|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   selitev v mesto ali na vas?
9.4.2009 18:01:18   
ČebelicaMaja
Ker bi rada kolikor toliko realno sliko me zanimajo vaše IZKUŠNJE.
Z možem in dvema hčerkama se nameravamo preseliti v roku 2 let. Za približno isti denar si lahko privoščiva hiško npr.l.77 v Ljubljani ali novogradnjo v okolici Ljubljane. Pa to niti ni bistveno.
Zdaj seštevava pluse in minuse, predvsem pa nama dvome delajo skrbi glede zdravja. Tako imaš v mestu vse na dosegu, ne bi bilo potrebno menjat vrtca (s katerim smo zadovoljni), vendar je veliko megle, ni take narave, zrak je onesnažen, ljudje odtujeni, v ulici kjer živimo, se otroci sploh ne poznajo-še mi (ta stari) se neuser posted image  v bistvu otrok sploh ne vidiš, pa je naselje hiš, ljudje imajo otroke, na vrtu so gugalnice, ampak kontaktov nobenih- moja ta večja (3 l) ima namreč blazno rada otroke in njihovo družbo- tako veliko hodimo v Tivoli, na telovadbo ipd., ni pa tistega razigranega otroštva, ki sem ga npr. imela jaz, ko smo živeli v centru Lj., pa smo bili mulci cele dneve na dvorišču, domov smo prišli samo po kozarec vode in kakšen jogurt in kos kruhauser posted image  po drugi strani pa je na vasi vse bolj povezano, otroci živijo bolj "naravno" otroštvo (vsaj jaz mislim tako?) pa tudi nimaš BTCja na dosegu, da bi se tja vozil za vsako malenkost, potem pa v trgovinah dobesedno "zabiješ" še en prelep dan... pa vendar je Lj. dovolj blizu za primer kakšnih krožkov in podobno.

Torej kaj menite, kaj je bolje za otroke in smiselno za življenje... zelo, zelo bom hvaležna za vaša mnenja in izkušnje, ker smo se preselili pred letom in pol (tudi v Lj.), povsem zaslepljeni od vsega, sedaj je pa tukaj katastrofa za otroke, same ceste, nič igrišč, nič družbe, megla, vlak...skratka selitev bo, toda dokončna, zato sva sedaj toliko bolj previdna...ker poti iz tega kamor bova šla, še 20 let ne bouser posted image  saj veste krediti ...

Življenje je plamen, ki dogoreva, toda vsakič, ko se rodi otrok, znova zažari. (George Bernard Shaw)
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: selitev v mesto ali na vas?
9.4.2009 18:21:02   
Anonimen
To je tezko na pamet rect, ker vsakemu pase nekaj drugega in mu je nekaj drugega pomembno.
Tebe recimo skrbi zdravje, sama v tem ne vidim nobene tezave. Ravno tako ne v tem, da bi v trgovini zabila lep dan. Trgovine so v vsakem manjsem kraju; ali pa izberi lokacijo, kamor Mercator se dostavlja na dom user posted image , to bi bila meni idealna kombinacija.

(odgovor članu ČebelicaMaja)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
9.4.2009 18:32:53   
Anonimen
jaz zivim v zabaceni vasi, 25 kn od avtoceste, do poste imam 2 km, do trgovine prav tako....pa se karkoli bolj pomemnega rabim, moram v avto in v vecji kraj 17 km dalec....
ko sem bila majhna sem zivela v lj. v siski, na celovski v stolpnici.
ampak zdaj, ti povem, da za nic na svetu ne zamenjam nase male star hiske, v narravi, kjer se moji mali podijo na vasi, s sosedi in prijatelji.
ne vem....ce te skrbi oddaljenost, probaj kje blizu avtoceste 20 km radija od ljubljane.
ali pa kje na obrobju mesta, kjer so se vedno travniki in luze in blato....

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
9.4.2009 18:37:52   
Felicita
no, jest živim na 'obrobju' ljubljane, natančneje pod šmarno goro. in ti povem da trenutno vidim minusov mnogo več kot plusov. jest bi se selila ali v lj ali nekam precej dalj stran (npr domžale, trbovlje, litija,...).
torej, naša 'vas' se je v zadnjih letih skor podvojila kar se prebivalstva tiče, zato ti lahko povem, da se tudi pri nas nič več ne poznamo kot v kateremkoli mestu. ok, poznaš sosede, samo če so 'pravi vaščani' boš mela z njimi več problemov kot koristi (izkušnje, izkušnje, izkušnje... na žalost). poleg tega vaška 'povezanost' ni vedno fajn - jest hodim domov bolj ko ne samo spat, pa vsake tok časa zvem kako zelo zanimivo reč o sebi (mislm da sm bla 2x noseča, satanistka, na drogah,...). torej na vasi je vsaka reč stvar vseh - pa ne samo starih mam na žalost user posted image
naslednja reč, ki tebe 'veseli' je, da maš lj še vedno tako blizu, da se lahko zapelješ... lej, jest mam do npr centra (hotela lev) nekih 13 km. z gorenjske strani. še vedno včasih rabim za tako pot uro in več. zdej si pa predstavli, službo maš ob 8ih zjutri, od doma morš najkasnej ob 7ih, iz službe greš ob 16ih, je spet gužva si doma ob 17ih in potem morš svojega otroka še 'zapeljat' nekam - v lj, spet... gužva, čas... pa ko bo on/a na nogometu/baletu, boš tam čakala, al šla nazaj? pa potem nazaj? 2x na tedn? zračuni kilometre, bencin...
potem otroci zrastejo. hodijo v gimnazijo, hodijo ven. najbližja trola je v mojem primeru 3km stran, druga pa nekih 6km, primestni avtobus vozi 5x na dan in stane 2,30€ oz mesečna nekih 70€ če se ne motim. veš kokim žurom sem se odpovedala, ker nisem mela prevoza? in če se jim nism, taxi tut ni prov pocen.
glede normalnega in povezanega otroštva ti povem, jest sm ga še mela (laufanje, plezanje po drevesih, rolanje), moja 10-letna sestra ga tudi slučajno nima. preprosto ni več niti interesa, ni zanimivo, starši so mnogo bolj zategnjeni in 'previdni'... ne vem no, tuki ne vidm kake hude razlike z mestom.
glede zdravstvenih reči je tko - zdravstveni dom je oddaljen 3km, tko da greš teoretski tut peš, urgenca v lj, bolnice ipd vse tam.
glede trgovin je tko - mamo celo 1, kjer lahko kupiš kruh, mleko, poli, jogurt, kako konzervo potem se pa konča. maš vedno izbiro it v lj (btc, rudnik) ali kranj (kjer je še več izbire - qlandia, planina, tuš,...), ampak v vsakem primeru se morš spet usest v avto, se odpeljat nekam in tm zapravit cel dan user posted image
torej, najslabša reč od vseh je - za vsak, ampak res vsak premik se morš vsest v avto. zato mamo zdej 4 avte pri hiši, ker drugač preprosto ne znese user posted image (pa sm ful zagovornica car pool-inga in javnega prevoza).
onesnaženo je pri nas... mal, ampak je (donit še vedno neki brca), v naravi morš pazit da ne greš komu čez travnik ker te bo kak pametnjakovič kr z vilami nabodu, na šmarni gori pa nism bla že 5 let, ker je gor VEDNO k procesija... se postaviš v vrsto, prideš na vrh in se spet postaviš v vrsto za dol. da o zaparkiranosti okolice pr ns sploh ne govorim user posted image ljudje bi ti na dvorišču parkiral če bi lahko user posted image
ok, pozitivne strani... hm, če si od glavne ceste odmaknjen maš mir bolj ko ne ponoči (če nimaš sosedov z najstniškim sinom in veseljem do motorjev user posted image ), recimo da se otroci lahko po nekaterih poteh še igrajo ker ni tok prometa, ampak teh poti je tok malo... kaka gmajna je še okol kjer ne strašijo okrog z vilami (je pa polna klopov)... ne vem no, jest hočem čimhitrej stran user posted image
evo, moja stran, če ti kej pomaga pri odločitvi user posted image

