|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 20:57:55   
mujcek
midva pa bi imela 2 :duda:. Če odmislim finance pa tudi 3 ali celo mogoče 4 :)

Sicer pa bi finance trenutno lahko vzdržale le 1 :duda: pa še to težko; poleg tega pa nama mati narave še ne privošči :duda:.

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 20:59:07   
anajmad
Še jst bom mal pripomnila k tej temi.Jst bi jih imela tri(seveda,če bo Bog dal).Toda,ko potegneš črto pod vse skupaj,je dandanes imeti otroke luksuz.Jančika,te ful občudujem,ker se ne obremenjuješ s financami.Mene je že fršlok zadel,ko sem Pio imela v vrtcu in sem pred 10.leti plačevala za 4 ure 36.000,00 Sit.Ni malo:zmeden::zmeden::zmeden::zmeden::zmeden::zmeden:.Potem,da otroke izšolaš,da mu nudiš(ponavadi tisto,kar si sami nismo mogli privoščit),kje so še zvezki in knjige in potem,ko bo na faksu:zmeden::zmeden::zmeden::zmeden::zmeden:.In na koncu,ko si bo hotel ustvariti družino,kako mu boš pomagal???????Pa še nekaj,danes je takšen tempo,jst delam cele dneve.v glavnem si organiziram tako,da sem čim več s Pio.Moj mož si tega ne more privoščiti.Imamo privat in dela deljeni urnik.Praktično je doma vmes 3 ure in pride zvečer.Toda,vse se da.Samo naša država je ena taka hinavska,ko bi karkoli nudila za večjo nataliteto.Ne pa ,ko greš na porodniško dobiš tiste šolde,da te srat prime.Vsaj mene je.
en lp:morje:D.

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 21:09:20   
Jančika_
Saj pravim, zaenkrat se ne obremenjujem.....kaj pa še bo, pa ne vem. Moji starši so začeli z veliko manj, pravzaprav z nič, ko sta me dobila, pa potem še brata - pa smo vedno fajn furali. Moja mama zaradi financ ni hotela tretjega otroka, čeprav si ga je ati zelo želel. Ko so bile finance, pa ni zanosila. Mislim, da ji je še vedno žal, saj mi ob vsaki priliki reče, da naj se nikar odpovem otroku zaradi česa takega (naj poudarim, da stradali nikoli ne bomo, to je ziher, imava dovolj podlage). In že pred leti mi je rekla, da mi bo plačala vrtec. :bravo:mami!

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 21:46:55   
Anonimen
Moja želja je tudi imeti tri otroke. Ampak se kar bojim, da jim ne bom mogla vsega nudit, kar bi jim lahko. Včasih sem kar žalostna, ko pomislim, da se bova ustavila pri dveh... Če bo le naš ati dobil službo kot učitelj, potem bi se oba z velikim velikim veseljem takoj odločila za tri.

(odgovor članu pika74)
  Neposredna povezava do sporočila: 29
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 22:04:32   
puri
Jančika, jaz se ti tut pridružujem,.....bi mela tut rada 3 ali 4 otroke:), če mi bo le dano!
Službe imava sicer oba, samo nič kaj posebnega, ampak gre!

lp:)

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 22:06:32   
Pia73
Jah, težka tema. tudi jaz jih kar nekaj poznam, ki zaenkrat ne morejo imeti otrok, pa tudi precej takih, ki bi jih imeli, pa jim finance ne dopšuščajo, pa takih, ki jih imajo, čeprav bi bilo bolje, da jih ne bi imeli. Težka je presojat kaj je prav in kaj ne. Moja želja od vedno je imeti 2 otroka. Še malo pa bodo moje daljne želje (upam vsaj) uresnične. Pa ni bilo lahko,....

Kako bo pa s financami,.. Ne vem, upam, da bova zmogla. Imava pa lastno streho nad glavo. Vsaj nekaj.

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 22:19:47   
Anonimen
Jaz imam dvosobno stanovanje, Tibor je v svoji sobi, dnevna soba je pa pregrajena, da je za pregradno steno postelja. Prostora je tako malo, da se okoli ne moreš obrnit. Skozi smo si napoti, ker ne moremo eden mimo drugega. Tibor je meni skozi pod nogami. Včasih moram kar čez njega stopit. Bomo morali kmalu semaforje postaviti. In kam naj dan še enega otroka in vso kramo, ki paše zraven? Stara bom pa letos 39, tako da bo težka.

