roberta
|
IZVIRNO SPOROČILO: hruška debeluška IZVIRNO SPOROČILO: roberta za mano so 3 porodi. in meni bi bilo tudi ćisto fajn, če ne bi bolelo, ali bi vsaj manj bolelo ampak ko pa razmislim o tem, da bi se zaradi epiduralne (torej tega, da jaz ne zmorem malce potrpeti) mojemu otroku lahko kaj naredilo, je odgovor jasen: čez naraven porod ga ni ekola..pa imamo eno ki ni rodila z EA in je pametnq da lahko škoduje otroku.. zdej mi pa razloži..z naravnim porodom,kjer se matras s popadki 12h in si na koncu tako izmučen dq otroka ne moreš iztisnit zaradi česar obtiči v porodnem kanalu in ga dobijo ven vakumsko..tako pa troku ne škodiš?? no, bi bilo verjetno bolje, če bi bila tiho. ahjaj... na hitro sem tole našla: http://www.bambino.si/epiduralna_analgezija Epiduralna analgezija lahko upočasni porod, vpliva na trajanje prve porodne faze, ter upočasnjuje drugo. V primeru, ko porodnica ni sposobna aktivnega stiskanja, nadaljujemo z vakuumskim porodom, ali koristimo forceps metodo. Možne komplikacije epiduralne analgezije so bolečina na mestu vboda, nezadostna analgezija, hipotenzija (nizek krvni tlak), punkcija dure. Možni vendar zelo redki so tudi resni zapleti, kot npr. epiduralni hematom in visoki spinalni blok. Ob ustrezni epiduralni analgeziji boste imele povsem normalen porod. Zapleti so možni, vendar redki. Veliko je odvisno od koncentracije zdravil v prvi porodni fazi. Ustrezna koncentracija zdravil prvo porodno fazo podaljša zgolj za 5%, druga faza pa se lahko podaljša za 25%. Z uporabo nizke koncentracije lokalnih anestetikov se odstotek porodov s Carskim rezom ne poveča, lahko pa se poveča odstotek vakuumskih porodov in porodov s pomočjo forceps metode. Meni zgoraj navedeni zapleti (ceprav priznam, da ne vem točno, kaj naj bi pomenili... pač nisem zdravnica) že po imenu niso všeč in kot rečeno, mi dajejo možnost proste odločitve, ki sem jo tudi sprejela. Tudi na podlagi mnenja ene od anesteziologinj (ki dela EA), ki mi je osebno rekla, da mi je ne priporoča (tudi sama je dva otroka rodila brez EA), ker možnosti zapletov vedno so. in da če se pojavi zaplet pri materi, se neizogibno pojavi tudi pri nerojenega otroka (potem sledi verjetno še kaj hujšega kot je vakumski porod). otrok pač ne more kar počakati, da zdravniki porihtajo mamo in potem nadaljevati s svojim porajanjem. ne vem, mene je tega strah. mislim, ja, možnosti zapletov so minimalne, ampak vseeno - jaz nočem biti v tistem majhnem procentu, če se temu lahko izognem. vsak pa naj sam presodi, kako in zakaj se bo za kaj odločil. drugač se mi pa zdi tale EA kot lansko cepljenje z tisto gripo - zdravniki se niso cepili, kampanja, da bi se vsi cepili je bila pa blazna. vsaj tiste zdravnice, ki jih jaz poznam, se niso odločile za EA. zakaj že ne, če je tako neškodljivo, le bolečine ti odvzame?
|