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

Neposredna povezava do sporočila: 4
9.4.2009 19:00:12   
Anonimen
hahaha felicita, dobro povedano, resuser posted image user posted image user posted image
jaz niti nimam stika s sosedi....in jih ne pogresam. govorila sem le o razliki med betonom in travniki...pa med stolpnico in hisico....obe strani imata pluse in minuse...tko da , ja odlocitev je tezka...premislite, ko se odlocite, kupite....konec koncev pa lahko hiso ali stanovanje tudi prodate in se se 1x preselite...

(odgovor članu Felicita)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
9.4.2009 19:03:00   
ribica.
Odvisno kaj hočeš - če bi rada z vsakim sosedom rekla besedo in se poznala, potem bo vas bolj zate. Če pa bi se rada osvobodila vaškega obiranja, potem pa mesto. Jaz sem otroštvo preživela na vasi, in me mesto zelo osvobaja.

Kar se pa otrok tiče, saj ne vem no. Edino kar mi sedaj pade na pamet je to, da moja 5 letnica hodi skoraj vsak teden v vrtcu v muzeje, in gledališča, vaški otroci pa tega nimajo ali pa zelo redko. Seveda se boš morala odločit sama, kaj tebi več pomeni.

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   [Brisano sporočilo]
9.4.2009 19:08:50   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Felicita)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
9.4.2009 19:20:09   
nuala
Meni je lokacija hise mojih starsev ( kjer bomo če bo Bog dal živeli čez nekaj let tudi mi ) idealna. Dravlje. Obrobje mesta, vendar smo res na robu. Vse je blizu ( v čemer jaz vidim prednost, saj to pomeni, da starejših otrok ne bo treba kar naprej nekam razvažat, sami bodo šli peš ali na avtobus, sama pa tudi večino stvari opravim peš ), po eni strani pa si v 5 minutah v gozdu, travniki so pa koj za hišo. V ulici živijo lušni ljudje, poznamo se, pozdravljamo in pomagamo, če je treba ( brez tiste odvečne vsiljivosti, pa opravljivko - foušljivko imamo tudi samo eno ). Ko bodo otroci večji bodo lahko hodili v srednjo šolo v Lj spet brez razvažanja, pa na fakulteto, če bo bog dal.
Osebno bi se jaz sicer bolje počutila bolj odmaknjeno ( šla bi v Radovlco ), pa za male otroke sem 100% da je taka izbira boljša, ampak kaj, ko zrastejo in imajo čisto druge potrebe. Res poznam veliko mam ki imajo več otrok, ti pa različne dejavnosti, katastrofa, Taxi mama...

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 8
9.4.2009 19:22:12   
Anonimen
nuala, ravno dravlje sem imela v mislih...tam imam sestricno in je res fenomenalno!!!

(odgovor članu nuala)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
9.4.2009 19:26:21   
Splišni
Ko so otroci majhni, je prednost hiša v vrtom, ko se osamosvajajo, kar se recimo prične kmalu po 7. letu, pa je prednost mesto, bi rekla. Ker na vasi so odvisni od prevoza staršev, v mestu gredo pa povsod lahko sami, kar se meni zdi zelo pomembno pri osamosvajanju.
Mi imamo podoben problem. Le da smo mi zdaj v mestu v bloku, vendar imamo 100 metrov do polj, kjer so sprehajalne steze (no, ne uradno, seveda), prav toliko do stadiona in velikega otroškega ogrišča, prav toliko do šole, vrtca, službe, knjižnice, bazena, centra mesta ... povsod gremo lahko peš ali s kolesom. Otrok bo kmalu povsod lahko šel sam, poleg tega, da se bo tudi pred blokom lahko igral z drugimi otroci. Naše naselje je namreč zelo zračno, zelo veliko je velikih zelenic in asfaltiranih poti, kjer avtomobili ne vozijo. Zaenkrat moram pač cele popoldneve biti še z njim zunaj, vozimo se s kolesi, igramo košarko po igriščih, smo na stadionu, kjer se vozi po rolkarskem igrišču, smo na otroškem igrišču ... v glavnem moram cele popoldneve biti od doma, to me pa zelo utrija. Takod a zdajle bi mi še prav prišla hiša, ampak, saj pravim, še leto, dve ...
Imamo pa možnost iti v bližnjo vas v hišo, ki ima sicer velik vrt. Tam bi otrok (7 let) zaenkrat še užival, samo to po moje še kakšni dve leti, potem ga bodo pa že samo še prijatelji zanimali. Pa povsod, v polo, na plavanje, ga bomo mogli z avtom vozi, tu gremo pa povsod lahko peš oz. s kolesom.
Tako da tudi jaz nimam pojma, kaj naj naredim. V bistvu imaš ti manjši problem, ker se mi zdi, da tu, kjer ste zdaj, torej v mestu, nisi zadovoljna. Da te bolj vleče na vas.

