|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 17:26:52   
pika74
Pozdravljene!

V današnjem delu sem prebrala članek o nizki rodnosti v Sloveniji.

Med desetimi državami z najnižjo rodnostjo na svetu so kar tri članice Unije, poleg Češke (z 1,17 otroka na žensko) še Slovaška (1,2) in Slovenija (1,22).

Razlogov za nizko rodnost je veliko.
Če začnem pri sebi, je razlog neplodnost. Pa me zanima, zakaj se tiste, ki imate enega oz. dva otroka ne odločate za drugega, tretjega ... otroka?

Lp
Pika74
:metulj:
Neposredna povezava do sporočila: 1
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 17:39:56   
Gina
:(( jaz pa nimam pravice glasovat:((...hecam se...lepo je imeti tri otroke.:)

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 17:45:25   
Veronika-3
Ker zaenkrat ne čutim potrebe.

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 17:58:31   
ZARA
ja ne vem,zaenkrat se ne razmisljam o tem,Pika...trenutno stanje mi tega ne dopusca,ampak never say never!!
Ba-bay ;)

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 18:20:44   
viv_
Ne vem no... to je pa res povsem osebna odločitev koliko otrok.

Poglej, tamala je v vrtcu, jaz v službi. Domov pridem malo pred četrto, ob 7h začnemo obred uspavanja, torej otroka vidim (če vidim) slabe 4 ure na dan. Vzgojiteljice so več z njo!

Poleg tega smo pa zdaj "iz ta hujšega" ven in se imamo skupaj super, spet lahko počenmo veliko stvari, se potepamo okrog po svetu, doma se že lahko skupaj igramo, spimo celo noč, jemo vse obroke na žlico... pa se mi ne bi dalo še 1x.

Pa še materialno - sem pač ena tistih ta groznih, ki so razvajene, pa jim je fino, da si lahko privoščijo raznorazne stvari in z enim otrokom to ni problem, pri dveh bi pa morali že kaj pošparati.

Ampak kot je rekla ZARA - never say never!

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 18:20:49   
pika74
V bolj liberalnih državah (Francija, Skandinavija...) je rodnost višja kot v tradicionalnih državah (Grčija, Španija...). Pri nas je še vedno prisotna miselnost "najprej štalca, pol pa kravca".

Tudi vloga žensk se je spremenila. Včasih je bila ženska doma, kjer je skrbela za otroke, kuhinjo, sedaj pa si ženska želi enakopravnosti z moškim.

Delovni čas je "obupen". Prenekateri delodajalec zahteva prisotnost na del. mestu od 8h do 4h ali še dlje, vrtci pa so takrat najbrž že zaprti.

Ob iskanju zaposlitve ženska najprej dobi vprašanje, ali imate otroke :zmeden2:, koliko jih nameravate imeti :zmeden2:.

... tako pravi članek...

Sama pa se sprašujem, kolikšen je zares odstotek parov, ki otrok nimajo zaradi neplodnosti. Zadnje čase se veliko govori o reševanju nizke rodnosti v Slo. Vsake toliko se pojavi kakšna ideja, kot je npr. uvedba davka (Bascarol), izenačenje civilnih porok s cerkvenimi... NIKJER pa ne zasledim, da bi se kaj omenjalo, da je eden od problemov za nizko rodnost tudi NEPLODNOST.

Menim, da jih je veliko več, kot kažejo uradne statistike (po ambulantah). Tudi sama vsakemu ne povem po pravici. Ravno danes namreč pričakujemo neke obiske in vem, da me bodo spet vprašali, kaj pa otroci :zmeden2:... in spet se jim bom zlagala in dala kakšen neumen izgovor.

...mal filozofiram dons;)...

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 18:30:03   
ZARA
...jst osebno na statistike ne dam nic,ker so vedno odstopanja...a nima neplodnost v SLO precej velik %??Okrog 20% parov naj bi bilo neplodnih?? Ne vem kje sem to zasledila...no evo, pa sm spet pr statistiki ...
Glede teh obiskov Pika...jst bi bila isto v dilemi,ker ...ma nebi ravn hotla da ve cel svet!!

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 18:31:50   
viv_
Pika,

ali ne bi bilo najbolje, da poveš po pravici, pa bi te nehali vsi morit s tem in bi imela mir. Pa še morda bi od koga, ki je imel podobno izkušnjo, dobila kakšen pameten nasvet. Ne vem zakaj bi to skrivala? Denimo, da bi imela sladkorno bolezen ali kaj drugega, bi to tudi skrivala? Poveš kako je in to je to! Saj ni nič sramotnega niti ni to tvoja krivda. Tako pač je!

LP

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 18:33:10   
babylove
Na hitro razložim, zakaj je v Franciji rodnost velika: družina s 3 otroki dobi mesečno 800€ od države...

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 18:35:49   
ZARA
no evo,zapokat bo treba pa v Francijo it...
BL od kje ti podatki??

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 18:39:11   
pika74
Ja lih ena taka pride, k bo pol mela ful za govort, če ji po pravic povem8).

