želi otrok peči ravno piškote (če zadevo zdaj zbanaliziram)? Me zdaj razumeš?


Razumem....samo kuharsko knjigo in matematiko se lahko naučiš tudi, če ne znaš pravilno uporabljati rodilnika in pravilno sklanjati besedo "mati".....

In jezik je osnova vsega, se strinjam......vendar se jaz s svojim otrokom lahko sporazumevam tudi, če ne govorim brezhibno slovenskega jezika, prav tako z vsemi ostalimi, z nekaterimi v narečju, z nekaterimi v slovenskem jeziku, z drugimi v angleškem ali pa nemškem.......samo sama pač ne pričakujem od vseh ljudi, da bodo znali brezhibno napisati besedilo z upoštevanjem vseh slovničnih pravil......pričakujem pa to od profesorja slovenskega jezika oz. lektorjauser posted image

Sicer se sama trudim pisati v lepem slovenskem jeziku, ko kaj pišem (tu na forumu niti neuser posted image ) vedno mi verjetno ne uspe.....vendar se ne obremenjujem s tem, da pa drugi tega ne počno in ne obvladajo ne slovnice in ne smiselnega sestavljanja povedi in s tem besedil.....

nekateri ljudje so tudi izredni govorniki.....lepo in dosti govorijo, četudi ne v pravilnem slovenskem jeziku, ljudje jih pa vseeno odprtih ust poslušajo.....drugi pa niso govornikii in se mogoče lažje izražajo pisno....eni pa niso ne eno in ne drugo......ima nas vseh vrst.....smo pač različni.......user posted image

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Naj malo pojamram
15.2.2012 12:52:56   
chezAnA
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

To gledaš ti s svojega vidika, ker slovenščino obvladaš skoraj v nulo, matematika ti pa šepa......in zato si mnenja, da je slovenščina bolj pomembna....



liliana, zato ga biksaš.user posted image
Dajva še enkrat od začetka.
Če boš poleg vsebine prvega posta pogledala uro objave, boš opazila, da je bilo napisano v zgodnjih jutranjih urah. Z delom sem bila nekje na 2/3, končala sem vse skupaj ob pol štirih zjutraj. Okoli mene so vse spali in nisem mogla izraziti začudenja in nejevere nikomur. V meni se je pa že približno 3 ure nabiralo, pa vedela sem, da še nekaj časa ne bom končala z delom. Pa da bo moj najstarejši sine nekaj čez sedem na glas oznanil, da je dan in tako zbudil še ostala dva. Popravljala sem pa takšne neumne napake ...
OK, nekaj je bilo neznanja (mi je čisto jasno, da ne znajo vsi postavljati vejic, da ne znajo vsi vseh besed pravilno sklanjati), ki ga čisto toreriram. Veliko je bilo neznanja, ki me je šokiralo. Kar veliko je bilo šlamparije in piš-me-v-rit-nosti (copy-paste iz različnih reči, potem pa niso uskladili oseb, sklona, ničesar. Čisti surovi copy paste). Če bi vsak enkrat prebral napisano, bi imela veliko manj dela. Vem tudi, da so vsi avtorji besedil hodili v gimnazijo in potem na fakulteto.
In ni mi bilo jasno (in mi še vedno ni), kako je mogoče zaključiti tako šolanje s tako pomanjkljivim znanjem. Eto.
Zato sem se spihala pač tu, na RR. Bilo je dobrodejno videti, da je še kdo buden ob taki uri (mislim, da je bilo okoli 7 ogledov teme tisti čas, ko sem bila gor). In bilo je dobrodejno potožiti in se malo posmiliti sama sebi.
Mislim, da v svojih postih zares nisem bila nesramna do nikogar in se nisem norčevala. Če sem se, se opravičujem.

V bistvu sploh nisem pričakovala nobenega odgovora, zdaj pa je tu 3 strani dolga debatauser posted image

Kar se tiše splošne razgledanosti in pomebnosti posameznih vidikov le-te pa tole:
Tudi meni se zdi katastrofa, da ljudje ne znajo na pamet izračunati nekih osnovnih reči (primeri, ki jih navajaš so dobra ilustracija), da ne poznajo mest (kaj šele večjih zaselkov) Slovenije, da si ne predstavljajo kje je kaj. Da ne vedo, o kateri državi govoriš, če omeniš kakšno glavno mesto, pa še kaj.