< Sporočilo je popravil Splišni -- 9.4.2009 19:27:27 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 10
9.4.2009 19:43:19   
Lenck
Živim na vasi, 60 km od LJ, 15 km od najbližjega mesta, 5 km od trgovine, pošte, banke, zdravnika... So plusi in minusi. No, minus je predvsem ta, da brez avta ne morem nikamor, ampak res nikamor. Ampak smo tudi to preživeli. Sicer se bunim vsakokrat, ko vrli sosed poliva gnojnico po sosednjem travniku, ampak v resnici pa si nič ne želim v beton in stolpnice. Ko stopim na dvorišče in gledam zelenje okoli... in ko si predstavljam, kako bodo forci tekali po travnikih in raziskovali gozd, kot smo mi... ne, ne vleče me v mesto. Čeprav sem, dokler nisem imela avta, blazno pogrešala dosegljivost česarkoli, in čeprav sem si včasih mislila, da bi kje v mestu imela kako družbo, ki je tu nimam (čisto tako, tisti mit o blazno povezanosti v vasi... hja, je včasih samo mit, otrok pa jaz, čeprav VEM, da so vsi v vasi blazno plodni in nonstop rojevajo, sploh ne videvam - ne vem, se igrajo le še s plejstejšni, v hišah?), vem, da mi je vseeno ljubša odprtost prostora, relativno svež zrak in to, da grem lahko v trenirki na sprehod v gozd. V raztrgani, seveda. Cele je škoda za plezanje preko debel user posted image Morda bi v mestu kaj večkrat šla v kino, morda na kako prestavo... ali pa tudi ne. Vraga, saj se ni tak problem zapeljat. In če bi že hotela šoping, bi se pač zapeljala v šoping. In zabluzila cel dan, tako kot kdo, ki ga ima za vogalom. Morda samo trošim manj denarja user posted image

Vsakdo vidi svoje prednosti in slabosti, Čebelica Maja, in mislim, da glede na tvoj zapis sama že veš, kaj bi bolj rada... pa daj, če se partner strinja, pojdite in uživajte. Konec koncev se to da kjerkoli, ampak če te vleče iz mesta, pa pojdi...

Morda samo še opomba tistim, ki jih skrbi taksiranje otrok... ne, to ni problem vasi in mesta. To je problem staršev, če menijo, da morajo imeti vsak dan v tednu organizirano drugo dejavnost, in prav tako, če se ne znajo dogovoriti z drugimi starši, da skupaj vozijo otroke... to se pa da na podeželju in v mestih. Razen da morda na podeželju to še ni tako razširjeno, ker lahko kak popoldan otroka dejansko brez nadzora pustiš na prijateljevo dvorišče, da se skupaj igrata.

p.s. V šole pa jih vozijo avtobusi... če seveda staršem ni izpod časti/prenevarno/karkoli drugega. Šole na podeželju za vse otroke organizirajo prevoze, res pa je, da morajo včasih otroci kak meter do postajališča peš. Kar se meni sicer ne zdi kriminalno, očitno mnogim pa, saj je gneča pred šolami vsako jutro kljub temu ogromna...

< Sporočilo je popravil Lenck -- 9.4.2009 19:45:46 >

Svet je takšen, kakršnega vidiš. In vidiš ga tako, kot ga želiš videti.

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 11
9.4.2009 20:10:35   
darja72
Mi živimo na vasi, ampak v neposredni bližini mesta. Do gozda je 5 minut, polja oz. travniki se začenjajo za hišo. Trenutno nam je super, ker sta otroka med drugim tudi zelo živahne narave in večino prostega časa preživita zunaj. Opažam pa, da ju veliko bolj zanima dogajanje izven našega okolja in tudi kot družina smo zelo aktivni. Zato nekako potiho upam, da bi nam uspela selitev v večje stanovanje z atrijem v manjše mestece višje na Gorenjskem. Tam bi imeli še več možnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa in tudi ko otroka zrasteta bosta veliko lažje samostojna kar se tiče šole, hobijev...
Odločitev je tvoja, odvisno pač od tvojih potreb, želja in načrtov.

Kogar ni, ga ne pogrešamo!

Neposredna povezava do sporočila: 12
9.4.2009 20:22:35   
rija
v tem trenutku nam paše na vasi.
s selitvijo sem sem imela grozne probleme in prvo leto je bilo resnično depresivno....zdaj sem se že nekak navadila...

ampak še vseeno mislim, da bomo v doglednem času znova živeli v mestu.
ko bo mulči večji, nam bo logistično tako veliko lažje.

ima pa eno in drugo svoje prednosti.

...vox populi...

Neposredna povezava do sporočila: 13
9.4.2009 21:25:34   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: ribica.

Kar se pa otrok tiče, saj ne vem no. Edino kar mi sedaj pade na pamet je to, da moja 5 letnica hodi skoraj vsak teden v vrtcu v muzeje, in gledališča, vaški otroci pa tega nimajo ali pa zelo redko.

