snorlax -> RE: Montignac (13.8.2008 4:34:20)
|
Oj! Samo pofočkam se po dolgem cajtu. Bom drugič kaj več napisala. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Pri meni kile nespremenjeno. Sem še kar na vzdrževanju in teža že ene 3 mesece stoji. V jeseni se moram vzet v roke in spet strogo začet. Na kratko, ker ne vem, katera je kaj pisala. Monti priporoča čimbolj domačo hrano, izločit industrijske izdelke, kolikor se da. Ne samo zaradi skritih sladkorjev, katerih po večini sploh ne navajajo na deklaracijah, temveč tudi zaradi vse ostale svinjarije, ki je noter. Vem, da je težko dolgo stat za šporhetom, sploh pri tem tempu, ki ga imamo. Tudi sama vstajam ob 4.00 in grem z otroci vred ob 5.30 od doma, domov pa pridemo ob 15.30. Tavečji ima celiakijo, tako da sem se že zaradi tega razloga odločila, da večinoma hrane pripravljam same. Deklaracije so zelo varljive, tudi gluten je najti povsod, včasih tam, kjer bi si človek najmanj mislil. Dajte si poenostavit kuhanje, pripravljajte hrano tako, da vsak nekaj lahko je. Jaz tako kuham, kosilo z nekaj več prilogami, potem pa se najde za vsakogar nekaj, za zbirčne, za sina celiakaša, za mene montinjačko.. Najbolj hitro (in zame najboljše) je kosilo v 15 minutah: na olje vržeš čebulo, papriko, por, bučke, paradižnik...začiniš in tenstaš 5-10 minut. Tačas skuhaš p.z. špagete ali p.z. kus-kus, zraven solato in to je to. Ali pa izdolbem bučko (ali malancan), sredico spražim na čebuli, dodam zelenjavo, jajčko, gobice... s tem nafilam bučko, čez pa sir in v pečico za 10 minut in seveda zraven solato... Kupljen kruh nikjer ni 100%. Če ga boste kdaj spekle, boste opazile razliko med 100% in ne 100%. V pekarnah dodajajo belo moko ali razne dodatke (beri E-je) za obstojnost, rahlost, videz... Vem iz prve roke, ker je stric pek. Kruh si lahko spečete na en, dva, tri. V skledo date cca 500 g p.z. moke, sol, eno kocko kvasa in dodajate mlačno vodo, ter mešate kar z žlico ali vilico, tako da dobite zelo gosto maso, ki pa jo še lahko zmešate z žlico ampak komaj. Ne sme biti trdo, tako da bi mesile, niti preredko, tako da bi teklo. Nato si v poldogovat pekač - model date peki papir, maso noter in kipnat v pečico na 50 stopinj, dokler se ne dvigne pod rob pekača, nato samo pojačate na 200 in kruh je za cca pol ure pečen. Lahko pa prej ogrejete pečico na 200 in ga date kar noter brez kipovanja. 100% deluje, saj že 10 let pečem sama kruh doma, prej celiakalnega, od letos pa še polnozrnatega. Tako, zdaj pa se mi že mudi. No, pa sem bila dolga, čeprav sem na začetku rekla, da bom kratka. L.p. Snorči vas ima rada.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|