3x mami
|
ilanaaa10, ni vse tako, kot pises. ne bom te popljuvala (zakaj pa bi te?), ampak bom napisala sam svoje pripombe. za sabo imam tri porode in recimo, da se mi malo sanja, o cem govorim... primerjava s pralnim strojem ni cisto posrecena. ves, ni vsaka pridobitev napredka nujno tudi dobro. ea oz spinalni blok ima pri operativnih posegih veliko prednosti in verjamem, da je tam dobrodosla. ampak tu gre za rojstvo in noben me ne bo preprical, da nekaj, kar vbrizgas v zensko, ki rojeva, nima vpliva na otroka. meni osebno je to bistvenega pomena. ne vem, ce si prebrala moj post, ampak sem napisala, da je zelo veliko odvisno od nas samih. ko sem prvic rodila, se mi je izjava moje mame ("zdaj, ko je za tabo dolg in naporen porod, ves, kaj pomeni rodit, ne pa kot tiste, ki rodijo v urci in nimajo pojma") zdela cisti idiotizem. ker to dvoje nima veze drugo z drugim. ko sem se pripravljala na drugi porod, sem pri sebi veckrat podozivela prvega in razmisljala, kaj bi lahko naredila drugace, da bi se stvari drugace odvijale. rezultat je bil neverjetno sprocen, nenaporen porod, v katerem sem uzivala. in ja, tudi ce so popadki mocni, se v porajanju lastnega otroka lahko uziva. ker ni vsak porod brez medikalizirane pomoci enak srednjeveskemu mucenju. odvisno od tega, kake se k stvari spravis, pa tudi od srece - ker na dolocene stvari ne mores vplivat. ce ti je porod sam mucenje, potem seveda, vzemi vsa mozna sredstva, pa se takrat vprasanje, ce bo to dovolj, da ti bo stvar znosna. primerjanje v stilu "tam vsi to delajo, zakaj ne bi se mi", pa je zelo lahko in nespametno. ko moji otroci izjavijo kaj takega, jim odgovorim: "ce vsi skacejo dol z mosta, bos skocil se ti?"... vsak ima svojo pamet, naj jo objektivno in kriticno tudi uporablja. da imajo pri ea vec dela s tabo. jaz sem odklonila vsako sredstvo za pospesevanje in proti bolecinam (pac, moja izbira), ampak kaj mislis, da so me bili tam veseli? naravni porodi trajajo dlje kot tisti, ko se ulezes, te nasopajo z umetnimi in gres. podpisat sem morala ne vem vec koliko obrazcev za ''alt_ernativni porod'', pa gledali so me kot kriminalca s pripombami "gospa, a vi se vedno cakate, da vam bo kar ven padel?" tako da ne s takimi okoli kdo ima koliko dela s katerim porodom, prosim. frufru, pri zadnjem bivanju v porodnisnici sem imela cimro, ki ji je kot posledica ea ostal ''samo glavobol''. in verjemi, ce bi ti videla, kaj to sploh pomeni, bi mogoce dobro razmislila, ce je tega vredno. vsaka naj se odloci, kot meni, da je zanjo najboljse. nikoli ni vse crno in nikoli ni vse belo. vse smo si razlicne, in vsak porod je zgodba zase.
< Sporočilo je popravil 3x mami -- 30.6.2011 10:43:06 >
|