Anonimen
|
moj recept za marmorni kolač.... zelo zelo dober!!! Dvobarvni kolač iz biskvitnega testa z vmešano stopljeno čokolado. Sestavine: 50 g nasekljane dobre jedilne čokolade, 2 skodelici gladke moke (skodelica je 2,4 dl), 2 žlički pecilnega praška, 1/4 žličke soli, 1/2 skodelice mleka, 2 žlički vaniljeve esence ali 1 zavojček vaniljevega sladkorja, 280 g masla pri hladni, sobni temperaturi, 1 skodelico in četrt sladkorja v prahu, 6 velikih jajc pri sobni temperaturi (rumenjake in beljake ločimo), 3/4 skodelice kristalnega sladkorja, sladkor v prahu za posip. Priprava: 1. Rešetko postavimo v sredino pečice, ki jo segrejemo na 180 stopinj. Notranjost modela za šarklje s premerom 22 ali 24 cm namažemo z maslom, najlaže bo šlo s čopičem. Pekač še pomokamo, odvečno moko iztresemo. 2. Čokolado stopimo v nepregorni skledici, ki jo postavimo nad vročo, toda ne vrelo vodo, ali pa v mikrovalovni pečici. Odstavimo z vročine in pustimo, da se med občasnim mešanjem ohladi do mlačnega. 3. Moko, pecilni prašek in sol skupaj presejemo. V merilnem lončku zmešamo mleko in vaniljo. 4. V veliki skledi z ročnim električnim stepalnikom pri veliki hitrosti stepamo maslo približno 1 minuto, da dobimo gladko maso. Pri majhni hitrosti vtepemo sladkor v prahu, nato hitrost zvišamo na srednjo stopnjo in stepamo še kakšni 2 minuti, da postane mešanica svetla in rahla. Enega po enega vtepemo še rumenjake. 5. S čistimi metlicami mehko stepemo beljake. Postopoma vtepemo kristalni sladkor, da dobimo lesketajoč se, mehek beljakov sneg. Približno četrt beljakove mase vmešamo v masleno testo. Zdaj vmešamo še pol moke, nato pol mleka z vaniljo. Ponovimo. Previdno vmešamo še preostali beljakov sneg. Približno tretjino tako izgotovljenega biskvitnega testa prestavimo v srednje veliko skledo in vmešamo stopljeno čokolado. 6. Pol svetlega biskvitnega testa vlijemo v pekač in poravnamo. Čez naložimo čokoladno testo, nato prekrijemo s preostalim svetlim testom. Z nožem cikcakasto povlečemo skozi testo. 7. Pečemo tako dolgo, da ostane zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, čist, ko ga izvlečemo, to je približno 1 uro. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modelu na mrežici, nato kolač zvrnemo in pustimo, da se popolnoma shladi. Predem postrežemo, ga potresemo s sladkorjem v prahu. Jst dodam še rumček (1,5 dcl) ;) Pa veselo na delo...
|