Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa O tem res nimam pojma. Sem pa po srcu in duši zaprisežena pravnica. No, da se popravim - bodoča pravnica. V tem primeru omenjene verifikacije zate ne pridejo v postev, ker segajo do 5. stopnje izobrazbe. Visokosolski programi ne spadajo zraven. Z njo se, po mojem mnenju, ne da pogovarjati. Vsaj midve se ne moreva. Vsaka od naju vztraja pri svojem prav in nobena ne popušča. Jaz zato ne, ker sem prepričana, da ni na tem svetu nikogar, ki bi lahko krojil moje življenje, ona pa (po mojem mnenju) zato, ker zaradi lastnega občutka manjvrednosti (ki je vedno bolj očiten) noče priznati, da imam (vsaj glede tega) prav. Stvar ega, trme in dokazovanja. Zavozlale ste klobcic, ki ga ne uspete razvezati. Ne mislim, da bi se svakinjinim "dogajanjem" lahko reklo krojenje necigar zivljenja. Tako kot vsi drugi, tudi ve ste narejene vsaka po svoje, a umetnost je najti neko komunikacijsko sredino, ki ne bo obremenjevala nobene, ali pa vsaj tebe ne. Sicer pa, ali si si sploh na jasnem kaj si ti od nje zelis? Po mojem je zelja nekako da je sploh ne bi bilo in sele tedaj bi bil mir. No ona je in bo. In kaj sedaj? Zelis od nje potrditev, da imas prav, da si pametnejsa, da si boljsa. Potrditev si ponavadi zelimo od ljudi, na katere smo custveno vezani in preko cigar potrditve gradimo sliko o samemu sebi. Kaj vse nekateri niso poceli, da bi dobili tovrstno potrditev. Vendar.... svakinja ne bi smela biti oseba cigar potrditev je pomembna. Enostavno se prevec obremenjujes z njo. Mar ni skoda energije, ki jo porabis na njo? Ignoriranje z rahlim nasmeskom je recimo taktika zivcne vojne oz. izcrpavanja pri kateri porabis najmanj energije. Ko se pa enkrat prisilis nasmejati se na taksne in drugacne provokacije, nasmeh/smeh kar hitro pride iz srca. Oh, kako je potem lazje shajati z nekom in koliko vec energije preostane za pametnejse in prijetnejse zadeve. Rekla si, da bi za svojo druzino naredila vse. Kamikaza je tvoja druzina pa za njega in zaradi njega bi namesto da trmite vsaka na svoji strani, morale najti izhod, oziroma tista, ki ga je sposobna najti ga bo ponudila drugi. Tako kot pri otrocih ko jih zagrabi trma. Ce trmis nazaj lahko to traja v neskoncnost, najpogosteje pa ce mu ponudis izhod, da se lahko "castno umakne" ga bo sprejel z obema rokama. Namesto da ponudis vztrajanje na necem kar je popolnoma neproduktivno in nesmiselno, ponudi "casten umik". Iluzorno je pa pricakovati, da bos dobila priznanje o tvojem prav. Niti ni potrebno, saj tako pricakovanje in inzistiranje na tem pelje k temu, da nekako pogazis cloveka in mu ne dovolis druge reakcije kot prevzemanje celotne teze krivice nase, podreditev in celo ponizanje. Enaka stvar se lahko izpelje na vec nacinov. Tako da nekoga pogazis, da mu ponudis izhod, da sprejmes izhod, da dovolis da te nekdo pogazi. In res je, imas zelo mocan ego in ta ego te marsikdaj vodi, ne nujno k najboljsi resitvi. Zadeve, tako kot si jih postavila - dva nasprotna brega, nimajo moznosti za spremembo, vsaj ne za pozitivno. A Kamikaza in njegova tiha zelja in tvoja trditev - vse za druzino ostanejo.... nekje odzadaj za tvojo odlocenostjo, da se jasno in glasno potrdi tvoj prav. In kaj pravzaprav pomeni v tej situaciji, narediti vse za druzino. Ali to pomeni potruditi se za ureditev odnosov s svakinjo?, ker ti v odnosu do nje ne obstojas