Gina
|
Poglej, če te skrbi biti taksist...načeloma imajo vse vasi po slo. podružnične šole. To izgleda tako, kot bi imeli privatno šolo skoraj. Malo otrok v razredu, učiteljica ima čas se vsakemu posebej posvečat, cela šola se pozna med sabo, skratka, kar se šole tiče dobiš ekstra fajn luksuz, vsaj pri nas je tako. Ne more se to primerjat z nobeno ljubljansko šolo, verjemi mi, imam prakso. Ko malo zrastejo, gredo na centralno šolo, jih itak pobira avtobus. Šole so različne, ampak po mojih izkušnjah so šole izven velikih mest mnogo manj storilnostno usmerjene, kot mestne in primestne šole. Meni osebno je to spet en veeeeelik plus. No, na šolah imajo organizirane tudi dejavnosti, krožke. Če otrok hoče, lahko hodi tja v okviru podaljšanega bivanja ali po koncu pouka, tako da kar se tega tiče, ni nobene panike. Naša hodi se mi zdi da na dva krožka ali celo tri, pa komaj vem, da hodi, vozim jo pa res v glasbeno šolo, pa še to se kdaj zmenim s sosedo, da malo pokombinirava. Vidiš, tukaj je vprašanje tvoje ambicioznosti, koliko tvoj otrok rabi ne vem kakšnih dodatnih zaposlitev. Ali res rabi ne vem kakšne krožke? Bo manj srečen, če ni cele dneve nekje umetno zaposlen? Bi sploh rada, da se ne zna sam zaposliti, da vedno rabi nekaj zunanjega? Če greš v manjše mesto, se temu vprašanju izogneš, ker otrok lahko hodi peš. V manjših mestih so reči enake, kot v centru ljubljane. Če boš šla nekam na vas živet, je vseeno fajn, da gledaš na povezave z bližnjim mestom in na to, da imaš avtocesto blizu. Jaz recimo imam prvo trgovino tako blizu, da grem lahko vendarle peš tja, čeprav kar malo hodim. Do ZD se moram pa zapeljat, ampak tistih par km narediš zelo hitro, ni neke panike. Vendar se mi zdi to pomemben dejavnik, saj nikdar ne veš, kaj boš tisti dan rabil. Se ap da najti take vasi, brez skrbi. To, kar te strašijo, da otroci nimajo družbe, je bla bla. Vsaj pri nas. Naši in sosedovi otroci so se ravno prejle menili, kaj vse bodo jutri počeli in imajo že ful planov. Res je, da morajo imeti vedno s sabo mobi, brez tega skoraj ne moreš, ap da gredo včasih z biciklom v sosednje vasi, ali celo z motorjem, pa tudi peški včasih hodijo 20 minut v hrib do prijatelja, od česar ne bo nihče umrl. Največkrat so pa v domači vasi, pa plezajo po drevju, raziskujejo, se kupčkajo, menijo, kaj pa vem kaj vse počnejo, ker jih ne kontroliram, so pa skupaj. Če hočeš iti ven iz ljubljanske kotline, pa hočeš biti v mestu, ter hkrati na deželi, se preseli na obrobje kakega mesteca. logatec recimo ima klimo kot rakitna pravijo, je super za astmatike - mene tam pljuča niso nikdar matrala, ap imam tudi astmo, pa vse imaš na dosegu roke, od polj, travnikov, pa do vse infrastrukture, ker tam ni da ni. Vse peš dosegljivo. Predvsem pa ni ljubljanske megle, vreme je precej lepše. Takih in podobnih mest je v obsegu 40km iz ljubljane res veliko. Pa spet je vprašanje, koliko si vezana na Ljubljano? Se moraš vozit tja? Ti je vožnja fajn, ali ti je vožnja zoprna? Če si vezana na Lj., ti predlagam, da greš samo toliko ven, da greš iz kotline. To se pravi Grosuplje, Logatec, Zaplana in podobno, da si v pol ure najkasneje v službi, ap da že zjutraj srečaš sonce. Dlje je že malo dolga za vozit se, prav res - razen če si tip človeka, ki te to ne moti. Še to, ko otroci zrastejo, pa gredo v srednjo šolo, bodo moji šli pač v dijaški dom, če si bodo Lj izbrali. Pa kaj? Nič jim ne bo manjkalo. Tudi žurov ne, lahko se bodo izživeli v teh okvirjih. Vem da je to čas, ko rabiš frende, in ok je tako. Ni pa nujno, da jaz zato v mestu ostanem in trpim zraven. Če bi pa živela bližje Lj., bi se pa otrok pač vozil z avtobusom. Saj ne bi bil ta prvi, ap tudi od tega ne bi dobil migrene. Skratka, lahko kompliciraš in ne vem koliko ovir vidiš, lahko pa pač ne. Odvisno od tega, kaj ti veliko pomeni.
|