(odgovor članu pika74)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
   nizka rodnost v SLO
19.3.2005 23:47:22   
*missy*
Moja želja so 3 otroci!!In prov kmal bom začela na tem delat!!:bravo:9nebesa9nebesa

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 8:25:31   
KIRA
jaz bi imela 3 ali 4, mojž je pa proti. pravi da bova ostala pri 2, ker jih drugač ne bova imela s čim hranit in oblačit. jaz po porodniški nimam kam it nazaj delat, njegova plača pa tudi ni "bajna", pa še kreditov imava cel kup... mlada družina danes težko shaja, pomagat si pa moraš sam - država ti ne da niti počenega groša, če jo ne prisliš!

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 8:36:50   
viv_
Ja pa vsega pa tudi ne more reševati država! Saj ti pomaga - v končni fazi imaš 12 mesecev polno plačane porodniške, dobiš paket ob rojstvu otroka oz. denarni znesek, ponekod še občine prispevajo, dobiš otroški dodatek, imaš 8 različnih plačilnih razredov za vrtec, otroci ti grejo v davčno olajšavo... Ne morete se zdej pa zanašat samo na državo!!! V kolikšni meri pa naj bi pomagala država? Da plača kar vse za otroke, ali mogoče kaj ostane na starših? A naj bi potem država tudi pomagala delat otroke ali kako? Ja dajte no, prosim lepo! Vsega pa tudi ne zmore država!

Pa ne sedaj spet koliko dobijo v Franciji! Pa poglejte koliko imajo porodniške v Franciji, pa kakšni so stroški življenja v Franciji. V končni fazi smo pa sedaj v EU in če je naša država tako mačehovska se lahko naredijo analize in pogledaš katera država je pa državljanom prijazna in se preseliš tja!

Sploh sem bila že parkrat označena da sem nekoliko materialistična (priznam da sem) in ste mi nekatere razlagale, kako denar ni ovira, da važno, da je ljubezen. Ali naj poskrbi potem država tudi za ljubezen v družimi?!

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 8:44:41   
KIRA
tebi je lahko govorit. jaz nimam kam it v službo, ko bom prišla s porodniške!!!!!!!!!!!!!!!1

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 8:51:43   
viv_
Ja mogoče - ampak, a si se kdaj vprašala zakaj sem se pri 30-ih odločila za prvega otroka? Zato, ker sem čakala na pogodbo za nedoločen čas.

Če je pa ne bi dobila, bi pa verjetno čakala še kakšno leto ali dve. Vsak se odloči po svoje in za svoje odločitve moraš tudi odgovarjat!

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 9:14:50   
Gina
Je že res, Viv, da mora človek sam skrbeti za svoje otroke in da se ni za nikogar za zanašat. In tudi čisto res je, da se moraš v določeni fazi odločit, kaj ti več pomeni: ali najprej otroci, pa potem urejat denar, ali čakati do 30. leta do prvega otroka (jaz bi gotovo umrla od groze) ampak imeti finance do takrat že urejene.

Vendar je še vedno res, da bodo naši otroci vzdrževali nas in našo državo. Če jih ne bomo imeli, tega denarja ne bodo ustvarili. Posledično bo nam težko. Iz tega razloga Evropa zelo podpira rodnost, ker se tega bolj zaveda, kot mi, Slovenčki.

Če bi bili vsi tako zelo potrebni tako hude finančne varnosti, da bi imeli samo enega otroka in to pri 30., potem bi kmalu izumrli, še prej pa bi bili revni, ker bi šlo posledično gospodarstvo po gobe. Hvala bogu, da obstajajo še ženske, ki si v resnici želijo imeti več otrok.

Po drugi strani ne moreš reči, da je s financiranjem leta porodniške vse rešeno. Poglej koliko mamic se boji, da otroka ne bodo mogle preživet! Olajšave so borne in z njimi si lahko kupim kvečjemu plenice za malega. To pač ni spodbujanje rodnosti, Viv. Hvala bogu, da nisem računala na državo.

In ja, treba bi bilo zelo spodbujati rodnost z velikimi olajšavami in to za vsakega naslednjega otroka veliko več. Pa vrtec naj bi tudi krila država v celoti.
Moje utopične sanje!

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 9:26:14   
viv_
Tudi država ima omejen proračun in ne more razporedit 90% le-tega v spodbujanje rodnosti, kot vidim, da nekatere pričakujete.

Se mi zdi, da vsak na svojem področju ugotavlja, da bi ga morala reševati država. Tukaj je pač področje otrok in naj bi to reševala država, športniki jamrajo, da država premalo vlaga v šport, potem mala podjetja pričakujejo od države več denarja za razvoj, pa ekološka gibanja se pritožujejo da da država premalo za to itn. itn.

