Šarkelj (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


maca24 -> Šarkelj (10.7.2007 11:15:36)

Zelo rada bi naredila kak šarkelj, pa ga ne znam. Pekač za šarkelj imam že kupljen.
Prooooosim za kak recept.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




orhideja75 -> RE: Šarkelj (10.7.2007 11:21:23)

imaš na kulinariki receptov, da ti bo prej zmanjkalo časa za peko,...




maca24 -> RE: Šarkelj (10.7.2007 11:35:11)

Ja, ampak jaz bi raje kakega že doma preizkušenega.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley4.gif[/image]




Anonimen -> RE: Šarkelj (10.7.2007 11:36:28)

moj recept za marmorni kolač.... zelo zelo dober!!!

Dvobarvni kolač iz biskvitnega testa z vmešano stopljeno čokolado.


Sestavine:

50 g nasekljane dobre jedilne čokolade, 2 skodelici gladke moke (skodelica je 2,4 dl), 2 žlički pecilnega praška, 1/4 žličke soli, 1/2 skodelice mleka, 2 žlički vaniljeve esence ali 1 zavojček vaniljevega sladkorja, 280 g masla pri hladni, sobni temperaturi, 1 skodelico in četrt sladkorja v prahu, 6 velikih jajc pri sobni temperaturi (rumenjake in beljake ločimo), 3/4 skodelice kristalnega sladkorja, sladkor v prahu za posip.
Priprava:

1. Rešetko postavimo v sredino pečice, ki jo segrejemo na 180 stopinj. Notranjost modela za šarklje s premerom 22 ali 24 cm namažemo z maslom, najlaže bo šlo s čopičem. Pekač še pomokamo, odvečno moko iztresemo. 2. Čokolado stopimo v nepregorni skledici, ki jo postavimo nad vročo, toda ne vrelo vodo, ali pa v mikrovalovni pečici. Odstavimo z vročine in pustimo, da se med občasnim mešanjem ohladi do mlačnega. 3. Moko, pecilni prašek in sol skupaj presejemo. V merilnem lončku zmešamo mleko in vaniljo. 4. V veliki skledi z ročnim električnim stepalnikom pri veliki hitrosti stepamo maslo približno 1 minuto, da dobimo gladko maso. Pri majhni hitrosti vtepemo sladkor v prahu, nato hitrost zvišamo na srednjo stopnjo in stepamo še kakšni 2 minuti, da postane mešanica svetla in rahla. Enega po enega vtepemo še rumenjake. 5. S čistimi metlicami mehko stepemo beljake. Postopoma vtepemo kristalni sladkor, da dobimo lesketajoč se, mehek beljakov sneg. Približno četrt beljakove mase vmešamo v masleno testo. Zdaj vmešamo še pol moke, nato pol mleka z vaniljo. Ponovimo. Previdno vmešamo še preostali beljakov sneg. Približno tretjino tako izgotovljenega biskvitnega testa prestavimo v srednje veliko skledo in vmešamo stopljeno čokolado. 6. Pol svetlega biskvitnega testa vlijemo v pekač in poravnamo. Čez naložimo čokoladno testo, nato prekrijemo s preostalim svetlim testom. Z nožem cikcakasto povlečemo skozi testo. 7. Pečemo tako dolgo, da ostane zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, čist, ko ga izvlečemo, to je približno 1 uro. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modelu na mrežici, nato kolač zvrnemo in pustimo, da se popolnoma shladi. Predem postrežemo, ga potresemo s sladkorjem v prahu. Jst dodam še rumček (1,5 dcl) ;) Pa veselo na delo...




2 Sraki -> RE: Šarkelj (10.7.2007 13:45:05)

Evo ta je totalno u izi in po vrhu še njami[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Marmorni kolač

4 jajca
12 dag masla
18 dag sladkorja
2 dcl mleka
2 žlici ruma (ni nujno)
30 dag moke
5 dag čokolade v prahu ali kakava (alla nesquick)
po želji malo pecilnega praška

Maslo zmiksaj in ko je mehko počasi dodajaj rumenjake in malo sladkorja.  Nato prilij mleko in rum ter vmešaj moko (kar z miksarjem). Z ostalim sladkorjem in beljaki naredi trd sneg. Na rahlo primešaj sneg k ostali masi. 2/3 mase vlij v namazan pekač, v preostalo 1/3 pa vmešaj kakav ter polij po beli masi. Malo pomešaj z žlico (lahko tudi ne). Daj pečt v že ogreto pečico na 180 stopin za 1 uro.


Kokosova torta

9 dag masla
27 dag sladkorja
21 dag moke
21 dag kokosove moke
3 jajca
2,5 dcl mleka
1 pecilni prašek

Zmešaš po istem postopku kot zgornjega, ko je pečeno preliješ s stopljeno mlečno milko in zadeva je njamiiiiiiiii[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




2 Sraki -> RE: Šarkelj (10.7.2007 15:14:38)

IZVIRNO SPOROČILO: maca24

Ja, ampak jaz bi raje kakega že doma preizkušenega.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley4.gif[/image]


No si že kaj dobrega spekla?
Tukile maš še [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/kava.gif[/image] za zraven[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




maca24 -> RE: Šarkelj (10.7.2007 15:21:42)

Ne še. Bom zvečer, ko bo naš [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] spal.  Ampak hvala za [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/kava.gif[/image], v takem vremenu še kako prav pride.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




bamby -> RE: Šarkelj (11.7.2007 10:30:46)





Jaz imam pa recept za marmorni kolač čist simpl:

3 jajca
15 žlic sladkorja
15 žlic mleka
15 žlic olja
15 žlic moke
limonina lupinica (ni nujno, naredi pa boljši okus)
vanilni sladkor
pecilni prašek

V 1/3 te mase vmešamo še kakav, da dobimo na koncu dvobarvni kolač. Peci na 180° cca. 45 minut.






Stran: [1]