izven konteksta druzine in ustvarjenih druzinskih odnosov, kakor tudi ona v odnosu do tebe. Tu je nekako kar hitro meja do katere se naredi za druzino, ali za zakonca ali za otroka.... Je že sam rekel, da bi mu bilo, ja, ampak (žal) pri tem ne more pomagati. On ne more pomagati, lahko pa ti pomagas. Njemu. Da se ne bo pocutil kot na tehtnici, da se vas ne bo rabil izogibati ko boste skupaj, da se ne bo rabil umikati, ko prva beseda da drugo itn... da se ne bo pocutil kot da hodi po vrvici, ko sta obe poleg njega. Ce ne najdes lastne notranje motivacije, zakaj bi bilo dobro urediti odnose jo zlahka najdes v ljubezni do druzine in jo trasformiras v svojo lastno motivacijo. Karkoli bi njej rekel zame, bi to ona razumela tako, kakor da sem ga jaz v času, ko onadva nista bila skupaj, potegnila na svojo stran. Če bi mi pa on rekel, da naj poskusim razumeti njo, pa tudi ne bi bilo posebnega efekta. Kako naj razumem žensko, ki hoče krojiti moje življenje? Razumeti nekogar ne pomeni strinjati se z njim. Razumeti necigar vzgibe in motive je velika prednost, saj ti ponudi vpogled v nacin miselnega delovanja cloveka in tem lazje predvidis mozne izhode, resitve in lazje preprecis zadeve, ki ne zelis, da se pojavijo od dolocene osebe. Zavracati svakinjo, pomeni tudi zavracati del Kamikazinega zivljenja in del otrokovega zivljenja. Poizkusaj zamenjati vlogi in se postaviti v Kamikazino kozo v ognju med dvema osebama, ki ju ima rad. Irelevantno kdo ima prav kdo nima in ali sploh kdo ima prav. Poizkusi zacutiti custveno dozivljanje te vmesne pozicije. Vprasanje je koliko zgubis in koliko pridobis s taksnim odnosom s svakinjo on posledicno v odnosu, tistem podzavestnem, neracionalnem, skritem odnosu s Kamikazo. Ja, Kamikaza SE počuti tako oz. njo tudi tako obravnava. Njemu sva ožja družina obe - jaz in ona. In ravno zato ne želi stopati vmes, v najine prepire. Ker ne želi izgubiti nobene od naju (po nobeni plati). Čim bi se postavil na stran ene od naju, pa ne bi bilo več tako preprosto. No, saj mu verjento tudi zdaj ni, ampak kaj pametnejšega skorajda ne more narediti. In izbira je ... vzdrževati zatečeno stanje, poslabsati celotno situacijo ali jo poboljsati. Svakinja in ti se itak ne pocutite dobro v tej situaciji. Producirate nestrpnost in “sovrastvo”. Kamikaza in otroci so pa delezni tistega kar producirate. Ce je tebi vseeno kaksen odnos imas s svakinjo in ce je njej vseeno kaksen odnos ima s tabo,verjamem da ti ni vseeno kako ta vas odnos vpliva na osebe oz. druzino za katero bi naredila vse. Kaj menis, kaksno tvoje ravnanje je njim najbolj v korist, posebno ce se spomnis na kamikazino, da ne zeli izgubiti nobene. Res je. Na Plitvice nisva šla, ker je bila ona tam in ker je počela, kar pač je. In s tem ji je priznana pozicija upravljalca z vasimi nacrti, odlocitvami. Na tvojem mestu bi jaz sla in se niti najmanj ne bi ozirala na to kaj ona zahteva, pocne, kje je itn... Ce bi zacela teziti bi ji rekla naj se pomiri.. naj ne komplicira, naj se ustavi.... in ne bi privolila v nobeno razvijanje razprave. Grem na “dopust” in ne dovolim, da mi ona s svojimi popadki kvari dopust/izlet.... Potrebno je samo razcistiti sam pri sebi, da te ne more vrci iz tira, niti te more prisiliti v raspravo. S trem pa ko govori okoli o tebi to in ono, o sebi najvec pove. Ne na zadnje, zlahta te niti hrani niti oblaci. Ce je kdo