Država prejema denar večinoma od davkov in če bi želeli, da bi se za nekatera področja dajalo več denarja, bi bilo potrebno zvišati davke, pa bi bil spet problem in smo v začaranem krogu.

Ja, hvala bogu da niso vsi taki kot jaz, ampak če nisi tak, potem bodi tak kot si in ne jamrat!

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 9:54:00   
Jutra
Pri reševanju takšnih vprašanjih vidim dvojno razmišljanje:

- nakateri se hočejo najprej postaviti na svoje noge, prevzeti nase odgovornost za svoje življenje ter šele nato planirajo družino. Mednje sodim tudi sama.

- Drugi pa bodo celo življenju računali na tujo pomoč in živeli od nje. Pa naj bo to pomoč staršev ali države. Vedno računajo na to, da bodo lahko nekoga dobro "cuzali". In moje žalostno spoznanje, takšni vedno pridejo najbolje skozi:((

Viv, škoda, da nas več ne razmišlja tako:(

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 9:58:34   
viv_
O Barbara :) sem videla da je nov ogdovor, pa sem se kar ustrašila, da bo spet en plaz po meni... ;)

No, pa se je našla še ena v klubu "ziherašic" ...:bravo:

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 10:15:18   
ninocka
jst bi imela 3, sam dvomim, da se moj lih strinja...
bomo vidli, kako bo, zdaj ko bo dobil prvega ;)

sem skoz govorila, da bi imela 2 svoja in enega posvojenega (po možnosti iz afrike, me vsakič zvije, ko vidim tiste male otročke z velikimi očkami in bušiji) ... :( pa mislim, da taka posvojitev ne bo šla...)

zato pa razmišljam, da bi imela 2 svoja, pa bi se potem mogoče prijavla za rejnico...placa mamo dost, če bomo lahko nahranli 4 usta, bomo pa potem tut kakšna več, a ne?

LP, :rozica:

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 10:34:05   
Anonimen
Izražam podporo Barbari in Viv. Jaz sem tudi taka.

(odgovor članu pika74)
  Neposredna povezava do sporočila: 43
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 13:21:06   
L&F&B
Najprej se bom malo opravičila, ker nimam časa prebrat vso debato okoli tega... Bom pa samo napisala, zakaj sva se midva odločila za(sedaj) samo enega otroka.
Čas. Za tega otroka sem si vzela čas, da sem z njim, da ima nekaj od mene, tudi mož se mu je posvetil in zelo uživamo v tem. Drugemu se enostavno ne bi več mogla tako posvetiti, ker bi se nama zrušila finančna struktura.
Varstvo je zelo problematično. Za nekaj ur na dan ne dobiš vrtca (npr. v Italiji lahko pustiš otroka v vrtcu za samo nekaj ur in za toliko ur tudi plačaš). Da sem najdla vrtec, ki je upošteval, da sin ne je rdečega mesa, ker ga enostavno ne mara(midva ga jeva normalno) sem morala preiskati celo Lj. območje. In ker se ne strinjam, da bi dala tako malega otroka v jasli, po takenm sistemu, sem se morala sama ubadati z varstvom, delom ponoči itd. Ne, še enkraz se ziher ne bom več šla to.
No, to je trenutna situacija. Kaj in kako bo, pa bomo še videli.

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 16:30:57   
Gina
Daj, daj, Viv, zdaj pa nehaj obračat moje besede! Jaz pač na nikogar ne računam! Sem lepo študirala in s svojo plačo živela v najemu od 22. leta, ob delu doštudirala še VII. stopnjo, počasi in z delom v službi napredovala, da sem dosegla, kar sem, pa še vedno pošteno delam za svoj denar. Imela sem otroke, ko sem jih lahko, pa vendar bi marsikdo rekel, da sem imela takrat zelo malo denarja. Nisem pa nikomur jamrala in tudi zdaj ne. Jaz živim ok- z državo ali brez nje.

Vendar bi v Slo. morali imeti več otrok, ker sicer bodo tvoji otroci in njihovi otroci živeli v revščini, ker bo gospodarstvo brez ljudi, ki ga vzdržujejo, propadlo. Najbrž nisi študirala ekonomije, ali pa nalašč obračaš bistvo pogovora.

Jaz lahko čisto razumem tiste, ki ne morejo imeti otrok, ali tiste, ki so prepozno spoznali pravega partnerja, pa tiste, ki dejansko nimajo dovolj denarja, za imet otroke, kakor tudi tiste, ki pošteno priznajo, da zanje nimajo živcev. Povsem razumljivo.
Tiste, ki pa so ubrisani na materialne dobrine, pa pač težko razumem. Kaj češ, taka sem. Tako kot ti ne razumeš nas, ki smo druge sorte. Kaj češ, taka si.

