Gina
|
Ja, Urška, jaz te čisto razumem. Jaz sem mislila čisto enako, kot ti. Še več, bila sem daleč najbolj glasna v mojih prepričanjih, kako je to najhujša stvar, ki jo lahko narediš otroku. Ampak tekom let ugotoviš, da življenje ni praznik in da otroci niso taki, kot knjige pišejo, še huje, niso taki, kot si bil ti sam kot otrok, niti ne delujejo tako. Potem ugotoviš še nekaj hujšega, da si sam nepopoln in da ne zmoreš funkcionirat tako, kot bi rad, še več, zaveš se, da nimaš pojma več, kaj je ok in kaj ni, ker vzgoja iz knjig po prijaznih besedah in posledicah ne deluje. Otrok posledic ne upošteva, saj če jih krši, sledi le lepa beseda, torej je vseeno, če posledic ni. Ugotoviš, da knjige nimajo prav.... Strašno je, ko prideš do tega spoznanja. Ti še nekaj časa ne boš. Imaš premajhnega otroka. Saj imaš šele enega, a ne? Pa ne mislim s tem nič slabega. Ne moreš vedet. Res ne. Jaz tudi nisem mogla. Če bi mi takrat nekdo takole pisal, kot jaz zdaj tebi, bi bila takrat jaz užaljena. Ma brez veze. Čas bo prinesel svoje. Aja, pišeš, da starš žali otroka. A ti veš, kolikokrat otrok žali starša - ne le doma, tudi v javnosti! Ampak on ima to pravico - je otrok . Kdo pa smo starši? Tepihi za teptat ali kaj? Ne, se ne strinjam. Če otrok naredi nekaj narobe 1x, 2x, 3x, 100x, 123684214656x ima starš pravico, da ima dovolj tega. Za vsako ceno ima pravico, da se postavi zase. Če nečesa ne bi pustil od soseda, ima pravico isto mero miru zahtevat od otroka. In če bi soseda do takrat že 3x na gobec za isto stvar, ne vem, zakaj ne bi smel otroka po riti. A veš, jaz sem v nasprotju z večino prepričana, da starši ne udarijo otroka kar tako malo, ker jim je dolgčas, skorajda se ne zgodi, da jih udarijo (s čimer se sicer strinjam načeloma). Imam pa priliko opazovat moderne, razvajene otroke, ki imajo vsega preveč, razen odgovornosti in obveznosti - teh pa ne poznajo. In marsikomu bi prav koristila kakšna čez rit. Žal. Aja, kaj se naučijo iz tega? To da če boš na cesti nekoga pljunil, da člahko pričakuješ, da te bo udaril. Doma ali v šoli pa nekoga pljuneš, pa rečejo, to se ne sme. Saj je logično, da potem pričakuje, da mu bo na cesti neznanec tudi rekel, da se to ne sme. IN ne, ni res, da otroci, ki jih doma nekdo udari, vedno tepejo. Večina se jih ne pretepa. Pretepajo se tisti, ki jim je doma vse dovoljeno. Tisti se daleč najbolj pretepajo, ker jim je vse, kar se jim zgodi, ogrožujoča stvar, nič se jim ne zdi fajn, vse se jim zdi napad na njih, ničesar ne tolerirajo.In tepejo se, ker ni posledic za to, ker koga pretepejo. Meni je zadnjič en fantek rekel, ko sem ga vprašala, kaj je naredil: Sem ga udaril, uščipnil, opraskal, pljunil, nadrl in žalil. Ko sem ga vprašala, kaj bo pa sedaj naredil, je rekel: Ja usedel se bom, pa malo sedel na miru, kaj pa potem! Evo, otrok je vedel, da posledice ne bodo hude, in pasalo mu je pretepat se. Pa ga doma po moje še nihče ni nikoli v življenju udaril. Ga imajo zelo radi in ga zelo crkljajo. Saj ne mislijo slabo, delajo v dobri veri, da je tako fajn, saj knjige pišejo, da je to najboljše - lepa beseda. On pa zelo rad udari. Le zakaj?
|