Popravljala sem pač slovenski tekst in to sem tudi pokomentirala. Bilo je napisano besedilo, ki se ga bo javno objavilo in ga sploh ne bi dali v lekturo, če moj mož ne bi positnaril. Mislim, da je to daleč od govorjene narečne/pogovorne besede. Mimogrede, pri nas doma govorimo pogovorno, narečje pač ni tako zelo izrazito. Narečja so mi pa všeč, zdijo se mi eno tako bogastvo, ki ga premalo cenimo.

Na splošno nisem ena taka godrnjava in črnogleda babura, ki bi se ji zdelo pod častjo pogovarjati se z nekom, ki ne obvlada vseh pravil knjižne slovenščine. Pisati sem pač navajena takole, po pravilih. Zdi se mi, da je tudi ostalim lažje brati. Še nikoli pa se nisem obregnila ob koga, ki po forumih piše pogovorno. Vsak pač po svoje.

Še vedno pa ne odstopam od trditve, da me bolj žalosti (in skrbi) neznanje slovenščine kot ostala neznanja.


Ne, ampak mi slovenci moramo biti oh in sploh v vsem dobri, ker če nisi, si za odpad.


Hope2, žal mi je, če si dobila tak vtis. Nisem hotela povedati tega.
Mislim, da je materinščina pomembna za vsak narod. Je del njegove identitete, nekaj, kar je skupno vsem in jo je zato potrebno negovati in ceniti. Slovenci pri tem nismo nobene izjeme. Verjetno je tako tudi v državi, kjer živiš.
So pa merila (vsaj moja, no) drugačna za nekoga, ki je rojeni govorec jezika, kot za drugega, ki se je jezika naknadno priučil.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Naj malo pojamram
15.2.2012 13:33:26   
liliana
Ure, kdaj si pisala post pa res nisem gledala......user posted image


(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Naj malo pojamram
15.2.2012 13:57:56   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: chezAnA

Pa še to. Mislim, da je znanje slovenščine tisto, ki povezuje nas, Slovence, ne znanje npr. matematike. Zato se mi zdi to, da kar nekaj Slovencev ne zna napisati petih smiselnih povedi, (malo) bolj zaskrbljujoče kot to, da ne znajo računati z ulomki. 


Oh, jezik kot nosilec kulture in nacionalne identitete... Vendar ob tehtnejsem premisleku je edina znanost (podrocje), ki ni nadnacinalno in je lahko v uporabi in veljavi zgolj v maticni drzavi sami - pravo. Pravo je tudi produket zgodovine, kulture, navad in stremenj dolocene druzbe... ter ogledalo kulturnih zgodovinskih in drugih vrednot druzbe v preteklosti in sodobnosti.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Naj malo pojamram
15.2.2012 14:03:21   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: chezAnA

Hope2, seveda ni samo jezik pomemben. Je pa sestani del naše indentitete.
Tudi nisem mislila toliko na bleščeče obvladanje pravil. Mislila sem bolj na odnos do jezika, ki je včasih že prav katastrofalen.
Ne vem, jezik je nekaj, kar vsi uporabljamo vsak dan. Vsak dan. Ni torej to skupek nekih neoprijemljivih in neživljenjskih pravil. Je nekaj živega, nekaj, kar bi moralo biti del vseh nas. Tudi kruh si služimo s pomočjo jezika, če že hočeš. In to, da ne zna nekdo od sebe dati pol strani besedila, ki bi se ga dalo razumeti (še vedno mislim tako), ni prav. Pa kakorkoli obrneš.
Imaš pa prav, povezovati bi nas moralo še kaj več, ne samo jezik. (in ne slovnica) Kaj narediti za to?



Mogoce malo drugacen vidik....
Na podlagi cesa govorimo o nepravilni jezikovni rabi, ce pa istocasno govorimo, da je jezik ziva snov? Na pravilih , ki jih je zastavil in postavil nekdo, ki je ze zdavnaj presegel svoje ustvarjalno obdobje? Ce je jezik ziva snov, ki odraza stanje duha druzbe in njegove vrednote je logicno, da se spreminja. Mi pa vztrajamo na okostenelih pravilih iz preteklosti in jih jemljemo kot etalon pravilnosti? na podlagi... cesa ze?
Zakaj vztrajati na dvojini, ce se le-ta v praksi izgublja iz uporabe? Kako se je jezik razvijal v preteklosti in so se spreminjale tudi cele slovnicne strukture, sedaj bi pa to ustavljali in drzali jezik strogo normiranim z normami prezivetimi v praksi? Cemu, ziva snov je - naj se razvija, spreminja, naj odraza duh kolektiva, casa in prostora, naj je obtici v preteklosti....
(da ne bo pomote - to ni moje osebno stalisce - je pogled na zadevo)

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Naj malo pojamram
15.2.2012 14:10:07   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: chezAnA
Govorim o jeziku kot sredstvu komuniciranja, načinu našega mišljenja.