Vendar ne glede na vse, še vedno velja: država ne naredi dovolj za večjo rodnost. Večina ljudi nikoli ne bo dosegla neke zavidljive finančne ravni. Če bi jim država bolj pomagala pri tej odločitvi, bi se jih več odločilo za otroke (ki bodo tudi tebe, Viv, preživljali - vsaj deloma, na stara leta ...pa če to razumeš, ali pa si tajiš).

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 17:18:18   
viv_
Gina, o zanašanju na druge je pisala Barbara... sem samo napisala da se strinjam z njo!

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 17:29:43   
Gina
Sori, Viv, narobe sem se izrazila.

Lahko se popolnoma strinjam s tem, da mora človek v življenju kaj delat in da se mora znajti sam. Tudi meni gredo na živce priskledniki in tisti, ki živijo na tuj račun.

Vendar kot sama praviš - vse gre iz davkov. Davek plačujemo tisti, ki delamo. Če hočemo imeti več denarja v državni blagajni, moramo imeti več davkoplačevalcev, ali pa bomo sami primorani plačevati več davka. Zakaj nimamo več davkoplačevalcev? Ker nimamo dovolj otrok, ki bi to postali.

Imamo začaran krog, ki ne vodi nikamor. Nekdo ga mora prekinit. Ljudje ga sami ne bodo. Ne morejo imeti pod takimi pogoji več otrok. Niso dovolj pogumni ali "neumni". Nekaj mora narediti v tej smeri država, a ne?

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 19:29:29   
viv_
Pri tej debati očitno nikoli ne bomo prišli skupaj!

Kira - samo hotela sem povedat, da pač država ne more poskrbeti za vse, ker rodnost ni edino problematično področje v Sloveniji.

Pa v nos mi je šel tvoj komentar "Tebi je lahko govort...". Ja, v dani situaciji mi je lahko govort! In to situacijo, kjer trenutno sem, sem si sama priborila!

Ni bil pa to noben oseben napad...

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 20:11:38   
KIRA
tudi jaz sem si vse sama priborila s špoštenim delom. nimam NOBENEGA NAMENA DRŽAVO OKROG PRINAŠAT, KER SE MI ZDI TO NEPOŠTENO. si pa želim in pričakujem vsaj malo pomoči, pa čeprav vsaj dober nasvet...
LP

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   nizka rodnost v SLO
21.3.2005 21:02:22   
Jutra
Ko je že govora o začaranem krogu... Dejstvo je, da v razvitih državah nataliteta pada:( Redke so države, ki si z različnimi ukrepi prizadevajo povečati rodnost. V bistvu pa gre za širši problem. Če imamo slabo gospodarstvo, ni dovolj sredstev za različne stebre (porodniška, zdravstvo, šolstvo, pokojnine...).

Poleg tega bomo po zgledu Evrope kmalu tudi pri nas imeli deljeni delovni čas. Se zavedate, kdaj bomo zvečer prišli domov? Koliko časa bomo sploh lahko preživeli s svojimi otroci? Grozljivka:( Otroci bodo cele dneve v vrtcih, šoli, pri interesnih dejavnostih. Namesto, da bi jih vzgajali starši, jih bodo tuji ljudje. To je žalostno.

Generacija sedanjih mamic z dojenčki ima pri nas še srečo. Porodniški dopust traja eno leto. Tudi to se bo v prihodnjh letih spremenilo na slabše. In žal, ženske bomo v službi vedno v podrejenem položaju. Če bomo imele otroke, zato, ker damo pri delu premalo od sebe (pa še na bolniške hodimo). Tiste brez otrok so pa itak vedno na tapeti kot nezanesljiva delovna sila, ki bo slej ko prej gotovo šla na porodniški dopust.

Zakaj vse to pišem in se nekoliko ponavljam za nekaterimi? Ker je meni že zdaj čisto jasno, da ne glede na to, če bi rodnost 300% povečali, se bo povp. življ. doba dvigovala in z njo tudi delovna doba. Ko bom sama v letih, sem prepričana, da bomo morali delati že do 70 leta. Potem bo pa država najbolj vesela, da se bomo čimprej spravili pod rušo.

Državni aparat je zelo požrešen in njegov glavni cilj je, kako bo poskrbel za svoj poln krožnik. Za rodnost mu pa ni dosti mar.

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?