nejcko
|
A smo še pri jehovih pričah? Jaz imam do njih povsem enak odnos kot do vseh ostalih vernikov, takih ali drugačnih. Je bilo eno obdobje, ko so kar precej prihajali k nam in so bili na nek način mogoče res "nadležni", ampak nič bolj in nič manj od drugih nadležnih stvari v življenju. Jehove priče nimajo nekega klasičnega liturgičnega obredja, ki je značilen za krščanstvo ali islam, svojo vero izkazujejo skozi "oznanjanje" - torej hodijo med ljudi in jih poučujejo o svoji resnici. Poznam pa tudi eno družino jehovih prič in so čisto "normalni" ljudje, tako da kakšnih resnično slabih izkušenj z njimi nimam. Edino zavračanje transfuzije mi ni jasno, čeprav sem enkrat gledala eno oddajo, kjer so razlagali zakaj in kako je temu tako, samo na žalost se ne spomnim točno. Kar se pa same vere tiče, pa lahko rečem edino, da je vera (verovanje) temelj človeštva sploh. Že pračlovek je veroval in na podlagi verovanja so se ustanovile prve plemenske skupnosti, prve civilizacije. Verovanje v bogove/boga je temelj človeških medsebojnih odnosov, je temelj etike, le-ta pa je temelj vsake skupnosti. Človek zaradi vere v nekaj, kar ga presega, a vendar obstaja tukaj in zdaj, občuti strahospoštovanje, zaradi katerega v življenju dela ali vsaj skuša delati dobro - kajti že pračlovek je vedel, da se mu lahko njegova slaba dela in nespoštovanje boga(Narave in njenih zakonitosti/Enega/božanstev) grdo maščuje. Kajti vse je povezano. Drugo vprašanje pa so verske inštitucije. Lahko rečemo, da so pokvarjene, manipulativne in ne vem, kaj še vse. A take so vse inštitucije, politične, gospodarske, ekonomske, zdravstvene ... ker so vse po vrsti izgubile stik s svojim temeljem, na katerem so bile zgrajene - strahospoštovanje, etiko. Ker so nastale kot posledica hierarhije, v kateri je najvišji prevzel vlogo "nadčloveka", torej vlogo Boga na svojem področju, in s tem izgubil strahospoštovanje, ki je temelj za etiko ... in krog je sklenjen. Tyazi - svet je narejen preprosto - v središču je vera, vse ostalo so nianse.
|