|
RE: IVF, ICSI - MAJČICE IN JUNIJČICE 8.6.2006 7:57:16
|
|
|
|
pika74
|
Ojla pupike , Hvala vsem za lepe besede (ameli, emamair, koala, ija, Špelka, lajna, Vampirka...) Jaz sem danes za odtenek bolje. Še vedno ležim na kavču in pišem postrani . Zdaj pa vam lahko malo več napišem o punkciji. Mene ni bolelo. Pričakovala sem najmanj da me bodo zaklali. Bila sem pripravljena na najhujšo bolečino. Bilo pa mi je malo vseeno zaradi apaurina, ki sem ga morala vzeti (sestre ti ga dajo da ga vzameš na večer pred punkcijo, da si bolj zrelaksiran). In res sem bila kar malo zafiksana od tega apaurina . Potem mi je sestra dala še ketonal injekcijo v tazadnjo in šla sem do tistih tazadnjih vrat. Potem so se začeli malo živčki.... srček je začel hitreje biti. Roke so bile mrzle. JAz pa hkrati tudi zaspana od apaurina. Čudna kombinacija . Glih za eno punkcijo . Potem so poklicali taprvo žensko. Pa je ravno skočila ven in potem so rekli, pa pridite vi . OK pa sem šla. Sledilo je preverjanje identifikacije (pasuš) in potem sem sedla na tisti stol. Potem so mi ženske vse povedale. In začelo se je. Punkcijo je opravila ena zelo prijazna dohtarca. Ne vem točno - mogoče se je pisala Požleb ali nekaj takega. Res prijazna. Vse je razlagala med postopkom. Najprej je dala nekaj not - in rekla, da bo kot navaden ginekološki pregled. In res. Potem je rekla, da me bo malo uščipnila, da bo dala lokalno anestezijo (kot pri zobarju) in ni blo tako hudo. Potem je dala še na drugo stran eno injekcijo in malo počakala, da je začelo delovati. Nato je ena sestra, ki je stala zraven rekla, da naj položim roke na trebuh in močno tiščim jajčnike dol. Ona pa mi je pri tem pomagala. In začelo se je. Rekla je, da bo malo cuknilo, kot pri menstruaciji. Lahko vam rečem, da sploh ni tako hudo. Mene marsikatera M bolj boli od tega cukanja. In važno je samo, da si miren in sproščen, da so mišice mehke. Tako je na eni strani (mislim, da na levi) našla 5 jajčkov , na drugi pa še dva. Res - punce, jaz sem pričakovala veliko hujšo bolečino in na srečo je bilo precej manj boleče. Če dobro pomislim, je bil mogoče celo HSG bolj boleč. Pa tudi HSG ni bil nevemkaj. Vsaj pri meni ne, pa sem imela kar precej zamašene jajcevode in spomnim se, da se je še Drobnič čudil, da me ni bolj bolelo pri HSG. Po punkciji greš še malo odležat za kake pol urce v sobo in popiješ čaj z dvema kapsulama antibiotikov (no, vsaj meni so jih dali). Potem greš do sestre, kjer dobiš za spomin še eno injekcijo v tazadnjo , nekaj podpišeš in greš. Čez nekaj ur pa se je pri meni začela bolečina. Ob mirovanju (ležanju) je bilo OK, čim pa sem se kaj premaknila in hotela npr. na WC, pa je bilo čutiti vse tako razboleno na področju od jajčnikov in vsepovsod po trebuhu. Do WCja sem se komaj privlekla. Ampak saj razumem, če je navadna ovulacija z enim jajčecem boleča, potem je tale boleča vsaj za 7x bolj, ker je bilo vse skupaj stimulirano in ker je bilo 7 jajčec. Pomoje. In najbrž je še kaj krvi v okolici jajčnikov od punkcije in ta kri potem boli. Pomoje. Od 9h (po punkciji), ko sem spila en čaj, pa do 3h popoldne nisem nič pila in kar naenkrat sem bila potem tako žejna, da sem čutila prav dehidracijo. Hitro sem spila 2 kozarca čaja. Popoldne pa se je pojavila še temperatura 37,5. Neni mi je po telefonu svetovala, da je to pogostokrat po punkciji in tudi MIŠEK1 mi je na RR lepo povedala, da se je tudi njej to zgodilo. Kasneje sem brala še malo na MONu in videla, da je Pušenjak eni s podobnim problemom povedal, da je povišana T lahko tudi zaradi dehidracije jajčnikov, stresa, samega posega v telo... in pomoje je bilo pri meni tudi tako. Zato punce pijte malo več po punkciji, da se izognete tem težavam. Pri meni je sedaj že bolje. Pa še nekaj - iz lastnih izkušenj vam svetujem, da jeste dan prej in po punkciji bolj lahko prebavljivo hrano. Mene ob vsakem pretakanju hrane ali ob vsakem prdecu fuuuuuuuul zaboli okoli jajčnikov in maternice. Vse je tako občutljivo, zato je fižol in podobne vetrovepovzročajoče substance vsaj pri meni strogo prepovedan. Takole. Danes sem se malo razpisala. Špelka, upam, da ti bom s tem kaj pomagala. Skratka, ne se preveč bat, ker vem, da si korajžna in da te ne bo bolelo. Upoštevaj navodila glede pitja in hrane in počivaj, pa bo vse OK. Zdaj grem pa na en čokolešnik . Se beremo, pika74
|