JASNA D -> RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok (5.12.2005 20:45:23)
|
Verjetno bom kar dolga, lahko preskočite.... Za uvod nekaj dejstev: - Temo spremljam od prve minute, ko se je znašla na forumu
- Seven poznam osebno
- Sama imam 2 otroka, stara sta 14 m in 26m - se pravi razlike je manj kot 13 m ali dobro leto
- bila sem na dopustu na morju z enim in noseča ter z obema (2 krat letos), nikoli v hotelu - vedno v apartmaju ravno zaradi "trenutno aktualnega problema te teme"
- oba otroka sta izjemno živahna (to ni le moja osebna in subjektivna ocena, marveč ocena okolice v kateri živimo, vključno z ljudmi, ki ju čuvajo redno ali občasno)
- oglasila se nisem, ker sem bila včasih takšna kot začetnica te teme (mislim da matejka), danes pa zelo dober približek Seven
- S Seven nama je skupno tudi to, da nama veliko pomagata očeta najinih otrok
- hvala bogu, naši otroci nimajo težav z zdravjem in so se rodili brez bolezenskih težav
Kot je razvidno iz zgoraj nanizanih točk, se nisem oglasila, ker sem kot "ženska", torej potencialana mama, v svojih 20 - bila ogorčena nad obnašanjem nekaterih otrok oz. njihovih staršev v podobnih situacijah, kot jih opisujete (restavracijam, bazen, trgovina in še kje). Rojstvo oz. spočetje 1. otroka naju je z možem presenetilo, nikakor pa naju ni "presenetilo" rojstvo otroka, ker sva se v času nosečnosti "laično izobraževala iz izkušenj in literature". Teorijo obvladava vsaj za oceno dobro 3, praksa pa je nekaj povsem drugega. Imam 2 zahtevna mulčka. Njuna "zahtevnost" je zopet po ocenah naju z možem ter okolice....bla, bla (isto kot zgoraj) posledica dvojega: 1. najine (ne)pravilne vzgoje 2. karakterja Tiste, ki redno in že nekaj časa spremljate RR poznate moje zgode in nezgode, zato jih tu ne bom ponavljala. Tako kot pravi Seven - so otroci, ki jim tudi 1586. NE ne zaleže, fizični odmik stvari ali od stvari, tudi ne, razlaganje v nedogled na (vsaj trudiva se) na nivoju toliko starih otrok tudi ne. V najhujših izpadih sem posegla celo po "drastični" metodi z mrzlo vodo, pa je bil učinek še slabši. Tudi po riti jih je dobil. Pa po rokici tudi. Ne dovolim pa tepeža po glavi ali vlečenja za ušesa. Kar se glave tiče, ga pocukamo za ta sladke, kadar na primer grize, ščipa, lasa in podobno. Seveda sledi kratka in jedrnata, predvsem pa odločna "razlaga" zakaj se kaj ne sme. Rezultat - vtičnice niso več zanimive, hrana le redkokdaj zaide namerno na tla, pečica ni več aktualna, plezanje na mizo se še občasno "zgodi". Ima pa druge finte. In tudi te bodo s časom izvenele kot posledica najinega vztrajanja ali pa se bo "froc" enostavno naveličal in si našel kaj novega. Ta zadnji odstavek se nanaša na VELIKEGA BRATA. Mala sekica pa ga že svira po svoje. Danes je začela 3. teden vrtca. V tem času se je iz "normalno" živahnega enoletnika spremenila v pravo malo "vragico". Zaradi vrtca zelo protestira in je včasih nemogoča. Čeprav ne hodim v službo (ker sem jo izgubila z 2. nosečnostjo - vendar zavestno), moram reči, da me v popoldanskem času, to je od 14. ure, ko dvignem ta malo iz vrtca do 21. ure, ko gre ta mala ponavadi v miževo deželo, izmozgata - pa ne fizično - psihično. Da ne bom napisla romana, bom raje nadaljevala v točkah[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]: - priznam, da nisem požrla vse pameti tega sveta
- priznam, da sem premalo vztrajna in premalo dosledna
- priznam, da mi popustijo živci, ko v teoriji popolni mamici nikakor ne
- priznam, da sem zagrešila še cel kup drugih napak pri vzgoji svojih mulcev zaradi prvih treh točk
- trudim se popraviti zamujeno
- poiskala sem pomoč oziroma mnenje pristojnih ljudi
- strinjam se, da smo nekateri starši včasih res preleni, ko ne bi smeli biti
- iz lastnih izkušenj vam povem, da je razlika vzgajati otroke, ki so si po starosti eden za drugim, kot pa otroke, ki so narazen malo več (verjetno ni treba na tem mestu filozofirati o tem, da na primer 4 ali več letniku lažje dopoveš, da naj počaka nekaj minut, da nahraniš, previješ, umiješ.... dojenčka)
- nikakor se ne smatram za slabega starša ali celo za starša, ki je pri vzgoji pogorel na celi črti (to so mi hvalabogu potrdili tudi "objektivni" subjekti - ne žlahta ali prijatelji
- tudi jaz sem nekoč popenila v restavracijah, na bazenih, v trgovini oz. bila jako pametna - moj otrok pa tega ne bo počel - če bi samo vedele kako pogrizen jezik imam
Rezime - razumem tiste, ki vas takšni otroci oz. starši motijo, razumem tiste, ki ste svoje otroke uspele vzgojit v "otroke sprejemljive v okolici", razumem Seven. Ker Seven osebno poznam, ker ste jo milo rečene nekatere grdo "napadle" (mislim na to, da se delate norca in na izrazoslovje, ne na vaša stališča), ker vem, v kakšni godlji je, sem se oglasila. Drugače bi vsaj enkrat "pametno molčala" in se ne izpostavljala. Drage mamice in očki ter potencialne mamice in očki - le čevlje sodi naj kopitar. Verjamem, da se da tudi v naši situaciji (mala razlika, živahen karakter, najina nedoslednost.....) vzgojiti sprejemljive otroke. Je pa res, da bova morala bolj "trdo prijeti" za starševskim delom. Enako velja po mojem mnenju tudi za Seven in BW - ampak to je moje mnenje, kolikor pač poznam njuno situacijo. Sama sem Seven na 4 oči povedala (v živo, ne preko foruma), s čim se jaz pri njeni vzgoji ne strinjam, vedno le dobronamerno. Vem, da Seven to ve, ni pa nujno oz. ne pričakujem od nikogar, da se z mano strinja. V primerjavi s Seven pa imam 2 ogromni olajševalni okoliščini: - stare starše in prijatelje, ki mi lahko kdaj popazijo na otroka in jim popolnoma zaupam
- otroke, ki niso imeli nobenih zdravstvenih težav.
Toliko za sedaj. Jasna
|
|
|
|