Ha, ha, tale je pa najbolj močna. Sem živela v lj. dooooolgo časa. V meni osebno zanikrni, grdi, neprijetni in megleni Ljubljani. a mojih otrok niso peljali v noben muzej, gledališče....matr, zdaj smo pa na vasi, pa hodijo non stop...user posted image user posted image . Vse je odvisno od konkretnega vrtca in šole, kamor otrok hodi, kaj si bodo izbrali.

Sicer je pa takole. Imam izkušnje z mestom, malim mestom in vasjo oz. zaselkom. Povsod je lepo, samo v večjem mestu mi ni čisto nič prijetno. Ampak to sem jaz. Jaz, ki sem vedela od otroka gor, da moram ven iz tega smradu, ki sem vso energijo v to vlagala in ki me ne bi spravil več nazaj v nobeno mesto. meni je tako lepo tukaj. Srce mi igra isti hip, ko zapeljem iz avtoceste dol.
Kar se tiče različnosti funkcioniranja mesta in vasi je ogromna razlika. Včasih se teh razlik nisem zavedala. Videla sem samo naravo in veliko prostora. Danes visim cel komplet. Res je, da na vasi vsi ljudje o vseh vse vedo, dostikrat res več kot ti sam je pa res, da je to meni čisto vseeno in mi dol visi kaj si mislijo. Res je, da si vedno, četudi si 30 let že tam, zanje prišlek. Res je,da se kljub vsemu do tebe večina lepo vede. Res je, da se vsi poznajo, ampak ko not padeš, je to ok. Kličeš k zdravniku, v šolo, v trgovino, na servis, v knjižnico...vsi vedo, kdo kliče in že skoraj še to, zakaj. Prej prideš do željenih reči, ker nikdar skoraj nikdar nisi številka. Ljudje so bolj uvidevni na nek način, domači... Res moraš v avto, če greš v trgovino in tudi po obveznostih, vendar če si tip človeka, ki mu to ni zoprno, potem te to nič ne moti. Saj moraš v Ljubljani ravno tako, vsaj jaz sem morala. Če greš pa v manjše mesto, potem pa ta problem odpade. Tam imaš vse reči blizu, vse peš dosežeš, prej kot v Lj., nič tudi ni za čakat, ker gre za manjše enote, pa najsi imaš opravke na občini, upravni enoti, banki, al pa karkoli že. In zdravniki v manjših krajih so mnogo lažje dosegljivi kot v Ljubljani. Kličeš jih lahko petek, svetek, poznaš jih osebno, če gre za majhen ZD, z recimo par splošnimi zdravniki, ali greš na dežurno - zamisli si koliko v Lj čakaš na urgenci, jaz čakam pa 10 minut, pa sem sprejeta, če je treba recimo sredi noči z otrokom tja. Kar se otrok tiče, je spet vse odvisno od tipa človeka. Tudi otroci imajo svoj karakter. Eni so mestjanarji, eni so vaške srajce. Moj ta večiji otrok pravi, da ne bi več živel v mestu, moja hči bi pa rada. Na vasi se sicer otroci ravno tako zbirajo in zabavajo. Za moje pojme boljše kot v mestih. So bili pa že na rr-ju ogorčeni, ko sem o tem pisala, češ da je to res čudno, da živijo kot so živeli oni, ko so bili majhni, kar brez non stop kina in diska in takeih meni osebno nikdar prav pomembnih in dolgočasnih reči, ki pa sem jih bila kot otrok deležna in so me dolgočasile. Ma lahko pišem o tej temi menda še dva dni skup.

V resnici pa ti lahko rečem smao to, da je vse odvisno od vaju z možem, kaj vama je ljubše in kaj si želita. Če v duši veš, da hočeš Ljubljano, ostani tam, eni ljudje obožujejo mestno življenje, če pa obratno veš, da se ti megla gravža, pojdi ven iz megle. Simpl. Jaz sem vesela, da sem sebe poslušala. Nič lepšega, kot pogledati rožice, ki cvetijo in travico, ki poganja, pa imeti ogromno prostora okrog sebe in nobenega betona in množic ljudi... zame vsaj.  

(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 14
9.4.2009 22:15:01   
nu_tella
Ta tema bo pa tudi meni pomagala user posted image . Namreč celo žuivljenje sem preživela na vasi in sem rekla, da jaz bom pa v mestu oz. njegovi neposredni okolici živela. Zdej pa delam v Lj in se vozim 1hin20 min vsaki dan v eno smer v službo. In moj je kr naenkrat pogruntu, da je pr nas lepo. Da on bi se preselu k nam in da bi tako živeli neki let. Ker pač zdej si ne moreva privoščiti stanovanja v Lj ali okolici. In iskresno si ga on tudi ne želi. Ampak mene iste stvari skrbijo. Najprej moj otrok bo popolnoma prepuščen starim staršem (čemur se sicer ne bosta upirala user posted image ) ko bo pa zrastel si ne predstavljem priti domov ob 18 h potem otroka spravit v avto. Vozit 20 min do malega mesta. Čakat eno uro da konča dejavnot. 20 minut voćnje domov... ne vem no...

Ampak ko pa vidim kolegice v Lj z malimi otročki v stanovanju, ko še balkona nimajo.... se mi zdi, da mojemu otroku tega ne morem narest. Da greva na sprehod in bo vse "ne" (meni ni blo jasno zakaj ni priporočljivo v tivoliju hodit po travi pa sem kmalu zvedela user posted image )...

In povem ti, kljub vsem minusom, ga ni čez jutranjo kavo na velikem balkonu, ko klepetaš do onemoglosti brez skrbi kateri sosed "prisluškuje".

Tako, da mi2 se bova verjetno odločila za vas za kake 3 leta potem pa selitev bliže Lj. Če bo finančno zneslo.

Držim pesti, da bi vam se ratalo prav odločit.

