Pikapolonica
|
Hoj! No, pa sem spet doma. Na CTG-ju se je menda pokazal en konkreten popadek, ki pa ga jaz nisem nič kaj fejst ali drugače občutila, kot pa samo otrdevanje trebuha, ampak sestra je rekla, da vse kaže da v roku 48 ur nekaj bo. In tudi zdravnica je potem potrdila, da se je nekaj začelo dogajati. No, morda pa res... Morda pa bom za vikend res v naročju že držala mojo malo štručko... Drugače se pa nič kaj drugače ne počutim. Samo to čakanje... Eh, bo že. No, pa-pa, Pikapolonica GOYA, sem šla na MON in našla najbrž nekaj v zvezi z tvojim vprašanjem. Mislim, glede ne kratice RI... Ker pa ne znam narediti linka, sem ti kar prekopirala vprašanje in Pušenjakov odgovor. Upam, da ti bo kaj v pomoč. Na UZ pred enim tednom (29+3 dni ) sem imela na dopplerju izmerjene naslendje vrednosti: PI 1,13 RI 0,72 sedaj pri 30 tednov + 4 pa so bili izmerjene naslednji vrednosti: RI 0,7 PI 1,11 Zdavnice je rekla, da so indeksi nekoliko visoki. Prosim za vaš komentar, in če mi lahko poveste kaj pomeni če je indeks previsok. Zdravnivca je rekla da priporoča ponoven pregled čez 10 dni. Kakšno je vaše mnenje. Hvala za vaš odgovor. moje skromno mnenje v danem primeru je, da dopplerja sploh ni bilo potrebno uporabiti ne prej, ne potem, ker brez utemeljenega razloga za preiskavo ne prinaša prav nobene koristi. Kot vidite, ste samo zmedeni in prestrašeni, vse to pa po nepotrebnem. Tudi nekoliko visok "indeks" ne vpliva na ukrepanje. Dokler je prisoten diastolični pretok ali se ta celo ne obrne (v našem jeziku rečemo stanju odsoten ali obratni diastolični pretok), tako dolgo se s pojavom sploh ne ukvarjamo v klinični praksi, torej je merjenje indeksov povsem brez pomena in neproduktivno. Indikacija za uporabo dopplerja sta v praksi pravzaprav samo preeklampsija in hujši zastoj rasti ploda z vsemi znaki, kot so pomanjkanje plodovnice in pospešeni znaki popuščanja posteljice ter pri določenih boleznih pri plodu, katerih stanje nadziramo z merjenjem pretoka krvi skozi določene žile v telesu ali popkovnici.
|