Ampak če se še malo vrnem na statistiko, mojo hipotetično statistiko 8). Če vzamem samo neplodne pare za primer. Pomoje je veliko takih, ki jim ne uspe dobiti otroka po naravni poti. Ampak najbrž vsi ne grejo s tem problemom v ambulanto (cca. 20%) in s tem na vsa zdravljenja od operacij dalje (cca. 20%).
In tisti, ki pridejo do konca (skoraj do konca) in ugotovijo, da otrok po naravni poti ne morejo spočeti, naletijo na naslednjo - finančno oviro. Umetna oploditev predstavlja strošek (cca. 500.000 SIT na poseg). Vsi tega ne zmorejo. Pa jih spet odpade cca. 20%. In če grem še malo naprej. Tisti, ki pridejo do konca in je edina varianta, da imajo otroke - posvojitev, se spet zreducirajo in spet jih odpade cca. 20%.

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 18:48:14   
babylove
Zara, iz Fr :)-

Bomo hitro še 2 naredili ;).

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 19:15:58   
HuAnita
Bi jih imela več, fant sanja o treh, ampak te finance prizemljijo. Kot je napisala ena, zelo se moraš odrekati (že pri enem), kaj šele pri večih. Tudi meni se še lušta kdaj potovati... Trenutno pa komaj shajam s porodniško in OD, kaj šele, da bi kaj prihranila za potovanje:((
Je pa res, da je tudi materinstvo neke vrste potovanje - v neznano, je utrudljivo zame bolj kot vsa potovanja skupaj, a tudi nepopisno lepo in polno lepih presenečenj, tudi ko sem najbolj na tleh.
Uh, sem filozofsko navdihnjena danes...:)-

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 19:23:49   
Jančika_
Potem sem pa jaz zgleda bolj osamljen primer...ničesar ne pogrešam in komaj čakam, da nas bo še več. Pa nisva magnata, daleč od tega, saj sva oba brez službe. Imava pa srečo, da imava nekaj premoženja. Joe bi imel kar 4 otroke, jaz se bolj vidim s tremi, ampak nimam nič proti štirim. Če bo le ratalo....:zmeden2:

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 19:27:26   
HuAnita
Jančika, ti si itak fenomem oz. fenowoman!:)-
Res te občudujem! Saj, če bi imela midva vsaj lastno streho nad glavo, se odpovem tudi vsem potovanjem in 'luksuzu', a kaj, ko bo to uresničljivo čez kakega pol stoletja...

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 19:32:38   
Donja
Nekako se strinjam z Viv. Sem tudi že komod. Mali ima polna 4 leta in nekako mi ni več za začetek. Čeprav sem si prej želela vsaj dva otroka.
Podpiram pa Piko, da vsakemu ne razlaga zakaj nima otrok. Po domače povedano, kaj jih pa briga. Mene marsikdo gnavji češ kdaj pa bo drugi, pa nobenemu ne razlagam, da zaradi operacije v tem predelu telesa si ,pošteno povedano, tudi ne upam več zanosit. V življenju pride do situacij, ki te postavijo na realna tla in te prisilijo da svoje želje malo spremeniš in se prilagodiš novim okoliščinam. In z mojim sva oba zadovoljna z stanjem ki je. Glavno da smo sedaj vsi zdravi.
Ma tudi jaz sem nekam filozofsko razpoložena. Mogoče je to v zraku.

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 19:36:00   
Gina
Meni se pa zdi, saj mogoče sploh nimam prav, da mamo ene ženske še vedno tak hud materinski "nagon". Nisem našla druge prave besede za to. Nekatere pa ne tako zelo. Jaz sem vedno čutila nekako tako kot Jančika, da so otroci nekaj samo po sebi umevnega in zaželenega.

Pika, jaz poznam tudi zelo veliko parov, ki ne morejo imeti otrok. Najbrž imaš s svojo statistiko kar prav. Ena moja prijateljica je plačala čez 600.000,- za umetno (ker moraš tistim 500.000,- najcenejši varianti v Postojni, prišteti še več kot 100.000,- za vse hormone in tablete). Je pa zanosila in jaz bi res vsaki tako zelo privoščila, da bi ji uspelo.:):):)

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 19:47:16   
Jančika_
Me boš pol hvalila, če nama bo uspelo:)-. Če ne bova na stara leta pod mostom....

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 20:03:30   
Anonimen
Mi smo nadpovprečni, smo tut 3 :duda::duda::duda:. In jaz bi tudi imela 3. Sestri pa mislim, da 2. Kokr čta:) 4 so mi že kar preveč:ups::zmeden:
Trenutno pač.

(odgovor članu pika74)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 20:06:52   
SANDY
ker mi pašo enga imet...zaenkrat8)

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 20:09:31   
dvojčica
Pika, se čisto strinjam s tabo, da v situaciji kot si (smo - čeprav je meni končno uspelo), vidiš stvari drugače. Jaz si želim 4, pa sem vse bolj skeptična glede tega. Komaj sva prišla do zanositve, jaz sem sedaj na zavodu, prihodka malce manj (glede na preteklost) in že razmišljam, kako bomo skoz zvozil. Pa sej bomo, sam mi ne da miru.