Ce te nekdo ne ljubi na nacin, kot si zelis ti, se ne pomeni, da te ne ljubi z vsem, kar zna.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 15
9.4.2009 22:22:40   
ursi
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

V resnici pa ti lahko rečem smao to, da je vse odvisno od vaju z možem, kaj vama je ljubše in kaj si želita. Če v duši veš, da hočeš Ljubljano, ostani tam, eni ljudje obožujejo mestno življenje, če pa obratno veš, da se ti megla gravža, pojdi ven iz megle. Simpl. Jaz sem vesela, da sem sebe poslušala. Nič lepšega, kot pogledati rožice, ki cvetijo in travico, ki poganja, pa imeti ogromno prostora okrog sebe in nobenega betona in množic ljudi... zame vsaj.  

Na kratko, se preprosto podpišem pod to! user posted image  In mi je vseeno, ker me meščani kličejo "kmetavzar", ker mi ni všeč življenje v mestu.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 16
9.4.2009 23:37:30   
tweed
IZVIRNO SPOROČILO: ČebelicaMaja

Ker bi rada kolikor toliko realno sliko me zanimajo vaše IZKUŠNJE.
Z možem in dvema hčerkama se nameravamo preseliti v roku 2 let. Za približno isti denar si lahko privoščiva hiško npr.l.77 v Ljubljani ali novogradnjo v okolici Ljubljane. Pa to niti ni bistveno.
Zdaj seštevava pluse in minuse, predvsem pa nama dvome delajo skrbi glede zdravja. Tako imaš v mestu vse na dosegu, ne bi bilo potrebno menjat vrtca (s katerim smo zadovoljni), vendar je veliko megle, ni take narave, zrak je onesnažen, ljudje odtujeni, v ulici kjer živimo, se otroci sploh ne poznajo-še mi (ta stari) se neuser posted image  v bistvu otrok sploh ne vidiš, pa je naselje hiš, ljudje imajo otroke, na vrtu so gugalnice, ampak kontaktov nobenih- moja ta večja (3 l) ima namreč blazno rada otroke in njihovo družbo- tako veliko hodimo v Tivoli, na telovadbo ipd., ni pa tistega razigranega otroštva, ki sem ga npr. imela jaz, ko smo živeli v centru Lj., pa smo bili mulci cele dneve na dvorišču, domov smo prišli samo po kozarec vode in kakšen jogurt in kos kruhauser posted image  po drugi strani pa je na vasi vse bolj povezano, otroci živijo bolj "naravno" otroštvo (vsaj jaz mislim tako?) pa tudi nimaš BTCja na dosegu, da bi se tja vozil za vsako malenkost, potem pa v trgovinah dobesedno "zabiješ" še en prelep dan... pa vendar je Lj. dovolj blizu za primer kakšnih krožkov in podobno.

Torej kaj menite, kaj je bolje za otroke in smiselno za življenje... zelo, zelo bom hvaležna za vaša mnenja in izkušnje, ker smo se preselili pred letom in pol (tudi v Lj.), povsem zaslepljeni od vsega, sedaj je pa tukaj katastrofa za otroke, same ceste, nič igrišč, nič družbe, megla, vlak...skratka selitev bo, toda dokončna, zato sva sedaj toliko bolj previdna...ker poti iz tega kamor bova šla, še 20 let ne bouser posted image  saj veste krediti ...

Jaz sem vsekakor posebne vrste rekorder, kar se selitev tiče. Do 20. leta sem živel na 3 različnih lokacijah. Najprej vas, potem večje mesto, nato manjše mesto. Večino otroštva pri stari mami na vasi. Kul in mega. Sve bi opet ponovo. Mesto je imelo svoj draž, saj smo se skoraj vsi poznali v tem okolišu, zato mi je bi tudi všeč...
Po 20. letu pa študij v Lj. V 1. letu sem stanoval na 5 različnih lokacijah (Šiška, Dravlje, Brod, Vrhovci, Moste) in nikjer mi ni bilo fino. Preveč ljudi za moj okus in sami vzvišeni pogledi... Nato sva z ženo kupila stanovanje v Mostah in tam živela skoraj 6 let. Je bilo fino, ker je bilo vse na dosegu, pa tudi CityPark je bil streljaj od doma. Sva bila skoraj vsak dan tam na kavi. Ko sva bila noseča z Neli, sva se začela pogovarjat o selitvi v vas in hišo. Prvotna ideja je bila, da je to boljše za otroka, ki pa je kljub vsemu leto in pol preživela v Lj. Sva se z ženo hecala, da naju bosta punci čez 15 let zmerjali, kam bogu za nogu sva ju odpeljala, ko bi pa lahko stanovali v lj. Tudi najina tavelika je stara 3 leta in mi je pred kratkim, ko smo bili v Lj. dejala: "Oči, jaz bi pa kar tu stanovala..." In to vse samo zaradi igrišča v CityParku... Pa ima doma 2 gugalnici, 2 tobogana, peskovnik, trampolin, velik travnik, sadovnjak, vinograd, hribčke, ravnine, živali in rastline...
Tamala je pa navdušena nad tem ambientom, seveda pa ni poznala življenja v Lj...
Velika prednost je, da ima žena po km enako oddaljeno službo kot pa jo je imela v Lj. Tam je porabila 1 uro do tja in 1 za nazaj. Zdaj porabi 12 minut do tja in 15 nazaj (ker je gužvauser posted image ). Včasih se ji stoži po trgovinah, ker Murska res nima neke velike ponudbe, vendar sva nasplošno zadovoljna z okolico.
Skratka, jaz osebno ne grem nikoli več v blok, razen če ni to nujno potrebno. IMO je za otroke mnogo boljše, da odraščajo na vasi, saj bodo v mesto že sami šli, ko bodo zrasli...
Kar se pa onesnaženja tiče bom pa citiral nedavno misel z naslovom Caveman Contradiction: "Something's just not right - our air is clean, our water is pure, we all get plenty of exercise, everything we eat is organic and free-range, and yet nobody lives past thirty..."

Vsak dogodek je pozitiven iz določene perspektive.
Neli se je to poletje naučila plavat brez rokavčkov...
Rea pa se potopi pod vodo in vstane z nasmeškom...

Neposredna povezava do sporočila: 17
9.4.2009 23:51:17   
rija
mater tweed....nikak ta potuhtam, kateri si user posted image user posted image user posted image

...vox populi...

