musaka (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


sonce in smeh -> musaka (12.9.2007 12:39:32)

Saj je musaka s krompirjem in mletim mesom, a ne? Če jo naredite za kosilo, kaj naredite še zraven? Pa kolikšen košček naj bi bil na enega člana? Lp




srki -> RE: musaka (12.9.2007 12:46:33)

Je je, jaz sem jo ravno v nedeljo skuhala. Ne vprašaj, kolikšen kos za enega, kere ne vem, ker sem jo za tri osebe naredila poln protvanj, se pravi za ene šest ljudi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

Mi pa nikakor nikoli ne rata tisti preliv skupaj oz. to, da bi se držala slupaj, da ne "razpada". No, saj veste, kaj mislim, upam.




Lunca1 -> RE: musaka (12.9.2007 12:48:34)

jaz jo delam iz krompirja, kranjske klobase, jajc in sira

Pri nas je to samostojna jed. Zraven pa solato.




Anonimen -> RE: musaka (12.9.2007 12:51:26)

IZVIRNO SPOROČILO: sonce in smeh

Saj je musaka s krompirjem in mletim mesom, a ne? Če jo naredite za kosilo, kaj naredite še zraven? Pa kolikšen košček naj bi bil na enega člana? Lp


Zraven sam solata, ker je to samostojna jed, tako kot lazanja. Kos pa...odvisno koliko ste vajeni jest. Pri nas normalen pekač zadošča za 6 ljudi, en kos pride tam nekje 13x13cm.




srki -> RE: musaka (12.9.2007 12:52:59)

Aja, tudi pri nas zraven samo solata.




sonce in smeh -> RE: musaka (12.9.2007 13:00:58)

Kaka pa je razlika med lazanjo in musako? Jaz to vedno mešam. A bi mi lahko katera napisala recept za eno in za drugo? Rabila bi za 5 članov, takih, ki radi jedo ali pa za en pleh (napišite prosim velikost). Hvala




BLAŽIKA -> RE: musaka (12.9.2007 13:13:23)

Lazanja je narejena iz testenin, se kupijo takšni kosi testa, musaka pa je iz krompirja, na oboje pa gre mleto meso. Na lazanjo še pride tudi sir na musako pa bešamel, kateri tudi skupaj drži musako, da ne razpade. Ampak mora musaka vsaj pol urice počivati po pečenju da se vtrdne, seveda v vroči oz. topli pečici.




Tiamo -> RE: musaka (12.9.2007 13:29:22)

Recept musaka

velikost pekača 40x20 cm

5 velikih kropirjev
800 g mletega mešane mesa
1 čebula
1 strok česna
pelati , koščki v pločevinki
rdeče vino
sol
muškatni orešček
kisla smetana
sir
parmezan

Kromipr olupim, narežem na cca 0,5cm debele kolobarje, skuham k slanem kropu. Kuham jih tako dolgo, da ratajo malo mehki, ne skuham jih do konca. Čebulo in česen sesekljam, popražim na žlici olja, dodam mleto meso in pražim toliko časa, da meso posivi in se naredijo majhne grudice. Meso zalijem z rdečim vinom, mešam dokler ne izpari. Dodam pelate, muškatni orešček, sol in kuham še cca 10 min.

V lonec zlijem kislo smetano. Ko zavre ji dodam nariban sir in parmezan.

Namastim pekač. Vanj položim polovico krompirja, polovico smetanove omake in vso meso. Na meso spet položim še preostali krompir. Prelijem s preostalo smetanovo omako in dodam sir in parmezan.
Pečem 30 min na 200° C.

Lazanja

isti pekač

Zelenjavno lasagno se pripravi enako kot mesno, s tem da se namesto bolognese omake not vtakne blanširano špinačo ali blanširano blitvo. Niti ni treba, da sta špinača ali blitva nasekljani - se itak reže, ko se reže kose. Če pa imaš zmrznjeno špinačo ali blitvo, je pa že nasekljana.

Torej: po dnu modela namažeš olivno olje, gor zliješ malo bešamela (bešamela NE POPRAMO, ampak mu dodamo MUŠKATNI OREŠČEK), položiš plast prevretih ploščic za lasagno, spet bešamel, špinača, sir, ploščice, bešamel, špinača, sir, ploščice bešamel sir, koščki masla ali kapljice olivnega olja, parmezan. V pečico, dokler sir ne zabrbota.

Jaz vedno malo skuham ploščice, tudi če piše, da jih ni treba, ker se mi je včasih zgodilo, da se mi pri pečenju niso dovolj naredile.




Enolla -> RE: musaka (12.9.2007 16:02:47)

Musaka je samostojna jed - zraven postrežem samo solato. Delam jo po tem receptu: Mleto meso prepražim na čebuli - dodam sol in malček popra. Nalistam surov krompir in potem dam v namaščen pekač plast krompirja in plast mesa - no tako kot se dela. Ko porabim surovine stepem dve jajci in cca 4 dcl mleka. S to mešanico zalijem musako in jo spečem dokler ni pečena.  Kosi so veliki tam nekje 12x12 cm.

Lazanja ali pastičo je pa recept tukaj http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=1660








bamby -> RE: musaka (12.9.2007 18:42:13)

Lazanjo pa jaz najraje naredim iz palačink, malce debelejših. Bešamela ne delam, pač pa potresem namesto nje s sesekljano mocarello (jo sesekljam kar s paličnim mikserjem v tisti posebni posodi, ki je namenjena tudi za sekljanje čebule). Po zadnji-vrhnji palačinki pa potresem z ribanim sirom za pico.




Enolla -> RE: musaka (13.9.2007 8:56:40)

IZVIRNO SPOROČILO: bamby

Lazanjo pa jaz najraje naredim iz palačink, malce debelejših. Bešamela ne delam, pač pa potresem namesto nje s sesekljano mocarello (jo sesekljam kar s paličnim mikserjem v tisti posebni posodi, ki je namenjena tudi za sekljanje čebule). Po zadnji-vrhnji palačinki pa potresem z ribanim sirom za pico.


Kot eno verzijo kanelonov, ali ne? Se mi sliši zelo dobro.




Stran: [1]