olimia
|
IZVIRNO SPOROČILO: klaja Olimia ja naslednje leto bo Julija stara 6, tako da bi v jeseni šla v šolo, vendar bomo še eno leto prestavili. Pa tudi sedaj v vrtcu je z eno leto mlajšimi. Ima pa dodatno strokovno pomoč in sicer defektologinjo 3 ure na teden. Spremljevalca pa niti pod razno ne more dobit, le-tega dobijo samo gibalno ovirani otroci. Ja, to imamo tudi pri naši v mislih oz. imava s svetovalno delavko v vrtcu že vse pripravljeno, ko bo čas za urejanje teh stvari. Je pa naša v skupini svojih vrstnikov oz. je med mlajšimi v skupini otrok letnik 2007. Samo dva otroka sta mlajša od nje, ostali so vsi starejši. Vidim, da imate strokovno pomoč nekoliko drugače opredeljeno kot pri nas, pa vendar je veliko pomembno že to, da nam jo omogočijo. glede spremljevalca pa je pri nas tako, da so ji ga na komisiji opredelili prvo leto, ko je šla v vrtec zaradi tega, ker še ni hodila (stara je bila slabih 11 mesecev), pozneje na naslednji obravnavi pa smo ga iztržili zaradi dolgotrajno bolnega otroka - nepopravljiva srčna napaka in sedaj čakamo drugo operacijo. Glede šole so mi vsi rekli, da bi jo dali v posebno šolo (v Maribor v Gustav Šilih), imajo pa tem če se ne motim tako kot si napisala prilagojen program in še neko možnost, ne vem točno. Meni sicer najbolj ne odgovarja, ampak glede na to, da so pri nas delali tako paniko že zaradi vrtca, dvomim, da bi mi uspelo jo spravit v redno šolo. Meni so navedli možnost, da bi jo vpisala v Center Dolfke Boštjančič- ampak to smo kmalu opustili. Je pa v Novem mestu osnovna šola Dragitin Kette, v katero so vpisani otroci na podlagi odločbe o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, ki jo izda pristojna šolska uprava. Približno polovica jih je v šolskem delu, gre za otroke z manjšo motnjo v duševnem razvoju, druga polovica pa je v posebnem programu. Ti imajo zmerno ali hujšo motnjo v duševnem razvoju. In med njimi jih je nekaj, ki ne morejo razviti govora, niti se niso sposobni naučiti pisati. V to šolo naj bi šla naša in sicer med tisto polovico otrok, ki so v šolskem delu. Zakaj so ti pa delali paniko glede rednega vrtca, če lahko vprašam. Pri nas nismo imeli nobenih težav, sem jo vpisala v redni oddelek, dobila je odločbo in potem je vse lepo steklo.
< Sporočilo je popravil olimia -- 15.9.2011 7:11:21 >
|