(odgovor članu tweed)
Neposredna povezava do sporočila: 18
10.4.2009 0:58:44   
Ribica **
Jaz upam, da bom lahko tudi kasneje ostala v mestu, ker zivim ze vseh dvajest let tukaj in si ne predstavljam, da bi se selila iz tega dela LJ, kaj sele iz katerega drugega.

Sicer imamo pa tudi mi slabih 5 min pes do gozda, 10 min do pognojenih travnikov, 3 min do nadvse "disecih" kmetij in kupa gnoja in tako dalje. Je pa ZD tudi 3 min stran, trgovina in "miljon" pekarn, ki so prakticno odprte dan in noc, v solo/sluzbo gremo lahko z busom, nekateri tudi pes in tako dalje.

Ja, v Tivoliju pa ni priporocljivo hoditi po travi zaradi vseh nevestnih pasjih lastnikov user posted image  Jaz se poskusam izogibta travi, kadar smo s psom tam na sprehodu, ampak vcasih pac moram za njo in pri tem itak skoz pod noge gledam - da jaz kaj ne pohodim in da ona tega ne pozre.

Kadar pa si zelimo it v naravo naravo, se pa tja pac odpeljemo. Jaz imam stare starse v eni "vasici" na Dolenjskem, kjer bodo tudi starsi pocasi zaceli urejati hiso, da bo kasneje mozno tam prespat oz. bo to postal nas vikend. Ampak meni mesto pase, tudi megla mi pozimi cisto ustreza. Imas vsaj izgovor, zakaj si tecen in slabe volje user posted image

Je pa res, da je ob konicah gneca na cestah za pop****. Npr - sosolka se je iz Stepanjskega naselja zjutraj vozila v gimnazijo za Bezigradom enako dolgo, kot sosolka iz Blagovice.

(odgovor članu tweed)
Neposredna povezava do sporočila: 19
10.4.2009 5:38:44   
Kerensa*
V svojih 30-ih letih sem se selila milijonkrat in vse te selitve so mi dale možnost ugotoviti, kje se dejansko najbolje počutim. Moj odgovor je: (vele)mesto.
Sedaj živim v strogem centru Ljubljane (Stara Ljubljana) in če bo vse po sreči, se od tukaj nikoli več ne premaknem. Morda še zamenjam to stanovanje za nekoliko večjega, ampak lokacijsko je pa zame tukaj idealno. Kakor je rekla Gina - vsakdo ima svoje prioritete.
Lahek dostop do dnevno potrebnih materialnih dobrin je meni zelo pomemben, ker ne maram nakupovanja vnaprej in na zalogo - zato živim nad trgovino in grem lahko dol v copatih (če ravno ne dežuje). Rada kofetkam, zato živim točno poleg lokala. In to takega, kjer strežejo še hrano. Ko odprem okno dnevnega prostora, mi diši v stanovanje. Na dosegu roke (5 minut hoje) je tudi vse ostalo: trgovine s čemerkoli, pošta, banka, vrtec in šola. Otroško igrišče je na pobočju grajskega hriba - solidno urejeno in razgled je čudovit. Če bi bila verna, bi mi bilo pomembno tudi to, da imam cerkev pred vrati. Avtobusna postaja je nekaj korakov od stavbe, v kateri živim, do glavne avtobusne/železniške imam 10 minut hoje. Kljub temu, da smo sredi Centra, je parkirišče zagotovljeno - že res, da na dovolilnico, ki stane 50€/leto, ampak to je veliko ceneje, kot za marsikoga plačevanje raznoraznih parkirnin (ali celo kazni), ko tekom leta prihaja v mesto. Posedanje ob Ljubljanici, s pogledom na Prešernov trg, je čista uživancija - na sončku se greješ, kakor martinček. Na voljo imaš vso moderno tehnologijo, ki včasih morda do neke vasi "Bogu za hrbtom" (še) ne pride. Interneta ti sploh ni potrebno plačevati, ker je toliko wirelessa in Wlan točk, da je zastonj. Pomanjkljivost, da nimam balkona, brez problema nadomestim z notranjim dvoriščem stavbe, kjer lahko postavim napihljiv bazenček in roštilj - pa še s kukanjem sosedov čez ograjo se mi ni potrebno obremenjevati. Kljub strogemu Centru ni avtomobilov, saj smo v peš coni - imamo količke in extra pridne redarje s pajkom, ki odvažajo vse, ki se za 5 minut ušvercajo noter. Lokali se morajo zapreti do 1ih zjutraj, kar pa sploh ni problematično, saj imamo dvojna okna in meter debele stene - zaboga ničesar ne slišiš v stanovanje, če nimaš ravno Iraka pod oknom. Nekega hudega razgleda seveda ni, ker smo fasada ob fasadi, ampak ko greš pa na okno na čik, se pa brez kričanja pogovarjaš s sosedom na drugem oknu, ki počne isto. Čistoča je presenetljivo OK, odkar je Janković župan - smetarji peš hodijo naokrog in s palčkami natikajo smeti. Nekaj minut stran je nova ljubljanska "plaža" na Prulah - luštkano za kratek sprehod po koščku narave in za postanek na soku in/ali pivu na eni od ladjic, ki so tam privezane kot lokali. Ne zamudiš nobene prireditve - četudi ne veš zanjo vnaprej, ko zagledaš, ko greš mimo - in mimo greš že na poti domov ali od doma. Upravna enota, zdravnik, Urgenca - 10 minut peš od tukaj. Dostavljajo vse, glede na lokacijo - od pizz do Mercatorja. Sosede resda težko dobro spoznaš, saj sta načeloma samo dve kategoriji - "staroselci" (beri: upokojenci, ki so tukaj od rojstva in so večinoma samo doma) ali študentje/najemniki (ki jih pa skoraj nikoli ni), ampak če nisi ravno tip človeka, ki bi dnevno kofetkal z njimi (kakor jaz), potem to sploh ni problematično. Zasebnost definitivno imaš. Če pa želiš nekoliko več narave, imaš pa 10 minut vožnje z avtom stran Tivoli, ZOO, Šišenski hrib, Golovec, Ig - več, kakor preveč. Shopping center je oddaljen enako (Rudnik), obvoznica/avtocesta tudi.
Bila sem pa kratek čas v vasi (okolica Kamnika) in sem mislila, da ne bom preživela. Edini plus je bil to, da sem imela več bivalnega prostora, pa še to ni bil vedno plus, saj je bilo več za pospravljat in vzdrževat. Če se je otrok igral zunaj, sem morala ves čas razmišljati, da ne bo skočil pod kak avto, ki se je pripeljal mimo hiše (otroci v vasi se igrajo na vaških ulicah, po le teh pa zadnje čase ljudje vozijo, kakor po avtocestah). Cerkveni zvon me je zbudil. Peš do trgovine ali česarkol drugega - utopija. Mesta v vaškem vrtcu se ni dalo dobiti prej, kakor v dveh letih - vožnja torej v LJ, kjer je bil vpisan še od prej. Brezdelni sosedje so igrali inšpekcijo za vsak obisk in skrbele so jih moje rože, ki so dnevno crkavale okrog hiše. S polovico prijateljev sem imela samo virtualni kontakt, ker pač niso imeli dovolj časa, da bi prišli na obisk (kombiniranje lastnih obveznosti z obiskom v oddaljenem kraju ni ravno dnevni plan), pa tudi telefonski račun je bil posledično večji. Kamorkoli smo šli, smo potrebovali avto - četudi samo za Aspirine v lekarni. Stroški goriva in (takrat še) cestnin so kar rasli. Dostave nobene - še poštar ni prihajal vsak dan in pošto je puščal v nabiralnikih, postavljenih na količke na začetku vasi - niti z mopedom se ni čez vas zapeljal, ampak si moral iti sam. Smetarji tudi - enkrat tedensko čez vas in če si pozabil kanto postaviti ob cesto, je niso izpraznili, čeprav si jo imel na odprtem dvorišču točno 5 m stran. Moderni priključki tehnično neizvedljivi - analogni telefon in satelitski krožnik je bilo maximum. Največja prireditev je bila nedeljska maša, ko se je cela vas sprehodila (2x!) mimo naše hiše. Čudni ljudje so se sprehajali od hiše do hiše - vrata si zapiral bolj, kakor tukaj, v Centru, da ti ja ne bo kaj izginilo iz predsobe. Kar je bilo na dvorišču, itak ni bilo ziher - v takem primeru noben sosed ni nič videl. Narave, kolikor hočeš, ampak po vsem tem pa nobene volje, da bi šel tja.

