JaKu
|
Hoj! Bom se jaz svojo zgodbico povedala. Moj mali je imel v porodnisnici zlatenico, ki pa ni bila tista obicajna in so mi zacasno prepovedali dojit. Tako je za vsak obrok dobil flasko, ko se je najedel, pa sem si sla jaz spumpat mleko, da ga ne bi zmanjkalo. No in pri meni dejansko kolicina mleka ni bila nikoooli problem, problem je bil, da se je mali naucil prej piti iz flase kot iz joske in jo je imel zato raje. Ko sva po 10 dneh prisla domov, sem seveda samo dojila, ampak malcek je vlekel popolnoma neucinkovito in nic popil, kljub temu da je bilo mleka v izobilju. Po enem mesecu, ko ni nic napredoval v tezi, pa mi je pediatrinja svetovala adaptirano mleko. Takoj ko je dobil flasko, je josko popolnoma zavrnil (cudn, a ne?!!). Jaz sem si zelo zelo zelela dojit, a je splet okoliscin nanesel na neuspeh. Lhko povem, da kljub temu, da sem pac naredila vse, kar sem v dani situaciji lahko, da bi dojila tudi pumpala sem si in mu dajala po flaski, dokler nisem dobila mastitisa in mu je bilo moje mleko zaradi Hikoncila zanic), me mocno mocno zre obcutek krivde. Ko je mali popolnoma zavrnil sesanje pri meni, se mi je zdelo, da si zasluzim kazen in sem prenehala jest. Kljub temu, da se je mali krasno razvijal, me obcutek krivde in s tem povezana anoreksija nikakor nista zapustila, tako da sem na koncu dobila antidepresive, ki me pocasi spravljajo k sebi. Danes sem samo se 6kg lazja kot pred nosecnostjo in vcasih uspem pojesti celo kosilo, imam pa tudi ze toliko moci, da se z veseljem posvetim svojemu malcku. Da zakljucim: Ko pogledam nazaj, vidim da je dojenje absolutno preforsirano in da zaradi tega marsikatera mamica naredi ogromno skode sebi in dojencku. Rekla bi tudi to, da se strinjam, da naj v solah za starse poudarjajo koristnost dojenja, prav je da vsi vemo, da je to najboljse za otroka. Ne zdi pa se mi prav, da nikoli niti ne omenijo adaptiranega mleka, njegove priprave, ciscenja in steriliziranja steklenick.. kot da to sploh ne obstaja. In kot da tisti, ki svoje otroke hranimo z adaptiranim mlekom, nismo vredni naziva stars. Jaz dokler sama nisem pdla v vrtinec dojenja, sploh nisem vedela, da sem sama zrasla ob flaski. Pa ne zato, ker bi moja mami to pred mano skrivala. Ampak zato, ker je to ze 25 let popolnoma nepomembno dejstvo. Ne materino mleko, materina ljubezen je bistvena!! Tolko od mene. LP
|