Tiamo
|
Recept musaka velikost pekača 40x20 cm 5 velikih kropirjev 800 g mletega mešane mesa 1 čebula 1 strok česna pelati , koščki v pločevinki rdeče vino sol muškatni orešček kisla smetana sir parmezan Kromipr olupim, narežem na cca 0,5cm debele kolobarje, skuham k slanem kropu. Kuham jih tako dolgo, da ratajo malo mehki, ne skuham jih do konca. Čebulo in česen sesekljam, popražim na žlici olja, dodam mleto meso in pražim toliko časa, da meso posivi in se naredijo majhne grudice. Meso zalijem z rdečim vinom, mešam dokler ne izpari. Dodam pelate, muškatni orešček, sol in kuham še cca 10 min. V lonec zlijem kislo smetano. Ko zavre ji dodam nariban sir in parmezan. Namastim pekač. Vanj položim polovico krompirja, polovico smetanove omake in vso meso. Na meso spet položim še preostali krompir. Prelijem s preostalo smetanovo omako in dodam sir in parmezan. Pečem 30 min na 200° C. Lazanja isti pekač Zelenjavno lasagno se pripravi enako kot mesno, s tem da se namesto bolognese omake not vtakne blanširano špinačo ali blanširano blitvo. Niti ni treba, da sta špinača ali blitva nasekljani - se itak reže, ko se reže kose. Če pa imaš zmrznjeno špinačo ali blitvo, je pa že nasekljana. Torej: po dnu modela namažeš olivno olje, gor zliješ malo bešamela (bešamela NE POPRAMO, ampak mu dodamo MUŠKATNI OREŠČEK), položiš plast prevretih ploščic za lasagno, spet bešamel, špinača, sir, ploščice, bešamel, špinača, sir, ploščice bešamel sir, koščki masla ali kapljice olivnega olja, parmezan. V pečico, dokler sir ne zabrbota. Jaz vedno malo skuham ploščice, tudi če piše, da jih ni treba, ker se mi je včasih zgodilo, da se mi pri pečenju niso dovolj naredile.
|