Skratka - jaz sem definitivno za mesto.

(odgovor članu Ribica **)
Neposredna povezava do sporočila: 20
10.4.2009 10:01:03   
nu_tella
Sej pravim, meni je tudi mesto super, kar se tiče dosegljivosti vsega in samostojnosti otrok. Ampak pač nimam denarja si kupit stanovanje v Lj ali pa bognedaj dvojčka, kar bi bilo zame »hišno pupo« še kar sprejemljivo. Samo malo naprej od Kranja greš pa je takoj 100.000 eur razlike… Poleg tega pa ko se bomo odločili za otroke bo treba, glede na najino starost, imeti dva zelo hitro enega za drugim in si kar ne predstavljam kako to laufa brez pomoči? Npr. da živiš v 5 nadstropju (z liftom ali brez) pa da maš enga tamalga 2 leti, k glih zadost, da ne zna po stopnicah dol sam, tadruzga pa dojenčka. Se mogoče končno spraviš do vhoda bloka in tamau, mene pa lulat?!?!? Kaj pa pol? Spet gor v stanovanje? Kaj pa ko moraš tamalga pelat do zdravnika, kaj boš s tavelikim ta čas ali obratno? Tako, da mislim, da kljub temu, da mi ne paše na vasi in vsakodnevna vožnja, da bo to moglo biti tako še naslednjih 5 let. A ja. Drgač pa tudi jaz rabim 1h20 do službe. Kolegica iz Polja pa tudi 1 h če gre z busom… Je pa res, da je zanjo ceneje in manj nevarno (v stilu vožnje po avtocesti,…) ampak časovno bova pa obe tam tam oddtujene od najinih (če jih bog da ;) ) otrok.
 Edino »bojim se« da se bova potem pri nas doma tko navadla, da se nama ne bo dalo it na svoje… ;)

Ce te nekdo ne ljubi na nacin, kot si zelis ti, se ne pomeni, da te ne ljubi z vsem, kar zna.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 21
10.4.2009 10:04:08   
nu_tella
Zakaj pa misliš, da bo ta vajina selitev dokončna? Vedno lahko to nepremičnino prodaš in poplačaš kredit ali pa pač z kupnino kupiš drugo nepremičnino. Tako, da ni treba tako »hudo« gledat na to odločitev. Mislim v stilu, da ne bo to še povečalo pritisk na vajino odločitev.

(odgovor članu nu_tella)
Neposredna povezava do sporočila: 22
10.4.2009 10:10:18   
Volga
Če bi imela možnost selitve na vas, ne bi niti za trenutek pomišljala. Zdaj sem v mestu, sicer v hiši z velikim vrtom, vse na dohvat ruke, samo še vseeno to ni to. jaz rabim polja, pa travnike, pa veliko gozdov in predvsem zraka.

(odgovor članu nu_tella)
Neposredna povezava do sporočila: 23
10.4.2009 13:41:18   
Arwenko
Jaz sem absolutno za mesto...meni je bilo v Mariboru kul, meni je bilo 5 let v Lj kul (2 leti Šiška, 3 leta Bežigrad), in zdaj ko sem v okolici Celja, mi ni kul. Razlogov je več, odnosi s sosedi na vasi pač niso več to kar so bili, ravno tak ne moreš otrok puščat zunaj, ker divjajo kot nori, ogromno je prišlekov (na novo naseljenih), ki večinoma delajo itak drugje in sploh ne veš kak zgledajo, midva imava še to smolo, da je hiša pač zraven ceste in imava še promet. Sicer imava srečo, da je zraven naju trgovina (Spar), drugega pa nič, pošta je redka, dostav hrane ni, bus, parkrat na dan, kriza skratka. Jaz skratka bi z veseljem šla nazaj v mesto, ne rabi bit glih strog center, mogoče kakšna hiška kje, pa sem čisto na istem kot zdaj, samo vsi moji minusi mi odpadejo. 