Jančika ima prav, mislim, da se včasih po nepotrebnem sekiramo. Če pogledam stare mame, ki imajo mizerne pokojnine, pa veliko znosijo v cerkev, pa še vedno dajo vsak mesec tudi nama kar precej, me kar stisne v grlu. Zares jih občudujem, kako znajo z denarjem, pa kako so skromne v svojih željah oz. potrebah.

Kar pa se tiče dvigovanja rodnosti z ukrepi v SLO, je pa porazno. A misliš, da bodo izenačitve različnih porok sedaj kaj doprinesle k temu? Po pravici - dvomim. Pa dodatni davki... To so do sedaj meni eni najbolj "neverjetnih" poskusov dviga rodnosti. Mislim - HALO!!! Naj si mal pogledajo knjige o demografiji in ukrepih držav za dvig rodnosti. Prvo kot prvo, pa naj malce bolj financirajo neplodnosten klinike in omogočijo čim več brezplačnih postopkov.

Jaz sem tudi dolgo časa molčala, da imava problem za zanositev. In na koncu sem prvi povedala taki, ki me je dvignila (čeprav je največji radio tod okoli) s svojimi izjavami in izzivanji, kje so otroci. Se trudiva, če ne gre ne gre, lahko pa kaj prispeva za umetni postopek! Nobenih vprašanj več - ker se poleg vsega "razumevanja" stvari, ne strinja z umetnimi postopki, kaj šele posvojitvijo... NO COMMENT. Od takrat naprej vsakemu povem, da imava (ali pa sva imela) problem neplodnosti. Upam, da bo uspelo tudi kasneje...

Drži se Pika, želim ti čimprej in potem čim več, saj veš...otročkov.

Lp, dvojčica

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 20:22:22   
Anonimen
Ni darovalca:)-:)-:)-

(odgovor članu pika74)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 20:29:05   
emaa
jaz vem za kar nekaj parov, ki nimajo otrok ali so stežka prišli do vsaj enega otroka, ali z medicinsko pomočjo ali s posvojitvijo. Na žalost tudi midva spadava med neplodne pare, ampak jaz večini povem, ker ne vidim smisla v skrivanju, pa naj trobijo, če hočejo. Kako se bo pa vedelo, da je neplodnost velik problem, če nihče ne upa priznati, da ima problem. Je pa res, da večina njegove žlahte (samo najbližji vejo) ne ve, ker moj mož ne razlaga, mene pa nobeden ne upa nič vprašat (sem tak :hudicek:):)-. Bi verjetno njegovi žlahti tudi kaj naprej vrgla, pa si on tega ne želi, čeprav sem že marsikaj naredila na tem, in mislim, da bo slej ko prej tako zinil, da bodo vedeli na čem sva, pa še spraševat bojo nehal.
Zase vem, da si zanekrat želim tri otročke, moj :love: 4, kako pa bo, ko bova do prvega prišla, s financami in drugim, bova pa vidla takrat in želje usklajevala z realnostjo, če bo treba.
Pa na tolk otročkov, ki si jih želite:rozica:

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 20:38:10   
Jutra
Zanimiva tema:)
Menim, da če se odločimo za otroke, s tem prevzamemo nase veliko odgovornost. Poleg naše ljubezni moramo otrokom materialno omogočiti osnovne dobrine ter si vzeti čas za vzgojo.

Kako je vse to mogoče v današnjem času? Kot prvo imamo osem urni delavnik samo na papirju:( - staršev cele dneve ni doma, torej nimajo možnosti preživeti dovolj časa s svojimi otroci. Da pa bi eden od staršev imel skrajšani delovni čas oz. bil/a doma gospodinja, pa je tudi utopična želja mnogih, saj osebni dohodek ene osebe ne omogoča preživljanja cele družine (glede na vse potrebe).

Ko sem bila mlajša, sem si želela imeti tri :duda:, služba pa naju je postavila na realna tla.:( Za enkrat ostajava pri eni :duda:

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 20:52:49   
Pupica
Jaz bi pa rada mela :duda::duda::duda::duda::duda: otrok. Sem pa nehala gledat na finance, ker pol tut enga ne bi imela. Moj je namreč brez službe, pa še obveznosti ima, pa sva se vseen odločla da ne bova ostala pri enem:bravo::bravo::bravo:

Lahko pa povem zakaj prej nisem imela :duda:

:duda:najprej štalca pol pa kravca (ni blo stanovanje)

:duda:dokončanje študija

:duda:stalna služba

No ko je vse to blo, sva šla pa narazen.:zmeden:

Če mene prašate, kaj bi mogla država naredi. Prvi službe, službe, službe. Ko si mlad ne dobiš službe, ko jo dobiš si pa že star:((:((

Potem vrtci.

Pa olajšave. Ne more družina z istimi otroci biti deležna tako majhnih olajšav.

Na kej več se pa zdej trenutno ne spomnem, ker me je že to pogrelo :grrr:

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?