zadosti pameten, da pogrunta in razume v cem je stos v redu, ce pa ni, s takim itak nimas kaj in nimas kaj dokazovati, sicer ti se celo zivljenje lahko sprevrze v dokazovanje nevem cesa, nevem komu. Cista potrata. Ampak sva bila pa le midva tista, ki sva se odločila, da ostaneva. Ni ona zahtevala, da naj naju ne bo ali kaj podobnega. Ona bi bila Kamikaze pravzaprav zelo vesela, če bi prišel, le jaz bi bila tisti moteč dejavnik. In Kamikaza se je odločil, da je raje z mano v Ljubljani, kakor pa z vsemi skupaj na Plitvicah. Kamikaza je jasno povedal da ne zeli izgubiti nobene od vaju na nobenem podrocju, pa ste ga s svojim ravnanjem prisilile, da se je odpovedal biti z vsemi, pa tudi z njo na Plitvicah zavoljo tebe. Posredno sta ga prisilile da je izbral stran. To, da je izbira posredna in skrita ne spremeni dejstva da je moral izbirati. Sicer pa... ce si ti njej motec dejavnik, je to njen problem in ne tvoj, pa se ti ni treba s istim niti ukvarjati. Kakor bi rekli nekateri: ne brini tudju brigu. To da ona brine tvojo brigo, je pa zopet njen problem ... Je pa bil zdaj sam z otrokoma tam 5 dni in mu ni prav nič manjkalo (vsaj kar se nje tiče). Nje pa tudi otroka nista motila. Na mlajšega je popolnoma nora, ker mu je teta, starejšega pa pač rada "prevzagaja", ker ga jaz "vzgajam narobe". In če me ni zraven, ima vsaj majhno možnost, da dela po svoje in da od otroka zahteva, da jo uboga. Druzi vaju nekaj skupnega – ljubezen do istih oseb. Kamikaze in otrok/otroka. Skupna tocka na kateri lahko zgradis precej umirjen odnos. Se je pa treba potruditi. Ce si pa imela moznst iti na Plitivice, pa nisi sla, me zanima zakaj si se pred njo umaknila? No skratka, tisto kar ti zelim povedati je da ni problem pripraviti se do tega, da svakinja na tebe in tvojo druzino ne more vplivati na taksen ali drugacen nacin, ne glede na to kaj naredi in kaj rece. Odnosi niso samo racionalni. Odnosi so pred vsem emotivne narave, vendar se ih racionalno da zelo dobro uravnavati. Vasa nestrpnost lezi neke globoko v emocionalnem dozivljanju. Res je, da nekateri nikoli ne uspejo priti skupaj niti toliko, da je mir. Vendar vedno lahko oseba sama uspe, da ima svoj mir. Mogoce bi se temu lahko reklo “posvojitev” nacina razmisljanja. Tako kot se to da s pozitivnim misljenjem itn kar je zadnje case precej popularno (ne vem sicer zakaj), se da tudi s taksnim nacinom misljenja in sprejemanja dogodkov, ljudi in stvari. Najmanj kar pa potrebujes bodoca gospa odvetnica ali tozilka, je spuscati se na raven, ki ti ne bi smela biti lastna. Tvoja raven naj bo odvisna samo od tebe, a ne od sogovornika. Svojo moc pokazi in dokazi ( ce ze moras :) ) s tem, da sogovornika potegnes na svojo raven. Ti bodi tista, ki bo vodila in dolocevala raven pogovora, razprave, kreganja... ne sogovornik – posebej v situacijah kakrsna je bila ta s tvojo svakinjo. Pravis da se ji ne bos pustila, potem se ne daj spustiti in pustiti ( postaviti) na njeno raven. Ce jo pa zelis prizadeti, obstojajo dalec boljsi nacini, ki pa tudi dalec bolj bolijo ( te zanimajo instrukcije? ) Tole o citiranju sem pa namerno pustila tukaj, da se tistega lepega dne naučim. Bi ti ponovno napisala. Vem, da si sprasevala o citiranju in opazila da citiras in tuje in svoje besedilo, pa potem si dajes delo z boldanjem tujega besedila, zato se mi je zdelo smiselno opozpriti na komando “quote”.
|