brucella
|
Toksa je resna stvar. Hudo je, če povzroči smrt novorojenčka, vendar je lahko še huje. Slišala sem za dojenčke brez danke, črevesja, z luknjo nasred hrbta. Lahko povzroči res prave grozote. Jaz se pri prvem tudi nisem sekirala in sem papala vse od suhomesnatih proizvodov, paštetk...Potem pa sem zvedela za te stvari in se sedaj fuuulll čuvam, še posebej se izogibam mačk. To sem našla na mamini čvekalnici: Manj pogosto vendar pa hujšo bolezen ali splav povzroča infekcija nosečnice ali njenega ploda. Govorimo o prirojeni ali kongenitalni toksoplazmozi. Do nje pride samo tedaj, če se ženska prvič okuži med nosečnostjo in toksoplazme po njenem krvnem obtoku dosežejo in inficitajo plod. Toksoplazme povzročajo poškodbe predvsem na očeh in možganih ploda. Pogostnost prenosa parazitov oz. infekcija ploda se proti koncu nosečnosti veča, resnost bolezni pa se proti koncu nosečnosti manjša. Plodu ženske, ki se je okužila s tem parazitom že pred zanositvijo, tako da je okužba povzročila v njenem organizmu tvorbo zaščitnih protiteles, paraziti niso nevarni. Prav tako ženska, ki je že rodila otroka s kongenitalno toksoplazmozo, rodi naslednjega otroka zdravega. Izjemoma se kongenitalna toksoplazmoza pojavi pri otroku matere s kronično oz. latentno toksoplazmozo. Pri novorojenčku se lahko pokažejo bolezenski znaki kot so hepatomegalija, splenomegalija, pnevmonija, izpuščaji, anemija, zlatenica in krči. Ciste očesne toksoplzmoze kongenitalnega izvora lahko mirujejo v mrežnici več let, morda tudi vse življenje brez kliničnih znakov, lahko pa pride pri njih do ponavljanj toksoplazmoze. V Sloveniji pregledujejo vse nosečnice na toksoplazmozo trikrat v nosečnosti in sicer v prvem, drugem in tretjem trimesečju nosečnosti. S takoj začetim zdravljenjem odkrite prve okužbe lahko preprečimo prenos parazitov na plod. Če pri ženski ugotovimo protitelesa proti toksoplazmam že pred nosečnostjo, potem je med nosečnostjo vsako preiskovanje odveč. Če pa je nosečnica prvič pregledana med nosečnostjo in je test pozitiven, je potrebna še druga serološka preiskava po dveh do treh tednih po prvem pregledu. Če se pojavi povečanje vrednosti titra, to kaže na svežo okužbo, če pa ostane vrednost enaka, je okužba stara in ne nevarna. Okužbo plodu ugotavljamo s posredno ali neposredno preiskavo kužnine, ki jo dobimo z amniocentezo ali kordocentezo. Pregledujemo lahko tudi tkivo posteljice ter kri novorojenčka. Pri imunsko oslabljenih bolnikih s serološkimi testi težko postavimo diagnozo, saj včasih tudi nizki titri oz. vrednosti protiteles ne izključujejo akutne toksoplazme. Diagnoza pri teh bolnikih temelji na neposrednem ugotavljanju zajedavcev v kužnini. Poslužujemo se mikroskopskega pregleda obarvanih ali neobarvanih preparatov, gojenja ali metode z verižno reakcijo polimeraze (PCR-metode). Znakov za toksoplazmo ponavadi ni, lahko se pojavi vročina (v redkih primerih)
|