jakipaki83
|
Nisem brala vsega, ampak lahko povem, da sem rodila z EA. Sem pred to odločitvijo marsikaj prebrala, šla na posvet v P Kranj, kjer vse lepo razložijo. Anesteziologinja mi je z UZ pregledala hrbtenico, da se je prepričala, če sem primerna za EA, prijazno odgovorila na moja vprašanja,.... Ko sem dobila EA me je bilo seveda malo strah (nikomur najbrž ni prijetno, ko pomisli na iglo v hrbtenico), ampak ni noben bav bav. Malo zaskeli pa je. V Kranju imajo tudi super EA - tako, da ni premočna in lepo čutiš popadke (seveda manj, a čutiš jih, tako da lako sodeluješ). Že prej so mi povedali, da iztisa EA ne omili kaj preveč in je bilo res tako. Sem potem čisto lepo sodelovala z babico in brez vakuma, klešč in kar je še tega rodila. No, pa tudi brez šivov... Na živce mi gre, ko povem, da sem rodila z EA in veliko ljudi plane name, da sem za svoje udobje poskrbela ne pa za dobrobit otroka. Menim, da je odločitev za EA, ultivo, naraven porod ali karkoli drugega osebna odločitev. Saj ko otrok odrašča tudi sprejmemo veliko odločitev, ki se nekomu drugemu zdijo škodljive, brezvezne,.... Dokler ne govorimo o zlorabi, ampak o vsakodnevnih sterševskih odločitvah, mislim, da nima nihče pravice, da nas zaradi niih daje v nič. Jaz bi tudi lahko rekla tistim, ki so rodile "naravno" zraven pa pripomnijo, da so bile tako zadete, da se sploh ne spomnijo konca poroda, rekla, da so slabe mame. Pa jim ne. Niti nismo slabe mame tite, ki smo se odločile za EA ali ultivo. Niti niso slabe mame tiste, ki so rodile povsem naravno, brez lajšanja bolečin, brez umetnih popadkov. Vse pa smo mame in vse sprejemo svoje odločitve po svoji pameti. Saj se najbrž vsaka zase pozanima kako in kaj. In na podlagi zbranih podatkov se vsaka odloči, kaj bo storila. Če bi obstajala raziskava, ki res okazuje škodljivost EA se pa najbrž ne bi nobena odločila zanjo, ane?
|