Jezik kot sredstvo komuniciranja obstaja zunaj pšravilne ali nepravilne ( primerne in neprimerne) rabe pravopisnih pravil... Ljudje so se sporazumevali in sporazumevalna funkcija jezika ni bila ogrozena niti pred pojavom pismenosti... torej...

Ne vem, meni se zdi jezik osnova vsega.


Ker je osnova - ampak v jezik kot sredstvo sporazumevanja ne spadajo nujno slovnicna, slogovna... pravila

Kako pa se boš učil ulomke ali pa bral kuharsko knjigo, če pa ne znaš jezika, kako boš vedel, da želi otrok peči ravno piškote (če zadevo zdaj zbanaliziram)? Me zdaj razumeš?


Torej kaksna je razlika ce piskot zapisemo pred ali za vejico, z veliko ali majhno crko... Torej moja prapra babica, ki ni poznala niti enega slovnicnega pravila in je komaj znala brati (se prenapredna je bila za svoje case) po tvojem ni mogla uporabljati kuharskih knjig?

Jezik in njegova uporaba je nekaj, kar nas povezuje, nam je skupno.  Zato smo Slovenci in ne Matematiki.


Knjizni jezik ima svoje mesto in svojo rabo v prostoru. Ceprav bi se belokranjec in prekmurec sporazumela enako kot so se ze prej v zgodovini ne glede na to, ce ne eden ne drugi ne bi znala knjiznega jezika.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Naj malo pojamram
15.2.2012 14:28:18   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: chezAnA

OK, nekaj je bilo neznanja (mi je čisto jasno, da ne znajo vsi postavljati vejic, da ne znajo vsi vseh besed pravilno sklanjati), ki ga čisto toreriram. Veliko je bilo neznanja, ki me je šokiralo. Kar veliko je bilo šlamparije in piš-me-v-rit-nosti (copy-paste iz različnih reči, potem pa niso uskladili oseb, sklona, ničesar. Čisti surovi copy paste). Če bi vsak enkrat prebral napisano, bi imela veliko manj dela. Vem tudi, da so vsi avtorji besedil hodili v gimnazijo in potem na fakulteto.


Ne vem kako bi bolj nazorno povedala razen da zapisem, da jim dol visi za slovenscino. Enako kot meni dol visi za slovenscino ko berem kako mi je davcna odmerila davek (ceravno lahko pripomnim, da je sicer uporabljena pravilna slovenscina, pa je vseeno besedilo popolnoma nefunkcionalno)....
In ko nekdo pise clanek, porocilo... je pomembna funkcija besedila - podati podatke in informacije in ne njegova lepota ali pravilnost.
Razna porocila so copy-paste ker so dolgocasna in zgolj obvezna, nimajo pa neke vaznosti (bolj kot zadovoljevanje forme in ne neka vecja uporabna vrednost).

Osebno me bolj moti vsebinska pomankljivost, nedorecenost, dvosmiselnost besedila (kar direktno vpliva na njegovo funkcijo) kot to, da nekdo ne uposteva slovnicnih pravil.
Torej, ko mi na izvidu napise - "gospa zdrava ste" in ko napise " noseca nima visozga prtiska, manseta aparata je zgonjena" ... me niti najmanj ne moti ce to napise s popolnim neupostevanjem pravipisnih in drugih pravil. Ti se pa lahko pritozisd in zahtevas , da napise izvid v pravilni slovenscini user posted image


In ni mi bilo jasno (in mi še vedno ni), kako je mogoče zaključiti tako šolanje s tako pomanjkljivim znanjem.


Ker je verjetno bila uciteljica na taki ravni kot tista "moja" absolventka slovenistike user posted image



_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Naj malo pojamram
16.2.2012 16:19:03   
chezAnA
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Ful sem napisala, pa se je tamala priplazila mimo in vse uspela zbrisati s pritiskom na eno samo tipko.user posted image
Frodo, obljubim, da se oglasim, vendar ne vem, če bom lahko zdajle še enkrat vse to napisala. Morda kasneje.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 59
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




"Pazi"
LinLin

Ali ste zanosile kjub "pazenju"?

Da (28%)

Ne (72%)


Število vseh glasov: 266

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!