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 24
10.4.2009 14:42:52   
ČebelicaMaja
joj sem z užitkom prebrala vse vaše poste... in se našla prav v vsakem izmed njih... no tudi sama sem rekorder po selitvah, največ po Ljubljani, nekaj časa pa sem živela tudi v Kranju, skoraj v centru in nekaj časa na Vrhniki, tudi skoraj v centru- tko da pravega filinga, kako je na vasi nimam, pa tudi kako bo v hiši ne, si jo pa neznansko želim. Mož ima tako delo, da potrebuje kar nekaj delovnega prostora, tako da je le to neizbežno- poleg tega se mi zdi greh dat enak denar za eno večjo stanovanje v Lj. kot za eno hiško malo izven Lj.., naslednja prioriteta je narava- sama sem kar hud astmatik in dokler sem imela psa in šibala po hribih in hribčih Lj. je bilo OK, sedaj od prvega poroda naprej pa sem na kortikosteroidih (psična mi je mesec po porodu poginila, je bila stara 15 let)- vse kaže da bo tudi starejša hčerkica počasi stopicala po mojih stopinjah- veliko boleha na pljučih- tako da v bistvu iščeva boljši zrak in veliko manj megle in vlage, veliko narave, da bo čim več zunaj, privoščila bi ji tako otroštvo, kot sem ga imela sama, toda tisti časi so minili, imam pa še upanje, da je vsaj na vasi malo bolje.
Mi sedaj živimo v Polju in moram rečt, da itak gremo za vsako malenkost z avtom na punkte kot so BTC, Rudnik, Šiška... malo že sedaj vozim v vrtec, na telovadbo, na fizioterapijo- ne želim pa si postati taxi mama, to drži. Spomnim pa se sestrične, ko sva bili majhni, ki je bila iz Medvod (jaz iz Lj.) in mi je bila stalno nevoščljiva, ker sem lahko hodila na jazz balet, v glasbeno šolo, treninge badmintona in vsa podobna jajcauser posted image  od katerih se je itak obdržal samo športuser posted image  ona pač ni mogla- takrat namreč naši starši niso vozili otrok naokrog, ker je bil bencin na bone in so morali prekleto dobro premisliti kako ga bodo porabili- no malo sem pod tem vplivom- saj mene tudi nikoli niso vozili na treninge in me hodili iskat, ampak sem vse prekolesarila-toda danes je drugače, danes se še sama bojim po mestu s kolesom, ko je toliko kamikaz na cestah, kaj šele, da bi pustila otroka samega, jaz sem se od 7 leta naprej vozila v šolo z busom, danes je mislim da obvezno spremstvo staršev...take in podobne stvari mi rojijo po glavi- kar se mene tiče, mi je selitev na vas bolj pri srcu, samo v odločitvi nisem sama...poleg tega imam Ljubljano rada - vendar mi obisk tržnice, kofetkanje na Pločniku in še kaj, pomeni le občasno zabavo, ki pa si jo lahko privoščim tudi, če bomo živeli v okolici Lj. - ko sem živela v Centru, pa sem se tega nasitila, pa še zelo zelo drago je bilouser posted image , psa nisem mogla pelat nikamor razen  na Lj. Grad-tja pa psica sama ni hotelauser posted image user posted image , če sem kam hotela z avtom, sem morala preko Trnovega do obvoznice, kar je vzelo dodatnih 15 min.,tko da ne, Center ni zame, mi je pa npr. blazno všeč Sostro- si na vasi in hkrati v mestu in ob gozdu...samo so tudi cene temu primerneuser posted image žal... in tako nekako iščemo kompromis med zmožnostmi in željami in vsekakor bom kakšen dober nasvet ali izkušnjo prebrala toliko rajši še naprej...

Glede dokončnosti selitev je pa tako, jaz sem picajzl v notranjem opremljanju, rada imam, da je dom Dom in ga nekako poskušam urediti vsakič, ko se selimo tako, da se v njem počutim doma (pa ne po revijskih standardih)- pač klima, novo sedežno, kopalnico ipd... vse to vedno znova dodatno obremeni naš proračun, itak pa vsega kar vložiš pri prodaji ne dobiš nazaj, poleg tega jaz tudi nisem hotela menjat šole in tudi svojih otrok nočem izpostavljati temu, torej bi rada prišla nekam, kjer se bom končno lahko sprostila- da je to to in da bomo tukaj doma za vedno- ker vedno, ko sem se selila, sem vedela, da bom od tam odšla, vse je bilo v stilu ok, to bomo pustili tukaj, to bomo lahko vzeli s sabo, to bomo lahko vračunali v ceno... saj veste...pač razmisliš svoje korake... največ naju pa stane zadnja selitev, ker sva šla v to brez prevelikega razmišljanja in raziskovanja: kakšna je okolica, kako se sliši cesta, kako smrdi le ta ( sploh ne moreš luftat spalnic, ker so obrnjene na cesto), kakšni norci se vozijo po tej cesti...mislim ni da ni...kaj vse sva tu zgrešila in res ne bi rada ponovila iste napake...

...torej, dobrodošlo še kakšno mnenje...

Življenje je plamen, ki dogoreva, toda vsakič, ko se rodi otrok, znova zažari. (George Bernard Shaw)

(odgovor članu Arwenko)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

otroška trgovina na internetu
nada56

Nakup otroške obutve, oblačil, igrač in športne opreme preko spleta. Ali bi kupovali?

DA, idealno (21%)

DA, če je dostava brezplačna (33%)

NE, raje obiščem trgovino (46%)

Število vseh glasov: 165

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!